Reklama

Reklama

Pilíře Země

(seriál)
  • Kanada The Pillars of the Earth (více)
Trailer
Kanada / Německo / Velká Británie, (2010–2011), 7 h 9 min (Minutáž: 48–57 min)

Epizody(8)

Anglie roku 1123. Tom Stavitel (RUFUS SEWELL), povoláním kameník, sní o stavbě velkolepé katedrály. Spojence pro její realizaci nachází v ambiciozním převorovi Philipovi (MATTHEW MACFADYEN). Zatímco se Anglie po smrti krále Jindřicha I. utápí v občanské válce, začíná se v Kingsbridgi po letech příprav mohutně stavět. Zhmotnění jedné velké představy však bude trvat několik desetiletí plných intrik, vražd a válek. Bez síly lásky by však cíle nebylo nikdy dosaženo. To ona dává lidem křídla k uskutečnění snů malých i velkých. To ona pomáhá dobru zvítězit nad zlem. A právě o tomto vítězství je náš příběh.

PILÍŘE ZEMĚ, knižní bestseller Kena Folletta je již několik let na výsluní zájmu čtenářů celého světa. Nyní k vám přichází 4dílné filmové zpracování tohoto velkolepého historicko-dobrodružného eposu z produkční dílny Tonyho a Ridleye Scottových, tvůrců hitů Gladiátor a Robin Hood. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Mam rád toto storočie, v ktorom sa seriál odohráva, no nepatrím medzi tých seriálových fetišistov, aby som na to "len tak" pozrel. Skutočnosť je taká, že až po dlhej dobe som sa dozvedel, že The Pillars of the Earth produkovali Ridley a Tony Scottovci a to je niečo čo ma už donútilo sa na to pozrieť. Čo sa týka samotného seriálu, tak som videl tu 4 dielnu časť a musím povedať, že ma to celkom chytilo. Postavy majú čo ponúknuť a postupne vyťahujú esa s rukávu v zaujímavom príbehu, ktorý je čo raz viac napínavejší a v závere ponúkne dobre rozuzlenie a zároveň aj krásny záver s katedralou v celej kráse. Na druhu stranu poteší aj pekná výprava, pár bitiek, ale aj známe tvare - Rufus Sewell, Ian McShane, Eddie Redmayne, Donald Sutherland, Sam Claflin či krasna Hayley Atwell. Za zmienku ešte aj stojí dobra hudba Trevora Morrisa. Serial, ktorý odporúčam. Obľúbený soundtrack: Main titles, love theme. 80% - 4* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Moderně natočený seriál s velkolepou výpravou, který nás zavede do středověké Anglie dvanáctého století, což je dle mého názoru ta z nejlepších částí středověku. Snímek sice nedosahuje monstróznosti velkofilmů 20 Century fox ale na HBO je to více než nadstandart, který je skutečně na velmi vysoké úrovni. Přiznám se, že u Jindy Tudora a jeho neustálých peripetií s manželkami :-) jsem občas i zívl, ale tady je tempo skutečně strhující a ať jsem díly sledoval v jakoukoliv noční hodinu, často již unaven, děj mne naprosto vzpružil a udržel moji pozornost až do konce. Dalším podstatně odlišným znakem od podobných avšak starších snímků je modernější pojetí zpracování a tak zde rozhodně není nouze o nahotu a zejména všudypřítomné násilí, které toto období provázelo. Cákance krve při vraždění či bitkách jsou zde naprosto běžným jevem, což neodsuzuji. Ono dostat obouručákem nebo útočnou sekerou přes obličej, asi by to také nebylo jen s výkřikem auvajs...Zkrátka se snímek snaží co nejvíce přiblížit realitě. Úvodním motivem je samozřejmě stavba katedrály a já se skutečně divil jak moc je osud této stavby podobný s naším (avšak o několik století později postaveným a s jiným typem klenby) Vladislavským sálem. Zkrátka lidská snaha experimentovat a zjišťovat rozklad sil zprvu často vedla k zřícení nejednoho stropu či klenby... Divák zde mimoděk i sleduje jak vlastně dělníci a kameníci dávali dohromady gotická monstra, která se dochovala až do dnešních časů...Kolem hlavní osy příběhu sledujeme boj o trůn a na tomto konfliktu se pak přiživující šlechtu i církev. Jelikož osud se obracel tu na tu či na onu stranu je celkem zajímavé sledovat jak ten který rod či hodnostář se se situací vypořádával. Našli se i tací, kteří profitovali ať už byl u vlády ten či onen, resp. ona. Řada hitoriků zde jistě napadne příběh, že to takhle přesně nebylo... Jistě, je to taková modernější pohádka pro dospělé. I já sám jsem občas nevěřil svým očím, když divoženka pomočila a zranila záměrně biskupa před třiceti mnichy, či v kapli proklela svatebčany což dotvrdila uříznutím hlavy živé slepice... Lid by ji jistě šoupnul na hranici či katu ani by se nahvízdlo... Tady si však běhá vesele dál... jsou tam však i takové perly jako odseknutí hlavy hlavy mečem v boji, avšak zasažený rytíř měl kroužkovou košili i s kapucí...Ta neodolala bodným ranám, ale sečné zvládla pokrýt (samozřejmě se zlomeninami a pohmožděninami)..Tady mu však hlava odletí brnění nebrnění....Poslední závěrečný díl (viděl jsem 4 dílovou verzi) je asi nejhorší a nejpohádkovější jak všechno do sebe dobře zapadne....Ohledně stavby samotné zde lze také něco nalézt ale proč to dělat? Berme to zkrátka jako příběh z dávných dob. U mně je to na 4 hvězdy ale jen tak tak. * * * * ()

Reklama

mysiak 

všechny recenze uživatele

Starz sa po nečakanom úspechu svojho Spartacusa rozhodli zainvestovať do ďalšieho seriálu..tento raz miniseriálu...a výsledok nie je zlý..tvorcovia majú napozerané historické seriály od svojho konkurenta HBO - Rím, Tudorovci, takže vedia zapracovať príbeh, majú peniaze a sú kvalitní...ale zaujatie trošku upadá po prvotnom nadšení..seriál má všetko to, čo kvalitná produkcia má mať..dobré obsadenie, kulisy, kostýmy, ale téma trošku upadá do pozadia...hodnotenie po 2 dieloch zo 6 ()

Joges 

všechny recenze uživatele

Výborně zpracovaný seriál podle výborné knižní předlohy Kena Folletta. (Pilíře země - kniha na druhém místě britské ankety "60 nejlepších knih za 60 let"). Pravda, v seriálu některé úseky podle knihy chybí, některé jsou zase pozměněny a jinak nahrazeny, to však seriálu na půvabu neubírá. Je stejně strhující a zajímavý jako knižní předloha. Navíc výkony známých herců jsou jen a jen k dobru tohoto filmového díla. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem četl, včetně volného pokračování "Na věky věků". Obě jsem přečetl jedním dechem. Byl jsem tedy zvědav, jak se podařilo tak obsáhlé románové historické dílo zfilmovat. Mohu zde vyjádřit pouze obdiv a úctu k celému filmovému štábu včetně Kena Folletta, autora románu i filmového scénáře. Nemohu ale bohužel přidělit maximální počet hodnotících hvězdiček. Vede mě k tomu fakt, že kniha samotná obsahuje velké množství postav, které čtenář poznává a zafixovává si je do své paměti postupně a pozvolna. Takže před léty, kdy jsem se začetl do knihy, v ději jsem se neztrácel. Od doby, kdy jsem knihu četl uplynulo několik let a mě se těmi léty postupně vytratily z paměti jednotlivé postavy. Když jsem založil do přehrávače první část filmu, měl jsem dost velké problémy zorientovat se v ději a postavách pro rychlý spád děje. Kniha mi dávala času více. Filmový děj, přestože (nebo možná právě proto, že ... ) se filmový scénář maximálně snaží o dokonalé zrcadlení děje psaného románu ubíhá rychlostí střely a divák, zvlášť když knihu nečetl, bude mít pravděpodobně problém s rozpoznáváním, zapamatováním mnoha stále nových postav, vyhodnocením a spojováním střípků jednotlivých dějů filmu. Já osobně, přestože jsem knihu četl, jsem tento problém měl. Dominantní postavou románu (i volného pokračování) je postava Toma stavitele. Bylo by mi přijatelnějším, kdyby příběh Toma stavitele byl touto postavou nejenom vyjádřen pouze obrazem, ale divákovi byla nabídnuta také forma doprovodného vyprávění, kdy by Tom stavitel některé obrazové scény a nové postavy přiblížil divákovi v určitých složitějších fázích filmu slovním doprovodným komentářem, např. formou mluvených vzpomínek. ()

Galerie (215)

Zajímavosti (24)

  • V příběhu vystupuje Francis (David Bark-Jones), ale toto jméno v té době neexistovalo. Prvním nositelem jména „Franciscus“ nebo „Francesco“ byl totiž sv. František z Assisi, původním jménem Jan Bernardone. V jeho případě šlo o přezdívku s významem „Francouzek“, Františkova matka totiž byla z Francie a malý Jan přitahoval pozornost tím, že v mládí upřednostňoval francouzštinu před místním dialektem umbrijštiny. Sv. František byl už za svého života velmi populární a po jeho smrti se stalo jeho jméno/přezdívka oblíbeným, nicméně platí, že sv. František žil více než tři generace po době, kdy se odehrává děj tohoto seriálu. (Verbudrak)
  • V roce 2009 vydalo britské Times výsledky ankety o nejlepší knihy za posledních 60 let. Historický román Kena Folletta „Pilíře Země“ se umístil na druhém místě. (Joges)
  • Ve 4. epizodě v záběru na armády lorda Glostera a krále před bitvou u Lincolnu má jeden z rytířů královského vojska jako bojovou zástavu znak českého bílého lva se dvěma ocasy na červeném poli. Ve 12. století se však tento znak nepoužíval ještě ani v zemích koruny české. (sardakutar)

Související novinky

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Po Spartakovi dorazí Marco Polo

Po Spartakovi dorazí Marco Polo

17.01.2012

Americká kabelová stanice Starz na televizním trhu výrazně zabodovala s masakrálním seriálem Spartakus (druhá regulérní série s podtitulem Vengeance startuje 27. ledna). Dařilo se jí i s Pilíři Země… (více)

Bratři Scottové zboří Pompeje

Bratři Scottové zboří Pompeje

05.04.2011

Historické a fantasy eposy se definitivně stěhují do televize. HBO včera vyvolalo nadšení prezentací první čtvrthodiny z Game of Thrones, dnes tu máme další velkolepý televizní projekt. Pompeii bude… (více)

Ridley Scott nechá vyhrát fašisty

Ridley Scott nechá vyhrát fašisty

11.10.2010

Zatímco probíhá boj o dvoudílný prolog k Vetřelci (studio 20th Century Fox chce přístupnost PG-13 a rozumný rozpočet, Scott trvá na tvrdém R-ku a rozpočtu 250 miliónů pro oba filmy... a chce si… (více)

Reklama

Reklama