Reklama

Reklama

Lov lososů v Jemenu

  • Velká Británie Salmon Fishing in the Yemen (více)
Trailer 1

Dr. Alfred Jones má mnoho důvodů ke spokojenosti. Přesto má pocit, že mu v životě něco chybí. Nečekaně je požádán, aby se zapojil do bláznivého projektu, jehož cílem je vybudování řeky pro lososy v Jemenu. Fred myšlenku zavrhne jako naprosto nesmyslnou. Projekt však upoutá pozornost několika zasloužilých britských politiků. Napadne je totiž, že by se tak dala odvést pozornost médií od nepříjemností, ke kterým na Středním východě došlo. Vládní soukolí se dává do pohybu. Fred je donucen, aby odsunul svou výzkumnou práci stranou a místo ní začal přemýšlet, jak přepravit deset tisíc lososů na poušť – a přesvědčit je, aby tam plavali. Celý bláznivý projekt se zrodil v hlavě jemenského šejka, zbožného a bohatého muže, jehož láska k lovu lososů a neotřesitelné přesvědčení, že lze vírou dosáhnout nemožného, nakonec Freda nadchnou. Potlačí v sobě všechny logické námitky – i námitky své nesnesitelné ženy. Když se pak setká s šejkovou elegantní a krásnou správkyní majetku, trhlina, která se objevila v jeho pečlivě organizovaném životě, se ještě zvětší. A když se společně vydají na neobyčejnou cestu víry, a rybolovu, nesmělý dr. Jones v sobě objeví zdroj důvěry, lásky a hrdinství, který zaskočí nejen jeho samotného... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (30)

Trailer 1

Recenze (504)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Smrtící kombinace filozofie rybářství, lifestylové mystiky, reklamního kýče a skvělých herců. A mimochodem zas další film, který stojí na nějaké premise a sám ji svou podstatou popírá (už se z toho stává taková pěkná tradice). Losos je ryba, co táhne proti proudu, tohle je obézní kapr z jezírka. A smrdí od hlavy. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Politická satira se skvělým humorem. Pragmatička proti charismatickému megalomanskému šejkovi. K tomu rodící se vztah.Bez nadsázky. Něco tak svěžího jako je Lov lososů v Jemenu už jsem dlouho neviděl. Film švédského režiséra Lasseho Hallströma je dokonalým koktejlem romantiky, politické satiry, chytrého humoru a výjimečných hereckých výkonů. Do života bez hmatatelného pulzu vtrhne žádost asistentky jemenského šejka Harriet. Myšlenka vybudovat v horách Jemenu řeku s lososy v suchopárné mysli upjatého vědce okamžitě hyne. Je až neuvěřitelné kolik důvtipu úředník vyvine, aby šarmantní asistentce v podání  Emily Bluntové vysvětlil, že ryby v uměle vybudovaném korytu nikdy nepotáhnou. Když "vrtí psem" událostí je ve své bezohlednosti až zlá, zároveň ale manipuluje s noblesou a humorem. Suverénní pragmatička je dokonalou protiváhou charismatickému šejkovi, který svůj megalomanský projekt nechce uskutečnit proto, aby exhiboval, ale chápe ho jako duchovní cestu. Když osvícený Arab chytá ryby a pronáší hluboká  moudra, stávají se z diváků (i díky uhrančivému výkonu Amry Wakeda) konvertité a začínají nápadu bohatého šílence držet palce.Je sympatické, že tato linka je stejně důležitá jako rodící se vztah mezi autisticky necitelným vědcem a jeho krásnou spolupracovnicí, které tak důsledně vyká. S cukrem se ale zachází opatrně a z romance nebolí zuby.Režisérovi Lassemu Hallströmovi téměř nikdy neujede ruka, pracuje přesně a čistě. Při nadšeném budování šejkova snu nesklouzává do patosu, vyznání lásky je decentní a politická karikatura neruší aktivismem. Zaskřípe to snad jen při závěrečném prozření a lehce křečovitém nalezení pokory, jinak je Lov lososů v Jemenu filmem téměř bez kazu. .. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

velmi zajímavé, snímek vlastně není ani tak romantický, jak by měl romantický film být, ani tak vtipný, jak by měla být komedie, nebo tak záludnodramatiozní, jak by mělo být drama. A to dělá přímo ideální kombinaci pro toho, který nehledá jen tak nějakou romantickou komedii, navíc je přítomen humor ražení relativně černého. Co je výborné jsou herci, komplet sestava včele s Ewanem McGregorem zahrála skvěle, od Jemenského šejka, po skákajícího lososáka. "Muškaři.. To je podobná banda jako Al-kaida!" ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Když chce šejk vyhazovat peníze, proč si nekoupí fotbalový klub?" Mám v hlavě projekt stavby golfového hřiště pro sviště, ale k jeho realizaci mi chybí jeden nadšený šejk s pořádným ropným vrtem na zahradě. To lososové z Tesca si svého šejka našli a tak se rozjela akce, která mne nadchla svou pošetilostí, rozněžnila nesourodostí ústřední dvojice a uzemnila suchým pragmatismem dokonalé premiérské poradkyně. A taky jsem se dozvěděl, že muškaři jsou něco jako Al-Káida, což je teprve třetí obdržená informace (po získání potravy a útěku od manželky), která dává rybářství smysl. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

V Lovu lososů v Jemenu se zrcadlí obvyklý průměr romantických melodramat, ona a on, nějaké ty překážky a cesta k šťastnému padnutí si do náruče a lásky na věčné časy, škoda jen, že je ona cesta tak okázale přímá a od začátku tak nepřehlédnutelně našrafovaná. V téměř čítankovém příkladu se utvrdíme ve známém faktu, že je Lasse Hallström patetik a romantik, každopádně čeho je moc, toho je příliš. Když se lososi obraceli v jemenské přehradě a začínali plavat proti proudu, měl jsem pocit, že se dívám na nějakou budovatelskou agitku z 50. let, stejně jako při zjištění, že romantická komedie mne poučí především o tom, že lidé se dělí na hodné a zlé, přičemž hranice mezi tímto dělením je až hollywoodsky jasná (jak paradoxní pro britský film), hodný šejk vizionář byl ovšem zase až cukrkandlově neautentický, tak sladce byl vykreslen. Co jediné celý film zachraňovalo, byl ten ryze britský odstín politické a byrokratické satiry, který vnesl trochu skutečného života do jinak až příliš vykonstruovaného filmu, a samozřejmě herci, protože na ně byla radost se dívat a britskou angličtinu radost poslouchat. (*** a ½) ()

Galerie (36)

Zajímavosti (5)

  • Přibližně v polovině filmu přechází Alfréd Jones (Ewan McGregor) přes Millennium Bridge v Londýně. Jenže v dalším záběru, který nabízí pohled shora, vypadá mostní konstrukce úplně jinak, než ve skutečnosti. (Mara97)
  • Film sa okrem mesta Londýn a Škótskej vysočiny natáčal aj v Maroku, ktoré zobrazovalo Jemen. Skotské sídlo šejka se ve skutečnosti opravdu nachází ve Skotské vysočině a jedná se o Ardverikie Estate poblíž jezera Loch Laggan. (MikaelSVK)
  • Ewan McGregor se kvůli roli Dr. Alfréda Jonese musel naučit umění muškaření. (R´Hell)

Související novinky

Best Film Fest 2012

Best Film Fest 2012

08.12.2012

Volné seskupení čtyř klasických artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 13. do 19. prosince tohoto rokuBEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů… (více)

Best Film Fest 2012

Best Film Fest 2012

07.07.2012

Volné seskupení čtyř jednosálových artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 12. do 18. července tohoto rokuBEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších… (více)

Reklama

Reklama