Reklama

Reklama

Pilíře Země

(seriál)
  • Kanada The Pillars of the Earth (více)
Trailer
Kanada / Německo / Velká Británie, (2010–2011), 7 h 9 min (Minutáž: 48–57 min)

Epizody(8)

Anglie roku 1123. Tom Stavitel (RUFUS SEWELL), povoláním kameník, sní o stavbě velkolepé katedrály. Spojence pro její realizaci nachází v ambiciozním převorovi Philipovi (MATTHEW MACFADYEN). Zatímco se Anglie po smrti krále Jindřicha I. utápí v občanské válce, začíná se v Kingsbridgi po letech příprav mohutně stavět. Zhmotnění jedné velké představy však bude trvat několik desetiletí plných intrik, vražd a válek. Bez síly lásky by však cíle nebylo nikdy dosaženo. To ona dává lidem křídla k uskutečnění snů malých i velkých. To ona pomáhá dobru zvítězit nad zlem. A právě o tomto vítězství je náš příběh.

PILÍŘE ZEMĚ, knižní bestseller Kena Folletta je již několik let na výsluní zájmu čtenářů celého světa. Nyní k vám přichází 4dílné filmové zpracování tohoto velkolepého historicko-dobrodružného eposu z produkční dílny Tonyho a Ridleye Scottových, tvůrců hitů Gladiátor a Robin Hood. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

okkac 

všechny recenze uživatele

Dvě překvapivé věci. Ta první je, že až do nedávné doby pro mne totálně neznámá TV Starz přichází po vynikajícím Spartacovi s dalším výtečným seriálem. A ta druhá, že je to údajně celkem věrná adaptace 1000 stránkové knihy, o které jsem taky nikdy neslyšel, přitom je na západě velmi oblíbená a ceněná. A soudě dle kvality této minisérie i podařená, takže v budoucnu si na ni snad najdu čas. Casting se povedl, kde nad všemi ční zlotřilý záporák Ian McShane a jako protipól klidní Matthew MacFayden a Rufus Sewell. Kulisy nevypadají papundeklově a soundtrack si taky přidám do sbírky, takže jsem ochoten odpustit někdy trochu méně povedené triky a někdy téměř žádné stárnutí charakterů, když se děj táhne přes desetiletí. 9/10 ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: John Pielmeier; Based on The Pillars of the Earth by Ken Follett | Hudba: Trevor Morris | Produkcia: John Ryan | Distribúcia: The Movie Network, Movie Central, Starz, Sat.1 | Štúdio: Muse Entertainment Enterprises, Tandem Communications | Rozpočet: 40 miliónov $ || Scenár je pre mňa vždy najdôležitejším článkom u každého filmového alebo seriálového projektu. The Pillars of the Earth s tým nemá najmenší problém, stavia totiž na knižnú predlohu, ktorá je svojou prepletilosťou, no pritom zrozumitelnosťou dokonalým základom. Vykreslenie vtedajšej doby je priam na úrovni filmovej výpravi (dnes sa to už stáva štandardom), no vzhľadom na to, že sa nejedná o americký počin, hviezdička naviac je istá. Zaujímavé, napínavé, kanadsko-nemecko-maĎarské seriálové sústo aj pre tých náročnejších. ()

Reklama

Scylla 

všechny recenze uživatele

Velkolepá seriálová sága oplývající mnohými klady i nezanedbatelnými zápory. Začněme těmi klady: hudba, výprava, povedený herecký ansámbl, slušná režie. Děj je jaksepatří rozmáchlý, ale zároveň místy nemálo naivní a limonádový. Většina záporáků je černobíle zlá a charakterově plochá, že by se za ně nemusela stydět ani Bondovka nebo Disney. Pokud ale přistoupíte na fakt, že se jedná o (někdy až pohádkově naivní) příběh, kde nechybí mocenské intriky, úkladné vraždy a pomstychtiví zloduši, ale i velká láska, víra ve vlastní vizi a přátelství, budete asi spokojeni. Nechte mozkové buňky odpočívat a užijte si středověký příběh o stavbě jedné katedrály... ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Na úvod přiznám, že mě to bavilo a bylo to fakt pěkně natočený. Ale jako vždy přidám několik připomínek. Scénář samotný asi za ně tak úplně nemůže, protože ten vycházel ze stejnojmenného románu Kena Folletta. Předlohu jsem teda nečetla a ani jsem to nikdy neměla v úmyslu, ač historické romány můžu a čím delší tím lepší (viz Merle nebo Vaňková). Přečetla jsem totiž dříve Folletův jiný román Na věky věků a stejně jako u blbého hist. filmu jsem málem umřela nudou. Konzultovala jsem s kolegy, co četli Pilíře země, zda to, co připomínkuju, byla svévolnost filmařů nebo se opírali o skutečnosti z knihy, výsledky uvidíte níže v příspěvku. Nejprve ty připomínky a chyby: 1.cesta té šlechtické dívky za milým do Francie s děckem v náručí, jen tak v pohodě pěšky až do St. Dennis... Byla v Anglii a najednou šup ve Francii – žádná loď, žádná starost o dítě nebo o sebe, jako z čeho byli a budou živi etc. 2. Nařčení z čarodějnictví ve 12. století a odsouzení upálením. (toto ale je už podle spolehlivých zdrojů chyba knihy) 3.Celá ta postava té čarodějky Ellen, přišla mi tam jako z jiného světa..., asi něco jako deus ex machina. A teď mé odpovědi na ně a komentáře k nim: Ad 1) Ta šlechtická dívka vypadala, že má jak kuráž tak i mozek v hlavě, byla vůbec taková moderní a emancipovaná (skoro jako mé oblíbené české královny vdovy Kunhuta a Rejčka), takže by si s tou cestou (asi jen) za okolností, když by měla také dostatek štěstí (aby vydělala nějaké peníze a nebyla přepadena, oloupena, znásilněna a zavražděna) dokázala poradit. Je tedy škoda, že té cestě filmaři aspoň trochu nevěnovali pozornost, kdyby přemáhala nějaké nástrahy, jistě by to bylo zajímavé a atraktivní, aspoň tu cestu lodí tam dát určitě měli, aby neměl divák pocit, že přešla z Anglie do Francie suchou nohou. Ad 2 a také 3) Podle mě se v té době ještě nezmiňovalo spojení čarodějnic s ďáblem, které ve filmu několikrát padlo. Spíš to ve mě evokuje až takové 15.-17. století. Dvanácté století bylo na Západě dost benevolentní, čarodejnictví jistě ne, pravděpodobnější by byla nějaká hereze. Vzhledem k tomu, že ta postava Ellen je líčena jako odpadlá jeptiška, by to mělo k realitě realitě blíž. Celkově i přes jistou míru (ve zdejších komentářích již zmiňované) naivity to působilo o dost brutálněji než Případy bratra Cadfaela, které jsou zhruba z téže doby (odlišnost zpracování způsobuje asi doba natočení obou seriálů) Ty mi přijdou reálnější a zamlouvají se mi o dost více, a nejen proto, že miluji historické detektivky. Na závěr ještě hodnocení mého mladšího kolegy: "Tak je to takový pohádkový středověk - rytíři, drancování, čarodejnice, zkažená církev, rodové tajemství. Templář a svatý grál tam chybí." Já k tomu dodávám ještě, že chybí, proto taky ty 4*:-)) a jedna z nich je za Rufuse Sewella a Matthewa MacFaydena (za oba dohromady) ()

Laerry 

všechny recenze uživatele

Celá minisérie je úchvatným strhujícím zážitkem, kde doceníte kvalitní herecké výkony spousty zkušených herců,; zajímavý a málo probádaný námět z historie středověké Anglie; promyšlený příběh, který je díky své slavné knižní předloze dobře srozumitelný a napínavý, i když se zrovna na obrazovce neodehrává nějaká bitva - a když ano, tak nejde sice o pompézní hromadné bitvy, ale díky skvělé kameře z ní nespustíte oči. A romantické duše dostanou pořádnou dávku romantiky v podobě jedné osudové lásky, která si prošla všemožnými nástrahami a příkořemi. A jako bonus můžete obdivovat gotický sloh rodící se doslova od úplných základů, a tím lépe porozumět jeho architektuře. ()

Galerie (215)

Zajímavosti (24)

  • Vizuální efekty má na svědomí pražské postprodukční studio UPP. (mr.filo)
  • V roce 2009 vydalo britské Times výsledky ankety o nejlepší knihy za posledních 60 let. Historický román Kena Folletta „Pilíře Země“ se umístil na druhém místě. (Joges)
  • Pro natočení finálových leteckých záběrů posloužila katedrála v anglickém městě Salisbury. (GeusX)

Související novinky

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Po Spartakovi dorazí Marco Polo

Po Spartakovi dorazí Marco Polo

17.01.2012

Americká kabelová stanice Starz na televizním trhu výrazně zabodovala s masakrálním seriálem Spartakus (druhá regulérní série s podtitulem Vengeance startuje 27. ledna). Dařilo se jí i s Pilíři Země… (více)

Bratři Scottové zboří Pompeje

Bratři Scottové zboří Pompeje

05.04.2011

Historické a fantasy eposy se definitivně stěhují do televize. HBO včera vyvolalo nadšení prezentací první čtvrthodiny z Game of Thrones, dnes tu máme další velkolepý televizní projekt. Pompeii bude… (více)

Ridley Scott nechá vyhrát fašisty

Ridley Scott nechá vyhrát fašisty

11.10.2010

Zatímco probíhá boj o dvoudílný prolog k Vetřelci (studio 20th Century Fox chce přístupnost PG-13 a rozumný rozpočet, Scott trvá na tvrdém R-ku a rozpočtu 250 miliónů pro oba filmy... a chce si… (více)

Reklama

Reklama