Upside Down: The Creation Records Story

Dokumentární

Velká Británie, 2010, 101 min

Príbehy okolo Alana McGeeho a jeho nahrávacieho labelu Creation Records, ktorý predstavil svetu kapely ako Primal Scream, My Bloody Valentine a Oasis. Pravdu povediac, čakala som oveľa viac – a sklamaný ostane asi ktorýkoľvek fanúšik britskej hudby. Klišé formát, na ktorí sme zvyknutí z akéhokoľvek dokumentu o kultúre častokrát aspoň vyvažujú komentáre účastníkov, vtipné a heroické príhody, pri ktorých si poviem „prečo som sa nenarodila o pár dekád skôr na inom mieste“. Bohužiaľ, Alan & co. toto čaro nemajú, skôr som mala pocit, že ich príhodičky okolo vzniku Creation sa snažili na niečo hrať. Prekvapí ešte niekoho historka o non-stop užívaní extázy aj počas pracovnej doby? A firemné večierky, ktoré začali v piatok popoludní a skončili v pondelok ráno v tej istej miestnosti? O tom už som niekde počula... Je evidentné, prečo táto scéna nefascinuje toľko ako napríklad tá madchesterská. Film doporučujem len skalným fanúšikom a tým, ktorí chcú precvičiť svoje znalosti angličtiny (od cockney až po Gallagherčinu).(30.8.2011)