Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jakub Vrána, dnes už velmi bohatý muž, vypráví o své životní cestě za bohatstvím. Příběh začíná popisem dětství v rodině věčně opilého otce, které muselo skončit pobytem v dětském domově. Právě tady odstartovala Jakubova kariéra malého darebáka. A odtud po malé epizodě s prací na patologii a střetnutím s homosexuály, pro které byl osamělý bezbranný mladík snadnou kořistí, pokračoval do blázince, kde se seznámil s Petrem Nohou, se kterým po revoluci začal sázet na koně. Pomocí sázkových podvodů se jim dařilo vydělat velké peníze. Jenže jejich aktivita vadila již zavedeným podvodníkům. Jednoho dne Jakub v autě zabije svého kamaráda. Skončí ve vězení, kde podle svých slov dělá kriminálníkům sexuální maminku. Po propuštění už na něj čeká Noha, který ho posílá do Šanghaje, aby tam pohlídal jeho kšefty s falešným českým sklem. Výsledkem je jeho několikaletý pobyt v Číně, vztah s exkluzivní čínskou prostitutkou Sharon a následný útěk, když se o jejich podnikání začne zajímat čínská tajná služba. Jakub musí znovu začít od nuly. Chudý jako na začátku se setkává s mladíkem, který ho přivede na myšlenku registrace internetových domén. Díky tomuto nápadu skutečně zbohatne a už ví, že každý se dá koupit. Má už skoro všechno, a tak zatouží po rodině, kterou si vytvoří způsobem sobě vlastním... (TV Nova)

(více)

Recenze (513)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Hlavně hlasový projev Jana Budaře občas prodá nějaký ten fórek, ale nakonec se z toho stane spíš taková moralitka. ANEBO NE. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Stylové, to je bez debat, Rocknrolla wannabe. Řehořek není génius, který spasí národní kinematografii, ale důrazná snaha kráčet proti tradičnímu filmařskému proudu, který teče srdcem Evropy, už na potlesk. Jediné, s čím mám zásadní problém, je hlavní hrdina, který svým zjevem a vystupováním dokonale splňuje definici – citlivky prominou – arogantního debila. A že má svůj předobraz v reálném člověku mě nedonutí mu fandit ani omylem. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jsem mírně na rozpacích - na jednu stranu nepochybně zajímavý a lehce neortodoxní počin v českých filmových vodách, na druhou stranu se mi to zdálo tak nějak lehce... rozpliznuté do prázdna. Něco se jen naznačilo a nedotáhlo, resp. přetranformovalo se to hbitě v něco jiného a to zase v cosi dalšího. Ale Jan Budař má můj respekt - zahrál to dobře, byť trochu "idiotsky", jak tady už někdo naznačil. Líbilo se mi i použití řady známých tváří v malých štěcích, celkem je to tak na bezmála 70%. A že to bylo podle reálu, to se mi skoro ani nechce věřit, byť v našich byznys-vodách je možné evidentně vše, jak se dennodenně přesvědčujeme. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouho mi tento film utíkal, byť námětem jsem ho chtěl už docela dlouhou dobu vidět. Příběhem pak jednoznačně vládne herecký výkon Jana Budaře, který je sice neskutečně epizodický, ale v mnoha momentech dokáže dost pobavit. Pod strukturou vtipu je ale smutný příběh o době v 90. letech a přelomu tisíciletí, která z potenciálních veksláků udělala miliardáře. Smutné, že je to pravdivé. Smutnější, že každý podobný člověk svým přičiněním přidává hřebík do rakve k devastaci naší planety. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Český Guy Ritchie se jmenuje Tomáš Řehořek a Budařův Jakub Vrána je ten pravý RocknRolla! Že režisér točit umí a Jan Budař umí hrát, bylo jasné už z jejich dřívějších projektů, ten tvůrčí posun je ale přesto překvapivý, režisérovo naprosto dokonale, ba bravurně zvládnuté řemeslo a Budařův žoviálně podaný podnikavec je pro mne úkaz, skutečné překvapení. Navíc proti možné výtce, že jde jen o pouhou lokální nápodobu stylu britského režiséra, má Czech Made Man především po stránce scenáristické, ale i v hereckém koncertu Jana Budaře, jasnou přidanou hodnotu, nemluvě o onom zvláštním rysu odkazujícím k éře divokého podnikání 90. let, které nás směřuje spíše někam směrem k Balkánu, než k západní Evropě, respektive Velké Británii, který ale činí filmovou výpověď (jasně že velmi stylizovanou a možná? přehnaně nadsazenou) atraktivní až exotickou. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Takové zmatečné a člověk se stejnak dozví celkem hovno o tom co dělal např. v tý Číně. Budař dobrej, ale nejvíc mě překvapil adekvátní herecký výkon Brožové. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,S POCTIVOSTÍ LEDA POJDEŠ!“....... /// Napálit, zkasírovat a dostat se v pohodě domů.... Víc či míň úsměvný příhody z dětství, před i po - listopadových dnů, vzpomínka na všechny ty ,,klučičáky mončičáky“, ojeby na koníčkách i bílí koně – prostě časy, kdy byl Jakub Vrána ještě outsider. Jan Budař je zvláštní vypravěč, ale zůstává ,,svůj“. Jednou jsi dole, pak zas nahoře. A MÍT PRACHY NEVADÍ! Chvástání o cestě za lepším žitím, nebo jakási balada o penězích bez práce a světě těch, kteří měli po revoluci slušnej náskok (Havel? Ehm, nevím....není tu...). Není to žádná pohádka o splněným snu, či cestě k vynálezu století. Spíš sympatickej počin, kterej neprudí (ani stopáží) a já si ty časy rád připomenu. Třebas pohledem člověka, kterýho přitahujou prachy. Vždyť kdo by nechtěl (bez práce) tisíc doláčů denně. Nebo miliardu. Denně. PRACHY JSOU SKÓRE. Tak jak jste na tom? PS.:Vydrž kus titulků a možná přijde i kouzelník! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, že nejvíc magorů bylo za ,,komančů“ v blázinci. 2.) Chci si připomenout ,,plátýnko“. 3.) Zajímá mě, jak si ,,bukvice“ hrajou na Pretty Woman. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Soutěživost a plný nasazení to jsou vlastnosti, na který buďte náležitě pyšní, protože s jejich pomocí to dotáhnete do ještě větší prdele, než všichni ostatní." Nemám rád šmouly, namachrovaný blbečky a žití života za účelem hromadění financí. Ale mám rád vybledlýho, přerostlýho šmoulu Budaře, kterak si radostně užívá svýho namachrovanýho blbečka, kterej považuje stav svýho konta za bodovej zisk ve hře zvané Život. Někomu se zkrátka při sledování tohoto snímku hlavou honí hlubokomyslný úvahy o morálce či o nechutnosti vyplácení marek za přítomnost nadrženýho vetřelce mezi sevřenejma půlkami, ale já jsem se po dlouhé době nadstandardně pobavil u českýho filmu. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nebýt Čech, napíšu "jakýsi východoevropský režisér si hraje na Guye Ritchieho" a budu to brát jako úsměvnou frašku. Něco jako Bollywoood. Jako Čech se ale musím cítit vyloženě v ohrožení. Budou snad takhle vypadat naše filmy? Z bláta do louže! ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Docela slušné překvapení. Czech Made Man je odvážný, v mnoha směrech velmi novátorsky a svým způsobem docela dost zásadní (i když ani omylem tak zásadní, jako třeba Normal). Řehořek zraje a i když mu stále ještě některé postupy ne úplně vychází, udělal od Proměn velký kus práce. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Suverénní forma, střípkovitý obsah a Budařova strašlivá karikatura. Je zajímavé, jak se hrdina zaklíná tím že "s poctivostí leda pojdeš", ačkoli svého bohatství nakonec dosáhne legitimním způsobem v legitimním byznysu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hranáč je Marlon Brando! Zadal jsem www.obsach.cz a vyplivlo mě to na doméně www.forma.com. Budař, oscilující mezi Budařem, Cillianem Murphym a sjetým králíčkem Bunnym, vtiskl své postavě tolik sympatičnosti, že ji budete milovat podobně jako židovská obec Adolfa Eichmanna, ale něco mi říká, že to bylo součástí Řehořkova plánu jak strhnout pozornost na svou na české poměry nekonvenční (ve světovém měřítku však, přiznejme si, nikterak originální) režii. Jinak docela o hovně, voe. Anebo ne? ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Díky Janu Budařovi se na ten film dívat celkem i dalo. Vtipných hlášek a situací bylo dost, taky jsem si poprskala monitor počítače při zpomaleném záběru, kdy zubní protéza opouštěla své obvyklé místo a další celkem hodně povedené scény ve filmu. Hodně mi vypravovaná dějová linka připomínala vyjadřování některých zdejších uživatelů ;-) Přesto přeze všechno mě film svým způsobem nudil. Nevím jak to lépe vyjádřit, ale krom těch fakt vtipných míst cítím, že tomu víc hvězd dát prostě nemůžu. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Až budu psát svůj životopis, nespíš ho pojmenuji Chudák a prdel. Možná vypustím i to "a". Ačkoli mě příběh nijak zvlášť neuchvátil, některé hlášky, žoviální tón a výkon Jana Budaře si zaslouží aspoň 60%. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Bylo to všelijaké, zpočátku mě vadila ta roztržitost (skáčeme z jednoho období do druhého) ale na konci jsem pochopil pár věcí - takovýhle film tu hodně, hodně dlouho nebyl, Jan Budař je opravdu velký frajer, jehož nenominování na Českého lva je opravdu hodně velká křivda a Tomáš Řehořek je naděje, která doufám nezklame a časem natočí opravdovou pecku. Czech Made Man má své chybky, to ano. Ale většina filmu mě bavila, nehorázně mě bavilo sledovat nevšední osud člověka, kterému štěstí hodně, fakt hodně pomohlo k bohatství, které teď má. A proč ne, já mu to přeju. Za Budaře, za jeho parádní hlasové provádění filmem, za cameo Václava Havla a za ten milionový nápad dávám 80 %. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Od režiséra proklínaného Signálu jsem čekal to nejhorší, ale dostal jsem nadstandardně natočenou historku z malého českého podsvětí ve stylu Guye Ritchieho nebo Dannyho Boyla se skvělým Janem Budařem. Ani chvíli to nepůsobilo trapně! ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Tomáš Řehořek by byl jistě skvělý režisér reklam a videoklipů, protože (pře)stylizované vizuály a efektní kamerové frajeřinky mu jdou lépe, než většině zavedených českých filmařů. Jenomže neumí styl ukočírovat tak, aby byl koherentní, měl svou jasně rozeznatelnou tvář a hlavně sloužil vypravění (začátek snímku je se všemi zoomy a oblety onanistickou exhibicí k vyliskání, později se vše naštěstí uklidní). I kydž v Czech Made Manovi vlastně ani není čemu sloužit, neboť jeho narativní složka je mírně řečeno zoufalá. Celý nevyvíjející se epizodkovým dějem nám dostatečně představí "vtipný" komenář nepříliš rafinovaně nespolehlivého vypravěče Budaře a obraz slouží pouze k ilustraci jeho slov. A je to ilustrace dosti neinvenční, pokud tedy mluvíme o vzájemných vztazích mezi tím, co slyšíme, a tím, co vidíme, a nikoli pouze o tom, jak hezky ty obrázky vypadají. Czech Made Man je zkrátka esencí povrchnosti a dokonce i takové Tři sezóny v pekle by se od něj mohly učit, jak se dá naleštit takové hezké české prděníčko. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Vrána v jedné části filmu pronese přibližně tuto větu: "Já jsem vlastně nikdy nic nevymyslel, všechno jsem zkopíroval; a v kopírování jsem fakt třída" (přesně si to nepamatuju, ale význam je stejný). Vlastně totéž by mohl říct Řehořek. Kopíruje kde co, ale žádný vlastní rukopis nemá (a vlastně se tím ani netají). Vypadá to cool, je to dynamické a v kontextu české kinematografie to může působit svěže, nicméně pozlátko se zlatem nikdy nestane. To, že film je bez invence, je ale jen jedna věc. Druhá věc je, že film mě iritoval v samé své podstatě. Nejde o to, že hlavní postava je hnusná a zavrženíhodná bytost - film může být samozřejmě výborný i v takovém případě -, jde o to, že ve své podstatě se ve filmu stírá rozdíl mezi realitou morální dekadence & marasmem zkomercializované doby a jejím uměleckým ztvárněním. Film Czech Made Man se stal součástí této reality. Řehořek nezaujímá vůči hlavní postavě naprosto žádný postoj, nechává jí vykecat a nesnaží se nijak vymezit k Vránovu nihilismu a absolutní absenci jakýchkoli hodnot (kromě peněz). Kvuli tomuto lhostejnému přístupu (i trapnou moralitku bych snesl), samoúčelné exhibici Vránova ega a samoúčelné exhibici možností filmového štábu (šanghajské mrakodrapy, bordely se shemales apod.) se mi bouřil obsah žaludku a nic na tom nezachránil ani velmi povrchní náznak jakési sebereflexe v závěrečné replice, který byl vzápětí shozen dovětkem "anebo ne". Film je to povrchní, hláškovací a nesmyslný. Nenapadá mě nic, co by se mi na tom filmu mělo líbit nebo co bych si z něj měl odnést. __ Na projekci bylo asi osm lidí. Někteří z nich začali po skončení filmu tleskat a nezdálo se, že by to byl ironický potlesk... Přijde mi to symbolické. __Vránova filosofie je, že za peníze si koupíš absolutně všechno. Moje hvězdičky ne.. ;-) (1 a 1/2 *) ()

Reklama

Reklama