Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Internátní škola Summerhill byla založena již roku 1921 a mohou ji navštěvovat žáci od 5 do 16 let. Založil ji skotský pedagog A. S. Neill (1884-1973) a její předností je netradiční přístup k výuce. Tento zakladatel tvrdil, že vnější tlak má negativní vliv na utváření člověka a funkcí učitele je chránit žáka před zhoubnými vnějšími vlivy. Dále doporučoval zrušit tresty a omezit mocenskou autoritu učitele. Kladl důraz na žákovskou samosprávu (bez zásahů učitele), na svobodné jednání dětí a výuku založenou na neformálních rozhovorech. A právě sem přijíždí malá Maddy, kterou sem přihlásili rodiče na doporučení psychologů. Ovšem školu, její vedení, ale i žáky čeká nelehký boj s úředníky o její zachování... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Jasně že se tomu dá vytknout mnohé, chce-li se, je to zjednodušené, nedůsledné, přitažené za vlasy, je tam spousta prohřešků, zveličování i zkratek, ale má to šmrnc i zápletku a jako instruktážní video o střetu autoritářského systému se svobodou, vnitřní odpovědností a získávanou důvěrou, o systému stresu versus uvolnění, ať už  se odehrává mezi soudržnou komunitou a mocenskou organizací, mezi různými jednotlivci z různých světů nebo i v nitru různě utvářených lidí s různě složitým životem, to prostě funguje. A je určitě moc fajn si to promítat s dětmi, další den to doprovodit třeba snímkem Tohle je náš svět, a pak si s nimi o tom všem povídat a nechat je nad tím přemýšlet. Jen bych si z duše přála, aby summerhillské školy byly pro všechny děti běžně dostupnou možností, o které se nemusejí dozvídat jen z příjemných filmů jako o něčem pohádkově nedosažitelném, zatímco nesnášejí instituce, do kterých chodit musejí. *~ ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Páči sa mi koncept škôl ako Montessori, Ruská rodová škola alebo Summerhill, no vždy sa chcem dozvedieť aj nejaké techniky, keď ich študujem, no a tu som bol dosť sklamaný z toho, že veľkú časť filmu tvoril infantilný súdny proces. Celé je to až príliš na hrany zvýrazňované, že ma to nebavilo. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Hvězdičky jsou v tomto případě spíše odrazem poselství, které film nese, než ohodnocením filmařiny samotné. Film mi přišel spíš dětský s jednoduchou a předvídatelnou zápletkou a příliš doslovnými scénami, čemuž dala korunu závěrečná pirátská šermovačka. Ale nenudil jsem se, na to je celá filozofie Summerhillu moc zábavná a zároveň důležitá. Kéž by jednou bylo něco takového legální i u nás (psáno v době, kdy nejmenovaná ministryně vypouští do éteru zřejmě vážně míněné návrhy na prodloužení povinné školní docházky do 18 let). ()

sator 

všechny recenze uživatele

Přece nevěříte tomu, že děti vědí co je pro ně nejlepší. Ano právě tomu věřím... Dávám maximum za zobrazení něčeho co je pro mě naprosto normální a správné, kromě toho se mi film i líbil... ()

Tomatáš 

všechny recenze uživatele

V tomto případě nemá cenu hovořit o kvalitě filmařiny, ale spíše o energii, inspiraci, touze a poselství, které tento snímek přináší mezi jeho diváky. Toto je zásadní záležitost, která by se měla stát povinnou četbou nejen pro všechny pedagogy po celém světě!Genialita sama.. ()

coscarelli 

všechny recenze uživatele

Nadivoko poleptana TV epizodka z prostredia svojskej edukacne institucie, ktorej vzdavam uctu a pochopenie pre jej zasadne a dolezite "vzdelavanie" a ideu. Citil som sa prijemne a underground look pridal autenticite, nemal som problem ucit sa. Zaverecny fight sa trocha potiahol ´,ale neznicil. Vrele posunut dalsim a dalsim. ()

Mazlik4 

všechny recenze uživatele

Zase, ... špatně natočená správná věc. Po přečtení knížky jsem narazil na tohle. Chtěl jsem se přesvědčit jak moc je film vytržený z kontextu --- je opravdu hodně mimo. Ačkoli scénáristé pochopili logiku "seberegulace", přenesení na plátno a přetlumočení ostatním (konvenčně vychovaným) lidem není snadné. ()

York 

všechny recenze uživatele

Pokud mam hodnotit film a ne filozofii Summerhillu, tak nic moc :-( Prvni pulka je propagandisticka, kde se vysvetluje, jak Summerhill funguje a ve druhe je soudni proces, kde se ukazi "kvality" zaku Summerhillu. Ale zase na druhou stranu, je diky soudu videt zakladni vlastnost Summerhillu. Zazni tam, ze na skolu prislo 8 inspektoru, coz je jeden inspektor na 7 zaku, tzn. v cele skole je pouze cca 56 zaku. Protoze je tam aspon 5 ucitelu, dela to cca max. 10 zaku na jednoho ucitele. Tim se samozrejme mohou ucitele svym zakum mnohem vice venovat a vyuka je tak kvalitnejsi. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Úžasný. Celý film je udělaný tak, že působí jako pohled dětskýma očima, je plný fantazie, naivity, ideálů a boje proti nesmyslnému světu dospělých. Je sympatické, jak se někteří dospělí dokázali v průběhu filmu do dětského světa vždy alespoň na chvíli přenést. Vynikající výkon v podání Holly Bodimeade (Maddy). Trochu mi lezla na nervy její matka, ale to byl nejspíš záměr. Občas jsou trochu přehnané dialogy, zvláště rozhovory Maddy a její matky působí jako velká neúcta k dětskému uvažování. Pro děti úžasný koktejl fantazie, pro dospělejšího diváka, kterému trocha toho dětského uvažování zůstalo je to krásná hravá bitva za příjemnější svět a za prožití krásných dětských let. Já chci do Summerhill! *** Ve zkratce: Jedna nadčasová škola nebyla pochopena tupou státní institucí. ()

HappyDeath 

všechny recenze uživatele

Tohle je přesně ten typ filmu, který pomalu ani žádný komentář nepotřebuje, protože nto se musí vidět. Je založen na pohledech na věc a ctností. Mohu jen a jen doporučit... ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Já se trochu obávám, že při hodnocení tohoto filmu někteří opomněli, že je to očividně pro děti. A protože to bylo roztomilý a smradi nebyli otravní, tak na mě to rozhodně fungovalo. Všechno je samozřejmě zjednodušené a idealizované, zejména v závěru proložené zpodobněním dětských fantazií, ale stejně jsem jim fandil proti těm zlým inspektorům a podlý právničce. Bylo to teda na mě trochu moc barevný, ale nějak jsem si nevšiml jakékoliv výrazné závadnosti. A ano, uvědomuju si, že svým hodnocením filmu trochu nadržuju, ale čert to vem. Bylo to bezva. ()

VeeDee 

všechny recenze uživatele

Dávám pět bodů ne ani tak pro kvalitu filmu (viděno s příšerným dabingem), jako spíš kvalitu myšlenek, které by se měly šířit světem dál! Většina z nás neměla takovou svobodu, aby mohla přijít na to, kdo je a vzdělávat se v tom, co ho skutečně baví. Kéž by taková škola vznikla alespoň pro mé děti. ()

Blondie83 

všechny recenze uživatele

Tato škola opravdu existuje a svým přístupem k výuce a žákům by si zasloužila určitě lepší zpracování. Je to velice zajímavé téma, nicméně tento film, je natočen tak, že se hodí akorát pro děti na sobotní ráno, když ještě není co dělat. ()

osslik 

všechny recenze uživatele

Režie : Svobodný duch dítěte Scénář : Tento citát z knihy A.S. Neilla Summerhill (narazil jsem na něj v knize Anthony de Mella Bdělost ) : " Každé dítě má v sobě Boha. Naše pokusy dítě nějak formovat promění toho Boha v ďábla. Do mé školy přicházejí takové děti, malí ďáblíci - nenávidí svět, jsou destruktivní, neumí se chovat, lžou a kradou a neustále se zlobí. Za šest měsíců jsou to šťastné, zdravé děti, které by neudělaliy nic špatného... " ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 5/10 ... Vizuální stránka: 5/10 ... Soundtrack: 5/10 ... Didaktický potenciál: 4/10 ... Celkový dojem: 5/10. ()

wellfish6 

všechny recenze uživatele

4 hvězdičky za dobré zpracování a 1 hvězdičku přidávám za příběh, který se skutečně stal a je krásně lidský a dojemný. A to mám ráda. ()

lu1 

všechny recenze uživatele

Na me příliš americke zpracování, ale jinak obsahove velmi přínosný film, ktery zanechá hodně témat k přemýšlení. Velmi prirozene zvladnute dětské role. Nevím proc jsem me pri sledování napadla podobnost s Harry Potterem :-) když to s nim nema nic společného. ()

Reklama

Reklama