Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Henry Jekyll je úspěšný londýnský psychiatr zabývající se výzkumem lidské duše. Jeho objev látky, která dokáže v člověku potlačit nebo naopak vyvolat zlo, však vědecké kruhy zásadně odmítají. Jekyll proto musí preparát vyzkoušet nejprve na sobě. Tak vzniká pan Hyde, bezohledný sobecký násilník a ničema neštítící se dokonce ani vraždy. První, kdo podlehne kouzlu Jekylla, ale zemře rukou Hydea, je krásná barmanka Ivy Peterson… (dopitak)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (52)

PKD 

všechny recenze uživatele

Hned zkraje se musím přiznati, že znám jen tuto verzi, takže dle toho tak bude vypadati komentář. Předlohu samoz. znám. Shodou náhod jsem měl před mnoha lety štěstí na zřejmě remasterovanou verzi, takže obraz jako víno (i když u pivaře jako já to nedává smysl:) stejně tak zvuk. Ingrid B. je perfektní (jak ve většině jejích filmů a Spencer T. mi zase těžce připomíná ve své druhé podobě, Oldřicha Nového. Ne vážně. Podívejte se na na pana Hydea pozorně a uvidíte.;-) Samoz. kulisy viktoriánského Londýna jsou moje labůžo, takže tady se nemusím láskyplně moc rozepisovati. Kostýmy též. A i když to nemám na plný počet, neznamená to, že bych tento film bral níže, než jiné čb klasiky ze 40tých let. Já vím, že to tak má býti, ale to jak dopadla kdysi veselá a vitální Ivy Petersonová, mě vždy tak nějak zabolí. Tam uvnitř, kde již skoro po zkur....vztazích...nic není. A pochopitelně scény v boudoiru Ivy, který ji pronajal hodný pan Hyde, jsou na tu dobu, parádní studií čistého filmového psychoterroru. P.s. i když to není morálně správné, tak se vždy hodně nasměji u sequence, kdy pan Hyde ztropí nenápadně v onom kabaretu/hospodě (kde pracuje jako číšnice Ivy) vskutku hromadnou rvačku a zapříčiní (záměrně, samoz.) její vyhazov. No prostě...má to promyšlené, ten pán.;-) Jen ten konec nějak nedomyslel. Škoda. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Pachuť zbytočného remaku, ktorý prišiel priskoro rokmi vyšumela a zostal "len" vynikajúci psychologický horor , ktorý dokáže strhnúť vizuálom, myšlienkou, príbehom a hlavne absolútne fantastickými hercami na čele so Spencerom Tracym a Ingrid Bergman, ktorá si aj napriek skvelému Tracymu kradne každú scénu pre seba. Jeden z najlepších štyridsiatkových hororov a u mňa ešte trochu vyššie než slávna oscarová verzia z roku 1931. 9/10 ()

Reklama

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně je verze z roku 1931 mnohem lepší. Samozřejmě svou roli hraje i to že děj filmů je v podstatě identický verze předchozí, tedy už mě moc nového překvapit nemohlo, ale i tak na mě zapůsobila role Fredrica Marcha, jeho projev a hlavně důraz na horrovější pojetí filmu mnohem více než tato mnohem civilnější verze. 70%. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Starší několikrát vzpomínanou verzi jsem zatím neviděl, takže mohu posloužit jen srovnáním s hammerovkou z roku 1960 a kanadským remakem z roku 2008. O chybějících kvalitách nového filmu netřeba psát, ale v porovnání s novějším počinem studia Hammer je tato verze propracovanější, kupodivu trikově lepší (proměnu Jekylla na Hyda si užijeme hned 3x, obráceně tuším jednou), oplývá krásnými ženami. Ale je také možná až zbytečně natahovaná. Spancer Tracy má neuvěřitelně tupý škleb připomínající falešný americký úsměv mého současného šéfa. Přestože hodnotím 4*, není hammerovka o mnoho lepší, jen mě trochu víc zaujala. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Ústřední herecká trojice - Ingrid Bergman, Lana Turner a Spencer Tracy - naprosto skvělá, všichni uvěřitelní, ženy krásné a výborně pasovaly do svých rolí, no a doktor Jekyll měnící se ve své vnitřní rozervanosti v pana Hydea famózní. Z mé strany bez výhrad, mimořádně zdařilé zpracování literární klasiky, kde se vše snoubí, mrazivá atmosféra, výtečné dialogy, snové pasáže i hudba. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (3)

  • Beatrix Emery měla původně hrát Lana Turnerová a nevinnou dívku, snoubenku Spencera Tracyho, Ingrid Bergmanová. Bergmanová však měla zájem o roli Turnerové a tak došlo k jejich výměně. (džanik)

Reklama

Reklama