Reklama

Reklama

Ip Man: Zrození legendy

  • Hongkong Ye wen qian chuan (více)
Trailer

Mestečko Fošan, Čína, píše sa rok 1905. Talentovaný mladík Ip Man (Yu-Hang To) navštevuje školu majstra bojových umení Chana Wah-Shuna (Sammo Hung Kam-Bo), ktorý ho zasväcuje do základov bojovej techniky Wing Chun. Po majstrovej nečakanej smrti sa vedenia školy ujme Ng Chung-Sok (Biao Yuen), ktorý Ipovi pomôže zdokonaliť sa. O niekoľko rokov neskôr sa mladý Ip Man presťahuje do Hongkongu, kde sa spriatelí so starým majstrom Leung-Bikom (Ip Chun), ktorý ho priučí ďalším aspektom der umenia Wing Chun. Rozhodujúca pre Ipov ďalší osud je však konfrontácia a jeho adoptívnym bratom Ipom Tin-Chim (Siu-Wong Fan). Ten totiž skrýva obrovské tajomstvo, ktoré by mohlo ohroziť celú krajinu! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (163)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $4,570,000║ Príbeh je dosť obohraná pesnička ale za to tie súboje stoja za to, fakt sa dá v tomto ohľade na tom pošmáknuť, pozerateľný priemer. /65%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem v Hermanově filmografii hledal nějaký povědomý titul, ale kromě úchyláckého Untold Story ani ťuk... jeho Yip Man, ač zavání televizními kulisami, dějovými zkratkami (zjevně stačí udělat stmívačku a nasadit titulek s jiným letopočtem a je vymalováno... nebo ne?) a uspěchanými akčními scénami, má ovšem nepopiratelné charisma. Neokoukaný mládežník v hlavní roli, jištěný zkušenými nahrávači (Yuen Biao a Sammo Hung, Fan Siu-Wong), tu prochází úskalími dospívání. Právě předsunutí před Donnieho sérii a snaha nakouknout na další aspekty Yip Manova života - romantický trojúhelník, rozkol mezi jednotlivými Wing Chun styly, film dostatečně odlišují. Pořád se něco děje, takže snadno přimhouříte oko nad tím, že emoční vypětí (úmrtí, zrady, nešťastné lásky) režisér zvládá méně než velké akční scény, které obstaral neprávem pozapomenutý Tony Leung Siu Hung. Za relativně vysoké hodnocení tak film vděčí hlavně překotnému tempu - o spoustě kliček a promarněných šancí (např. podivně nastrčených Japoncích) začnete přemýšlet až poté, co odjedou závěrečné titulky. Jako předehra ke konkurenčním Yip Manům to ale funguje báječně, i díky typové podobnosti představitelů hlavních rolí. Co si mohl Herman přát víc? Teď ještě, aby někdo přišel s pořádným biopicem Bruce Lee... (70%) ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Aj ked nie tak hollywoodsky okazale ako menovec od tandema Donnie-Wilson, ovsem minimalne rovnako narodnobuditelske s porovnatelne kvalitnymi bojovymi sekvenciami (co sa da chapat dvojako -> ako povzdych, ze ani Herman Yau sa nevyhol pouzitiu "dratov", ovsem aj radostne skonstatovanie, ze bojove sekvencie su prehladne nasnimane a strih ich nenici). PS: Yuen Biao velmi potesil. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Tohle je můj nejmladší syn, IP Man, mé vlastní maso a krev. Důvod mé cesty je zajistit mu vynikajícího mistra..... A že se nejedná o mistra v šicí dílně je asi všem jasný! 1,2,3,4, dlaně vzhůru, udeřit! Jasně, mladý IP se nestal ani čarodějovým učněm, nýbrž učněm Wing Chun. Ale to vám nemusím vykládat! Ušlechtilá mysl pomáhá ke stabilitě když bráníte a neporazitelnosti, když útočíte! Životopis? Možná..., ale žádnou strohou učebnicovou výpověď neočekávejte! Tato mini série si drží svoji laťku kvality! A když může bejt mladej Indy, proč ne IP Man? Zvlášť, když jeho příběh je skutečnej a je to Kung-Fu! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nevěřím, že Samo Hung Kam - Bo by i letos mohl vyučovat Kung-Fu. 2.) Nevím, proč je dobré si naplivat před jídlem do talíře. 3.) Jsem Číňan a potřebuji další impuls k nenávidění Japonců. 4.) Jsem IP Man a vyprávím dětem, jak jsem poznal jejich matku. PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ ** ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Po uspechu prvnich dvou dilu jsem treti tak trochu cekal. Jenze tohle na ne nenavazuje, naopak se to odehrava dejove pred nima. Coz ale nevadi, takhle vidime Ip Manovo vycvik a vsechno co predchazelo tomu, nez se stal mistrem. Takze jsou tu vlastne takovy dve linie, jednak ta treninkova a pak druha, romanticka, kde se seznamuje se svou budouci manzelkou. Je sice fakt, ze souboju tu je min, nez v prvnich dvou dilech, navic choreografie neni uplne uchvatna a mladej To, kterej nahradil Donnieho neni takovej bezchybnej bijec s kamennou tvari, ale jelikoz se tu vlastne teprve trenuje, tak to k tomu docela dobre jde. Jinak neni moc co resit, slabsi nez prvni dva dily, sem tam nejaky hluchy mista, ale porad skvele natoceny a paradni. Ale na 5* to tentokrat uz nebude. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

I když se jedná o nejslabší díl z celé trilogie (osobní dojem, každý to může mít jinak ...), opět je to v rámci celosvětové konkurence akční martial arts snímků napropstý vrchol a ve všech ohledech vítězí nad "99%ní" konkurencí ... Známé tváře hrají známé i méně známé role. Herci z druhého dílu hrají úplně jiné postavy a jedná se o úžasný prequel k více brutálním a drsným dvoum snímkům. Ovšem soubojů si užijete mraky a choreografie dosahuje nebeských výšin. Rychlost jednotlivých postav v soubojích i některé neokoukané techniky berou opět dech. Každopádně se zde bohužel nejvíce "drátuje" a evidentně používají triky a skoky, které ve skutečnosti nejsou možné ... Je to škoda, protože snímek tyto scény nepotřebuje a celá trilogie ani nikdy nepotřebovala. Dále chci říct, že je to tak trchu i love story, MA snímek, který možná vaše přítelkyně snese nejlépe z trilogie, celé je to takové více optimističťější. Každopádně pecka ... (doplnění: po několikerém shlédnutí musím ještě svoji chválu zvýšit, jedná se o opravdu PERFEKTNÍ "MAčko" a kdo neviděl ani jeden díl, doporučuju shlédnout právě tento, který diváka připraví na snad jen o 1% lepší další a dravější dva díly ...) ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Jednička i dvojka byly asi lepší a Donnie Yen je prostě Donnie Yen, to se moc plnohodnotně nahradit nedá, každopádně i třetí díl do party je skvělej, s hromadou soubojů a mladej Yu-Hang To, kterej je dobře vybranej, jelikož se fakt hodně podobá Donniemu, se tu bije dobře, i když tu a tam působí trošku neohrabaně. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Velmi důstojné zakončení trilogie, která glorifikuje čínského mistra bojových umění Ip Mana. The Legend is Born - Ip Man dějově předchází první části, kdy líčí Ip Manovo útlé mládí a dospívání, přičemž podobně jako první dva díly trilogie předkládá fikční příběh vsazený mezi několik styčných bodů Ip Manova života (výuka Wing Chun a studia v Hongkongu na St. Stephen's College a pozdější návrat do Foshanu). Menší zajímavost nakonec - v roli Leung Bika, Ip Manova mistra Wing Chun v Hongkongu, se představil Ip Chun, skutečný syn Ip Mana. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Problém je hlavně v tom, že mladého Yip Mana, hraje strašně topornej a nesympatickej Číňan, kterej se navíc objevil v předchozím díle, v roli nějakého cvičence. Takže, přelidněná Čína má málo herců nebo jak? Nebo šlendrián? Tenhle film je docela špatný a vůbec by neměl spadat pod ipmanovskou sérii. Je to prostě jiný a mnohem horší počin. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý akčný film. Má celkom dobrý príbeh o mladom majstrovi bojových umení Ip Manovi. Zobrazuje dobu, ked´ sa naučil nové techniky, pomocou ktorých porazil aj svojho majstra, spoznal ženu svojho života, mal problémy s japoncami a mnoho iného. Spracovaný je výborne, na rozdiel od väčšiny podobných filmov sa venuje mnohým prvkom a každému dostatočne, tu nie je čo kritizovať. Akcie je tu mnoho a je perfektná. Tvoria ju iba súboje, ktoré majú výbornú choreografiu a sú skvelo natočené, väčšinou sú si dosť podobné a o moc v nich nejde, ale to mi vôbec nevadí, lebo tento štýl sa mi veľmi páči. Väčšina z nich sa snaží pôsobiť reálne a počet efektov udržať na minime, ale v poslednej tretine filmu už aj tých rapídne pribudne. Ani neviem vybrať ten najlepší, všetky sa mi veľmi páčia. Herecké obsadenie je veľmi dobré, hlavného hrdinu som doteraz nevidel, ale výborné bojové schopnosti a charizma mu nechýbajú, Biao Yuen si po veľmi dlhej dobe zahral výbornú postavu a dokázal, že ešte stále má čo ponúknuť, Sammo Hung aj tú chvíľu poteší a so zvyškom som tiež plne spokojný. Záporné postavy nie sú moc výrazné, ale to vôbec nevadí, kedže v tomto príbehu nie sú až tak moc dôležité. Réžia sa mi páči, vizuálne pôsobí film tiež veľmi dobre a ani hudba nie je zlá. Nie je to až taký klenot, ako oba diely s Donnie Yenom, ale výraznejšie negatívum tu aj tak nie je, s filmom som nadmieru spokojný a fanúšikovia Hong Kongského akčného filmu budú rozhodne spokojní. 77% ()

molotov 

všechny recenze uživatele

První dva díly se mi velmi líbily, tenhle o trochu méně, ale pořád je to fajn film. Trochu jsem se bál, co udělá výměna hlavního představitele za skvělého Donnieho Yenna, ale v tom problém nebyl. Hlavně scénář by potřeboval trochu poupravit. Chybí pořádný dějový oblouk, v podstatě tu není úhlavní nepřítel a chybí tu větší napětí. Japonci tu sice jsou, jejich jednání moc nedává smysl. Přesto ale rozhodně jde o důstojné pokračování série filmů o Ip Manovi. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Pozerala som to ako rozprávku pre dospelých. Bolo to rozprávkovo romantické, farebné, úsmevné aj melancholické... také čisté. A väčšina hercov totálni sympaťáci (okrem záporákov, samozrejme;-). ()

petero 

všechny recenze uživatele

Aj tretí diel je po všetkých stránkach výborným filmom, zachovávajúci atmosféru predchodcov i vysoko kvalitných bojových scén. Momentálne najúžasnejšia MA trilógia. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tenhle díl trpí jak neúčastí charismatického Donnie Yena, tak slabým příběhem. Tvůrci si nachystali do prvních dvou dílů mnohem zajímavější zápletky. Osobně považuji tento díl za zbytečný, protože jak s hlediska soubojů, tak z hlediska čínských dějin tentokráte nic světoborného nepřináší. Navíc se o ve finále pokouší o jakousi detektivku. 65% ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Hehe. Dobrej blockbuster. Chci najít v bedně malé Japonče. Můj Jing je stoprocentně v rovnováze s Jangem a to za každého počasí. 3,5* ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí jsem byl odhodlán dát 3*, ovšem nakonec přivřu oči a přihodím jednu navíc. Ne, že by se mi třetí pokračování Ip Mana nelíbilo, ale podle mého už je příliš akční a dost by mě zajímalo, jak moc se tvůrci drželi skutečného Ipova života. Postrádal jsem také hudbu Kenji Kawaie, která k předchozím dvěma dílům perfektně pasovala. Donnie Yen mi tu také chyběl, ale náhrada za něj nebyla úplně špatná - vzájemná podoba obou herců je velkým kladem. Z milosti tedy dávám 4*, ale jde opravdu o nejslabší článek trilogie. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Příběhově rozhodně lepší než druhý díl. Herman Yau nahradil Yipa na režijním postu, třetího dílu se zmocnil s respektem a tak to podle toho i vypadá. Choreografie bojového umění však místy překračuje rámec lidsky uskutečnitelného, čímž se musí dopomáhat triky a tak je škoda, že ani tento prequel, který se zaměřuje na začátky vzniku Yip Man legendy se nevyhnul této už zažité praktiky, která, ač si to mnozí možná nepřiznají, na působivosti ubírá. 65% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Netroufám si nic velkého vytknout. Kung-fu filmy mám celkem rád, ačkoli je nijak závratně nevyhledávám. Kung-fu filmy s Ip Manem mám rád ještě o něco více. Když opomenu stupidní dabing televize Fanda, tak jsem byl velmi potěšen. Příběh je přiměřeně pěkný. Film má tempo a když se ta šikmoočka pořádně pomydlí, tak je na co koukat. Lítá to vzduchem na všechny strany. Každý aspekt filmu má sice silně televizní nádech, ale celkově film nepůsobí až tak zle. Věřím, že v orginálním jazyce by to na slabounké 4* bylo. ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Příběh o Yip Manovi je neskutečně zajímavý a perfektně zfilmovaný. Ani mi tolik nevadilo, že zde hráli ti samí herci, co v Yip Man 2, i přesto že tohle je prequel. Mladík co hrál Yip Mana se pohyby dokonale vyrovnal Donniemu Yenovi. To mě potěšilo. Protože jsem nečekal, že se to bez něj povede. A povedlo. Velice působivé. ()

Reklama

Reklama