Stateční kapitáni
Dobrodružný
USA, 1937, 115 min
Victor FlemingHudba:
Franz WaxmanPlakáty
Film je především příběhem malého chlapce Harveyho Chayna. Jeho otec je milionář, ale na jeho výchovu nemá čas. Harvey se proto chová ke svému okolí povýšeně a arogantně. Při plavbě do Evropy vypadne ze zaoceánské lodi. Naštěstí ho zachrání rybář Manuel (Spencer Tracy) a vytáhne ho z moře na rybářskou bárku, které velí zkušený kapitán Disco (Lionel Barrymore). Chlapec se přes počáteční nedůvěru seznámí s ostatními rybáři a s Manuelem má takřka otcovský vztah. Učí se poslouchat, pracovat a být nejen správným rybářem. Je jasné, že po třech měsících na lodi se jeho charakter změní k lepšímu. Najde si ale opět cestu ke svému otci? (worm14)
Houdini
Oscar 1 : Herec HR - Spencer Tracy + 3 nominace: Nejlepší film, Střih, Scénář(31.3.2004)
Kulmon
Prvních asi dvacet minut je nejlepších, což je škoda, protože to hlavní přichází právě potom. Nicméně je to perla mezi dětskými dobrodružnými filmy, kterou kazí z dnešního hlediska snad jen nevěrohodné triky, jakkoliv mohly být v době svého vzniku působivé. Zajímavosti: První film MGM, který byl odvysílán v televizi. Bylo to v roce 1955. *** Spencer Tracy o roli Manuela příliš nestál. Vadilo mu, že bude v několika scénách zpívat. *** Tracymu se nelíbily kudrnaté vlasy, ze kterých si mnoho přátel dělalo legraci. Joan Crawford Tracymu přezdívala Harpo (podle kudrnatého Harpo Marxe). *** Jeden z posledních filmů Lionela Barrymorea, než z něj artritida udělala mrzáka. V následujícím roce vystupoval v Caprově filmu Vždyť jsme jen jednou na světě (1938) o berlích. Později byl upoután na kolečkové křeslo. *** Jediný film, kde Freddie Bartholomew nehrál vyloženě kladnou postavu. *** Spencer Tracy nenáviděl svůj herecký výkon do doby, než byl nominován na Oscara (a zvítězil). *** Ani jedna scéna se nenatáčela na moři. *** V literární předloze z roku 1896 je Harveymu 15 let. Ve filmu mu je 10 let. *** Památník rybářů z konce filmu se je replika z města Gloucester ve státě Massachusetts. Skutečný památník je vidět na začátku filmu Dokonalá bouře (2000), který je věnovám gloucesterským rybářům.(30.8.2011)
cheyene
I přes znatelné stáří mě Stateční kapitáni bavili svým dobrodružstvím, vtipem, výchovnými prostředky i dramatickými okamžiky. Spencer Tracy se role portugalského rybáře zhostil opravdu bravurně a právem byl oceněn Oscarem. Pro mladé diváky je tento film jistě pořádnou porcí romantiky a dobrodružství a možná se dokáží vcítit a ztotožnit i s postavou Harveyho. Příjemná hudba, řada vynikajících scén a samotný závěr dotváří výsledný dojem za pěkné 4*.(1.1.2012)
Revanx
Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete.(22.1.2009)
Wiliem
Příběh kterak se z rozmazleného, nafoukaného klučiny který si kvůli penězům vlastního otce mohl dovolit dělat a chovat se vůči okolí jak se mu zlíbilo stal odvážný, citlivý a pracovitý hoch. 90%(19.11.2008)
liquido26
4,5 Zasloužený oskar pro Spencera Traceyho. Kromě něj mě ještě hodně zaujal Lionel Berrymore. Jinak se jedná o zábavný dobrodružný film, který ani chvilku nenudí a ke konci trochu dojme, i když slza neukápla :-))(25.7.2011)
kinderman
Dokonalý příklad hollywoodského dětského filmu (humor, napětí, poučení, sentiment) přináší nejpozoruhodnější moment hned na začátku- učitel a ředitel (ve vzácné shodě!) navštíví bohatého papínka a sponzora školy, který si je předvolá "na kobereček". Po několikaminutovém rozhovoru magnát sezná, že má doma nevychovaného spratka a dá oběma pedagogům za pravdu. Neuvěřitelné...(8.3.2010)
Hejtmy
{104/1001} V porovnání s dnešní infantilně uslintanou produkcí dobrodružných filmů pro děti naprostá perla. Skvělá adaptace novely R. Kiplinga, v níž excelují hlavně Spancer Tracy (vypadá trochu jinak než jsme zvyklí) a představitel hlavní dětské role Freddie Bartolomew. Zajímavé je, že exteriérové scény nebyly natočeny na moři, ale na replice rybářské lodi v nádrži postavené pro film, ale vůbec to není poznat. Vidět tento film o deset let dřív, hodnotil bych asi ještě výš, ale i dospělí se budou dobře bavit. 65%(19.11.2010)
Terva
Prachy dělaj člověka.(21.2.2010)
kusper
Spencer Tracy si zasloužil spoustu Oskarů ale tohohle možná nejvíce. Tak krásná lidská role v tak dobrém filmu neuvěřitelných 80 let starém se nevidí každý den.(9.1.2012)
fragre
Výchova zpovykovaného synáčka hrdiny kapitalistické práce v lůně dělnické třídy. Trochu podivný námět. Hm, od předlohy, pamatuji-li si ji dobře, se tato adaptace liší. V knize je Harvey výrostek, zde chlapec, Manuel byl v románě vedlejší postavou - Harveyův kamarád a mentor na lodi byl Diskův syn. Je to celé předžvýkané Hollwoodem, zalité sentimentem a cukrované pathosem. Ale některé scény z lodi jsou kouzelné a celý film zachraňují.(29.10.2011)
JimiH
Oskarem zaslouženě oceněný Spencer Tracy ve skvělé podívané pro malé i velké kluky. Pokud máte rádi Verneovky a jiné dobrodružné příběhy je tohle film pro vás.(29.10.2010)
Mikino00
Spíše takový rodinný film, kde o dobrodružství pro malého chlapce není nouze a na konci pozná, že život není procházka růžovým sadem. Tracy je excelentní jako vždy, s naprosto kouzelným přízvukem.(8.1.2012)
Pavlin
Tak tohle je něco.Skvělá fimařina dokonalý příběh a herecké výkony radost se dívat.Kouzelný dobrodružný film o napravení nezdárného synka.Takovýto příběh už dnes nikdo nenatočí,protože je to téma, kterého se každý bojí,je moc upřímný a čistý.Ještě že mám tyto staré překrásné filmy.(7.3.2010)
Jirka_Šč
Filmy, od kterých nic neočekáváte, vás občas příjemně překvapí. Nečekal jsem tak dobrý příběh na téma rodiče a děti. Povaha kluka je výborně propracovaná. Film, který by si měli pustit všichni majetní otcové rodin :). ■ V neposlední řadě výborný dokument o lovu tresek před sedmdesáti lety. Nejvíc mě dostala scéna spouštění člunů, která vypadá, že byla skutečně nafilmovaná na rozbouřeném moři. Film je z roku 1937 a přesto jsou v něm scény plachtění krásné!(14.3.2010)
huzgi
Jako kluk jsem román přečetl tak pětkrát. A film se taky nadmíru povedl. Spencer Tracy je úplně geniální!(26.4.2010)
Gor'seye
Typický romantický žvást od MGM.(17.6.2010)
| Na DVD od: | 10.02.2010 Magic Box |
|---|