Křičící muž (festivalový název)

• Francie

Homme qui crie, Un

Screaming Man, A

(festivalový název)

Francie / Belgie / Čad, 2010, 92 min

• Houdini

Zlatá Palma - výběr(12.7.2010)

• Blizzard

K tomuto filmu mohu jen dodat, že mužův vnitřní křik byl sice silný, ale i tak mě při něm dostihlo několik mikrospánků. (4/10) [MFFKV 2010](12.7.2010)

• Marigold

Drama z občanskou válkou zmítaného Čadu je natočeno francouzsky kultivovaným stylem, má pohnutý příběh, ale zároveň je též modelovým „dojetím na talíři“. Vše doslovně vyřčeno a předloženo nikoli k zamyšlení, ale k jakémusi angažovanému posmrkávání. A takové filmy mě prostě neba. [MFF KV 2010](5.7.2010)

• Mertax

2,5*.(6.7.2010)

45th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2010 - OPEN EYES - Otevřené oči (Un homme qui crie / A SCREAMING MAN / Křičící muž) - Z filmu mu utknula v hlavě jediná velká vzpomínka a myšlenka - co je toto za otce? Takto obětovat syna kvůli svému pohodlí??? ... - 3. 7. 2010 - kino Městské divadlo - Karlovy Vary - 50%(20.8.2011)

Ano, i v Čadu vznikají filmy, které jsou po řemeslné stránce precizní, mají životné postavy a reflektují nějaké aktuální téma. Jenže, čím je to vlastně celé zajímavé, kromě toho že je to naprostá exotika? Prostě standardní festivalový film, nic víc (ale ani méně).(4.7.2010)

Teda letos se u hodnocení Karlovarských snímků opravdu bavím. Absolutní vrcholy festivalu mají mezi 50-67%, zato průměrné čurdy se červenají nad 80%. Toto fascinující zkloubení popisných přístupů pozorovatelského realismu s jasnější narativní linkou a proměnlivým prostředím budiž jedním z důkazů...(15.8.2010)

Já ne, to svět se změnil. Film plný kontrastních spojení světla a stínu, bílé a černé, svobody a odsouzení, lemovaný vodním živlem. Velmi vytříbené a navíc tu nejde jen o film.(27.3.2011)

45. MFFKV Motivace hlavní postavy k tomu poslat syna na smrt se mi zdá značně nedostatečná.(10.7.2010)

Po Vrahovi ve mě nejlepší film viděný letos ve Varech. Na festivalové poměry "normální" exkurze do všedního dne jednoho afrického plavčíka, jenž si vzal lásku k práci až příliš k srdci. Nenásilně podávaná tematika soukromého boje proti stárnutí na pozadí začínající občanské války vykresluje nejen bezmocnost jedince vůči systému ale i vůči svým osudovým chybám. Jak interní tak celospolečenská tematika učinily mé spokojenosti za dost. Rozvojová tematika ve Varech!? Křičím JOO!!!(14.8.2010)