W ciemności

In Darkness

Drama / Válečný

Polsko / Německo / Francie / Kanada, 2011, 145 min

• Houdini

Oscar 1 nominace: Cizojazyčný film(24.1.2012)

I přes hodně dobré ohlasy (festivalové kritiky, polský zástupce na Oscary) jsem byl opatrný a čekal spíš klasický sentimentální patos a těžký doják. A ono vůbec, In Darkness je opravdu lehce natočený (viz uživatel nehru) film, nezatížený hutným hudebním doporvodem (na to jsem v posledních letech u filmů z války skoro alergický) a tezovitostí. Polský Jeremy Renner (jako fakt) Robert Wieckiewicz v hlavní roli je vynikajicí. Doporučuji servírovat jako dvojfilm spolu s Wajdovými Kanály(13.5.2012)

Tak dnešná dvojitá dávka depresie (najprv som šla na pokec o Kevinovi) sa neprihodí často. Ale takéto filmy sa podľa mňa musia točiť naďalej. Lebo na niektoré veci sa nesmie zabudnúť. (Lumiére - 29.3.2012 - slávnostné otvorenie Febiofestu, s osobným uvedením Agnieszky Holland)(29.3.2012)

• d-fens

ocenenia : Oscar 2012 - Nominácia na najlepší zahraničný film(27.2.2012)

Klady filmu realističnost (Židé mají i negativní vlastnosti, polští kladní hrdinové nejsou žádní svatoušci) a atmosféra. Ještě další den se mi film převíjel v hlavě a musel jsem myslet na to, co tam ti lidé prožívali. Doporučuji si o tom něco přečíst na internetu (po shlédnutí filmu) - zjistíte, že spoustu scén je na základě reálných událostí. Také výkony herců byly bez chyby. Prví polovina filmu je na pět hvězdiček. Druhá se vlekla a chvílemi se drama měnilo v "trampoty pana opraváře" (proto nedávám pět hvězdiček).(14.10.2011)

Zase druhá světová válka a zase židi. Dopředu už musíte mít pocit, že to bude další těžkopádný, akedemický film říkající co bylo mnokrát řečeno. V tomto případě je to ale jinak, syrově, s lehkou rukou a naprosto autetický snímek se snaží přiblížit zážitku, kteří židé v kanálech prožívali a dilematům, které řešili. A daří se to bezchybně. Takhle nějak by se daly natočit i Lidice...škoda.(19.1.2012)

• mr.filo

Schindlerův seznam byl o dobrém Němci, Pianista o dobrém Židovi, Musíme si pomáhat o dobrém Čechovi. ... takže film In Darkness bude o dobrém Polákovi? Uvidíme.(10.3.2012)

• Biopler

S tymto filmom mam problem. Mam rad filmy o 2. sv. vojne, specialne so zidovskou problematikou, ale ked sa vam vo vyse dvojhodinovom filme nic nedeje, tak to desi. Film nema stavu, ziadnu zapletku, ktora by zbystrila vasu pozornost, takze som sa zhruba v tretine filmu zacal galakticky nudit. Zacul som, ze scenar pisal nejaky mlady chlapec, ktory ani poriadne nezazil komunizmus, tak tuna mame vysledok. Pekny postreh vsak na to, ze aj medzi Poliakmi ci Zidmi boli svine, ktore boli ochotne zradit, co nam vacsinou az takto filmy nevykreslovali. Holland umne strieda sceny v tmavych kanaloch so zivotom hore, pekny symbol. No nemusela by divakovi vsetko az tak polopatisticky vyrozpravat, nenecha ho vobec uvazovat.(12.4.2012)

Tímto filmem dala režisérka zapomenout na svůj předchozí značně rozporuplný film. Film nemá slabých stránek, jeho klady jsou hlavně kvalitní herecké výkony, syrový děj a snaha o autenticitu. Přesto, že se v poslední době točí o Židech, jak na běžícím páse a téma války a holocaustu začíná být trochu klišé, stojí tento film určitě za pozornost.(7.3.2012)