Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Christina (Greta Garbo) se stala královnou již v 5-ti letech. Během její vlády se Švédsko stalo silnou evropskou dominantou. Jako anglická královna Elizabeth I., tak i Christina je nucena k politicky výhodnému sňatku se svým bratrancem, ale její srdce patří španělskému emisarovi Antoniovi (John Gilbert). Stejně jako u Elizabeth I. Se stane náboženství ohniskem protestů a nepochopení Španělů pro svazek jejich královny s katolíkem.. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (35)

marťan 

všechny recenze uživatele

Gréta Garbo hraje dost přesvědčivě tuto proslavenou švédskou královnu, která žila především velmi uvolněným životem, nesnášela snahy svých ministrů aby se provdala, a málokdy si nechala do vlády mluvit.Milovala přírodu a lov. Oblékala se jako muž, a zamilovaná byla jen jednou, a když byl muž, kterého měla ráda zákeřně zavražděn....vzdala se královského trůnu a odjela do exilu, kde později zemřela ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Kvalitní historický romantický velkofilm o životě švédské královny Kristýny. Přestože většina příběhu neodpovídá historickým faktům, jedná se o vysoce kvalitní podívanou s hezkými kostýmy, kulisami a především skvělou Gretou Garbou v hlavní roli. Její love interest, španělský velvyslanec je ztvárněn hvězdou němých filmů Johnem Gilbertem. Film byl natočen ještě před vydáním nechvalně proslulého kodexu, a proto je tam ukázáno a naznačeno trochu více než by o rok později bylo možné, např. to, jak královna stráví s velvyslancem noc v pokoji v hospodě anebo to, jak políbí svou komornou. Určitě by však tomuto filmu prospěla trochu kratší stopáž a občas méně teatrálnosti. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Greta Garbo je v tomhle filmu skutečně úchvatná a musím říct, že mi učarovala mnohem více než taková Marlene Dietrich. Kamera se na Gretu velmi soustředí, ale v žádném případě to není nucená obsese, ale je to zaujetí postavou a její krásou, stejně jako charismatem. Příběh není z nejlepších, ale rozhodně je to něco, co pořád dává smysl a zaujme, i když o nějaké historické věrohodnosti se skutečně mluvit nedá. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kráľovná Kristína je klasickým hollywoodskym romantizujúcim zobrazením histórie. Avšak natočeným v dobe, keď sa takýto prístup nepokladal za jej hanobenie, pretože sa jednalo o niečo nové. Tým novým by som tu nazval silný emancipačný prvok, čiže silnú ženskú osobnosť, ktorá si dokáže presadiť navzdory všetkému svoje a je schopná sa neprispôsobiť zdanlivo bezvýchodiskovej situácii. Takú postavu mohla v tej dobe zahrať možno ešte Marlene Dietrich, ale Greta Garbo je v úlohe kráľovny absolútne dokonalá. K vyššiemu hodnoteniu sa prikláňam vzľadom na to, že podobne silné ženské postavy sa v našej kinematografii objavili až niekedy v 60. rokoch. V Holyywode odpozorovali emancipáciu moderného sveta oveľa skôr, čoho výsledkom sú filmy ako tento, alebo Mildred Pierce. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Christina bola kralovnou Svedska v rokoch 1632 - 1654 tusim. A jej roly sa perfektne zhostila genialna Greta Garbo - jedna zo zenskych, ktora by dokazala zahrat aj Normu Desmond. Wyky spomina, ze bola scitana a v umeni a kulture, udajne mala rada sdrsne zarty a lov. Vysada stredovekych ludi, lov a polovacka, dost dobri v tom boli aj uhorski krali v stredoveku, viem o tom svoje, pretoze stredovek je moja velka laska. No nic, s5 k Svedsku. Morien nevidi dovody, aby tento film mal vyznamnejsie postavenie v dejinach filmu nez ostatne. To ja jo, mna zaujimaju krali, faraoni, emiri, cisari, sultani a ich politika, tvori to vseobecny rozhlad. Co mna nezaujima, je multi -kulti propaganda ako su vsetky tie Tchory, retardovane ultrapicoviny ako Chappie s hlupuckym robotom a tie dva hnoje od Alena Resnaisa Loni v Marienbadu a Hiroshima, mon amour. 100 % ()

Galerie (95)

Zajímavosti (9)

  • Hlavnú mužskú úlohu mal pôvodne hrať Laurence Olivier. Greta Garbo však nakoniec presadila do tejto úlohy Johna Gilberta. (Michal74)

Reklama

Reklama