Reklama

Reklama

Lov lososů v Jemenu

  • Velká Británie Salmon Fishing in the Yemen (více)
Trailer 1

Dr. Alfred Jones má mnoho důvodů ke spokojenosti. Přesto má pocit, že mu v životě něco chybí. Nečekaně je požádán, aby se zapojil do bláznivého projektu, jehož cílem je vybudování řeky pro lososy v Jemenu. Fred myšlenku zavrhne jako naprosto nesmyslnou. Projekt však upoutá pozornost několika zasloužilých britských politiků. Napadne je totiž, že by se tak dala odvést pozornost médií od nepříjemností, ke kterým na Středním východě došlo. Vládní soukolí se dává do pohybu. Fred je donucen, aby odsunul svou výzkumnou práci stranou a místo ní začal přemýšlet, jak přepravit deset tisíc lososů na poušť – a přesvědčit je, aby tam plavali. Celý bláznivý projekt se zrodil v hlavě jemenského šejka, zbožného a bohatého muže, jehož láska k lovu lososů a neotřesitelné přesvědčení, že lze vírou dosáhnout nemožného, nakonec Freda nadchnou. Potlačí v sobě všechny logické námitky – i námitky své nesnesitelné ženy. Když se pak setká s šejkovou elegantní a krásnou správkyní majetku, trhlina, která se objevila v jeho pečlivě organizovaném životě, se ještě zvětší. A když se společně vydají na neobyčejnou cestu víry, a rybolovu, nesmělý dr. Jones v sobě objeví zdroj důvěry, lásky a hrdinství, který zaskočí nejen jeho samotného... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (504)

verbal 

všechny recenze uživatele

Pohádka o tom, jak slizký Eman MekŘehoř jezdil tak dlouho do Jemenu muškařit, až chytil za rybu Bluntovic Emilku. No, moc se mu nedivím, taky bych jejím směrem zběsile nahazoval, kdyby plavala kolem proti proudu a chtěla se třít! Romantická sračka je to řádná, nicméně musím ocenit, že jsem se za ty herce, Emana a scénaristu ani trochu nestyděl jako to obvykle dělám téměř u všech tématicky podobných hollywoodských zvěrstev poslední doby. Navíc mi Emilka opět restartla sexuální život a dostal jsem po dlouhé době zase chuť na svou pravou ruku! A jste li jeden z těch mlčenlivých týpků v gumákách a kapuci, co jsou schopni nechat se ve čtyři ráno po kolena ve vodě štípat do xichtu komáry, aby si sáhli na rybu, a co si vybírají dívky nikoliv podle vzhledu, nýbrž podle toho, jak mají tlusté hlísty, určitě si to pustíte znovu. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Čas od času (dost dlouhého času) se rád nechám zblbnout řemeslně a castingově vychytanou naivní lásky-a-souvisejících-problémů-plnou komedií. Naštěstí jich takových není moc;) Lasse Hallström stále umí, byť je tak trochu otázkou, co to tentokrát vlastně vyumělkoval. Šejkovu rybářskou rádobyfilozofii a cukrkandlovou story o hledání svého místa na slunci (což není totéž jako hledání dámy svého srdce) bych si s velkým potěšením odpustil, ale háček je v tom, že bez nich by asi nefungoval genius loci filmu, jehož jádrem je nápad vybudovat něco tak šíleného jako lososiště ve skalnaté poušti:) A Amr Waked je naštěstí tak charismatický multimiliardář, Ewan McGregor tak hrozně skotsky mluvící nerdopřírodovědec a Emily Blunt tak elegantně se držící tváří v tvář svému srdcebolu, že to celé docela dobře ladí. A pak do toho bez jakýchkoliv morálních zábran přiletí fuckující Kristin Scott Thomas (úžasná jako vždy) a film dostane kromě vítaného záchranného odbržďovače a posunovače příběhu ještě určitou příchuť nastavení zrcadla současné síle médií a přesvědčení nejrůznějších mocipánů o tom, že prostý lid můžou oblbovat jak se jim jenom zlíbí. A pak je tu ještě ta "drobnost" s fundamentalisty, ale to je fakt jenom taková okrajová záležitost, za kterou netřeba hledat nějakou hlubší ideologii (šejk se s tím navíc podle mě dostatečně vypořádává během filmu). Řečeno stručně - dokázal bych si Lososy V Jemenu představit nemálo žánrově čistší a nevinnější. Ale pak už by to asi nebyli Lososi V Jemenu, a i v tomhle stavu pozitiva jednoznačně převažují. Až zas budete potřebovat splnit svůj dluh vůči drahé polovičce nějakým přežitelným kusem z žánru rom-kom, tak vřele doporučuju sáhnout po tomhle. Řekl bych, že je to jedna z nejlepších voleb za posledních několik let, a zejména jestli jste spíš příznivci pomalého sbližování, respektu a inteligentního slovního humoru než hormonálních nájezdů a prvoplánových vtipů jako vis snožmo ze stromu se sukní přes hlavu nebo padajících ručníků. 80% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film jako takovej vůbec není špatnej, ale neskutečně přecukrovanej, hlavně s blížícím se finále sem pro samej cukr pomalu nevnímal nic jinýho a je to ohromná škoda, protože právě z pod nánosu hald cukru zaznívá mnoho chtyrého a zábavného. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem viděl podobně praštěný film, i když trošku míň známý, než právě tenhle kousek. Jmenoval se Výpadky proudu. Stejně jako Lov lososů v Jemenu byl absurdní a stejně tak se na něj hrozně hezky koukalo. Stejně tak jsem se ale nedokázal přenýst přes absurditu a tak nějak jsem se nemohl zbavit dojmu, že i když je nápad hezký, zpracování je moc pěkné a herci hrají brilantně, já film nejspíš už nikdy neuvidím a nebude mě to vůbec trápit. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $9,047,981Tržby Celosvetovo $34,564,651Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ Lasse Hallström to dokázal natočil Anglicky chladný film, kde vynikne jedine despotická Kristin Scott Thomas, Emily Blunt a Ewan McGregor sa premárnene topia vo svojich postavách. /40%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Smrtící kombinace filozofie rybářství, lifestylové mystiky, reklamního kýče a skvělých herců. A mimochodem zas další film, který stojí na nějaké premise a sám ji svou podstatou popírá (už se z toho stává taková pěkná tradice). Losos je ryba, co táhne proti proudu, tohle je obézní kapr z jezírka. A smrdí od hlavy. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

V Lovu lososů v Jemenu se zrcadlí obvyklý průměr romantických melodramat, ona a on, nějaké ty překážky a cesta k šťastnému padnutí si do náruče a lásky na věčné časy, škoda jen, že je ona cesta tak okázale přímá a od začátku tak nepřehlédnutelně našrafovaná. V téměř čítankovém příkladu se utvrdíme ve známém faktu, že je Lasse Hallström patetik a romantik, každopádně čeho je moc, toho je příliš. Když se lososi obraceli v jemenské přehradě a začínali plavat proti proudu, měl jsem pocit, že se dívám na nějakou budovatelskou agitku z 50. let, stejně jako při zjištění, že romantická komedie mne poučí především o tom, že lidé se dělí na hodné a zlé, přičemž hranice mezi tímto dělením je až hollywoodsky jasná (jak paradoxní pro britský film), hodný šejk vizionář byl ovšem zase až cukrkandlově neautentický, tak sladce byl vykreslen. Co jediné celý film zachraňovalo, byl ten ryze britský odstín politické a byrokratické satiry, který vnesl trochu skutečného života do jinak až příliš vykonstruovaného filmu, a samozřejmě herci, protože na ně byla radost se dívat a britskou angličtinu radost poslouchat. (*** a ½) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Méně minut, méně dobrého boháče š(v)ejka, méně limonádovosti během lososího finále a naopak větší porce té zdařilé byrokratické satiry (a vlastně rovnou samostatná komedie à la Jistě, pane ministře/premiére pro duo Kristin Scott Thomas a Conleth Hill)... To je to co by bývalo Hallströma uchránilo od spadnutí do škatulky "sympatické, ale vlastně zcela tuctové". PS: Obsazení McGregora je typově zcela mimo; opravdu zrovna jemu někdo uvěří (pro ženy) nezajímavou podpantofláckou sucharskou kancelářskou krysu? Vždyť to je jako by Metráčka hrála Libuše Šafránková. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Příjemná romantická komedie, která pro změnu není úplně debilní. Úplně jsem z toho cítil zápal pro ten rybářskej projekt. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MINISTERSTVO SE O TENHLE PROJEKT HODNĚ ZAJÍMÁ. PŘESNĚ TOHLE TEĎ POTŘEBUJEME, TROCHA ANGLO-ARABSKÝCH ZPRÁV,KTERÉ NEJSOU O VĚCECH, CO VYBUCHUJÍ....“ /// 3 jména: Lasse Hallström, Emily Blunt a Ewan McGregor. Vlastně 4 - Kristin Scott Thomas. Každej má svůj part a hlavně v první půlce, přestože se bavěj v podstatě vo pičovině (soráč, ale to rybolov v Jemenu prostě je) - baví mě. Protože cejtím, že jde víc než vo tichý blázny. Pak,… pak nasadí usínající romantiku s Jemenem v týlu, všechno do sebe zapadá jak z učebnice, ovšem bez špetky ftipnýho překvapení. Co taky s rybářem bez smyslu pro humor (anglickej jo? Pche!). Ani nadšení z probuzení rybího instinktu nepřichází, natož z toho dramatickýho závěru. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou napsal Paul Torday (v roce 2006) číst nebudu. 2.) Jsem geneticky předurčenej k nudnýmu a nezáživnýmu životu (cože? Vůbec tím nemyslím rybáře!). 3.) Thx za titule ,,Milenka“ a ,,Alsy“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE * NAPĚTÍ * ()

tron 

všechny recenze uživatele

Čakal som jeden z najlepších a najdojemnejších filmov roka a nakoniec to bola riadna nuda s úplne nezáživným scenárom. Pár scén fajn a potešili ma herci a netradičný námet, ale inak dosť značné sklamanie a Kristin Scott Thomas je pre mňa jednou z najnesympatickejších herečiek Hollywoodu. Nebyť Ewana, Emily a Amra Wakeda, asi radšej vyskočím z balkóna, než to dobrovoľne dopozerať. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Lososovi je souzeno přesunout se ze sladkého do slaného, pak putovat tisíce kilometrů, začasté při té příležitosti končit v tlamách medvědích i lidských, jedinkrát si vyměnit genetickou informaci a zemřít. Zatím to vypadá, že podobný osud potká i snímek nejen o jejich adaptabilitě v poušti, ale nerada bych, aby dopadl jako ryba na suchu, protože přehradu vybudovanou z tak nesourodých prvků jako melodrama, romantická komedie a politická satira překonává skokem nadmíru ladným. I když ani ne tak zásluhou nesourodé dvojky roztomile ichtylského ichtyologa a Emily coby chodícího oxymóronu - výkonné byrokratky, jako díky bezkonkurenční Kristin, která podle všeho navštěvuje stejný klub jako sir Humphrey Appleby... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Když chce šejk vyhazovat peníze, proč si nekoupí fotbalový klub?" Mám v hlavě projekt stavby golfového hřiště pro sviště, ale k jeho realizaci mi chybí jeden nadšený šejk s pořádným ropným vrtem na zahradě. To lososové z Tesca si svého šejka našli a tak se rozjela akce, která mne nadchla svou pošetilostí, rozněžnila nesourodostí ústřední dvojice a uzemnila suchým pragmatismem dokonalé premiérské poradkyně. A taky jsem se dozvěděl, že muškaři jsou něco jako Al-Káida, což je teprve třetí obdržená informace (po získání potravy a útěku od manželky), která dává rybářství smysl. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tři neduživé hvězdičky nakonec nechám, ale projekt chtěl jiný přístup a jiného režiséra. Námět si přímo říkal o žánr satiry a ironické komedie, jenže Lasse Hallström je povahou poeta a romantik, takže přes jeho nepopiratelné režijní kvality to nakonec vyznívá jalově. Solidní obsazení není vzhledem k problematickému scénáři náležitě využito. Celkový dojem: 50 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dokud se vrtí lososem, členové britského rybářského svazu jsou přirovnáváni k al-Káidě a doktor přes jepice se zabývá zatím jen slovním třením, plave Hallström hbitě proti proudu bouřlivými peřejemi. Jenže pak se začnou vymýšlet umělé konflikty, tření se chystá změnit svůj suchý charakter a vy s hrůzou zjišťujete, že leklý Lasse leží břichem vzhůru na hladině rybníka, do něhož poblíž stojící továrna vypustila nadlimitní množství fruktózy. Stačilo drobné vylití ze satirického koryta a jemenští lososi přestali brát.. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 6.9/10] | me: Príjemný britský filmík s výborným obsadením, ktorý prezentuje zaujímavú myšlienku úplne pohodovým a často krát milým humorným spôsobom. To všetko v jemnej kombinácii pôsobí na diváka podstatnú časť filmu AŽ kým to (zbytočne) neskĺzne do hollywoodskych koľají, ktoré odnesú film do dobre známych gýčových vôd, kde už ani lososy nemajú chuť plávať. Škoda,.. mohlo si to zachovať svojskú tvár a skončiť v tak príjemnom duchu ako to začalo, avšak sila a tlak produkcie je evidentne mocnejšia než protiprúd v škótskych potokoch. Celkovo je to však pohodový kúsok, ktorý určite neuškodí. I was wondering if I was genetically programed to dull pedestrian life. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém autista Ewan McGregor zneškodní arabského teroristu maskovaného skotskou lidovou sukní prutem na ryby. Enough said! (ale jinak příjemná romantika, to zase jo) 70% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Lov lososů v Jemenu se může opřít jak o scénář tak o herce. McGregor je přesně na té hraně mezi sympaťákem a výstředním ňoumou a s Bluntovou jim to pěkně funguje. Ostrý britský humor, na jedničku a absurdita celého nápadu ve finále získá na vážnosti. Hallström na stříbrném podnose servíruje nejen lososy, ale i jednu z nejpříjemnějších romantických komedií posledních let. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Lasse je posledných 10 rokov (snáď s výnimkou Cassanovy) jak cez kopírak. A nutno povedať, že ta sterilita mu pomaly začína prerastať cez hlavu a aj keď dostane sebelepší príbeh, tak výsledkom je typicky unylá Hallströmovka, ktorá nikoho neurazí a nikoho nenadchne. Control+C, Control+V. 60% ()

Související novinky

Best Film Fest 2012

Best Film Fest 2012

08.12.2012

Volné seskupení čtyř klasických artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 13. do 19. prosince tohoto rokuBEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů… (více)

Best Film Fest 2012

Best Film Fest 2012

07.07.2012

Volné seskupení čtyř jednosálových artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 12. do 18. července tohoto rokuBEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších… (více)

Reklama

Reklama