Reklama

Reklama

Moskytiéra

(festivalový název)
  • Španělsko La mosquitera (více)

Obsahy(1)

„Je to jeden ze tří nejlepších scénářů, jaké jsem kdy četla,“ hodnotí třetí autorský snímek katalánského režiséra Geraldine Chaplinová, která v něm ztělesnila němou roli ženy Maríi, trpící Alzheimerovou chorobou. Adresát uznání k tomu podotýká: „Chtěl jsem, aby ve filmu nepromluvila jediné slovo: jako její otec...“ Příliš toho nenamluví ani Luis, Maríin patnáctiletý vnuk, který se uzavřel do svého ticha před manželskou krizí rodičů a na ulici sbírá opuštěné psy a kočky. Otec Miguel by této výstřednosti rád učinil konec, ale láskyplná matka Alice drží nad Luisem ochrannou ruku. Množící se zvířecí přírůstky komplikují život v bytě a rodinné soužití houstne... „Postavy věří tomu, že jediné, čeho by se měly bát, jsou komáři. Jsou přesvědčené, že když životu vymezí mantinely, budou moci dosáhnout štěstí. Jenže toto štěstí stagnuje, je jako stojatá voda. A stojaté vody zahnívají. Z komárů se tak mohou stát vlci,“ říká o svém filmu režisér Agustí Vila. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (19)

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Snímka, ktorá ťaží viac z naturelu ŠPAnielov, ich horkokrvnosti, temperamentu a rýchlej reči než z kvalít scenára tak vychváleného Geraldinou Chaplinovou. Je bizarná, chvíľami až zahanbujúco amatérska a v konečnom výsledku budí dojem výživnej, ale rýchlo zabudnuteľnej jednohubky. Opakovane sa mi tak potvrdilo, že vo Varoch a v rámci ich ozvien sa treba zamerať na mimosúťažné sekcie. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Mam rad filmy o ne zcela normalnich lidech a v tomto filmu tuto realii splnili uplne vsichni. Dohromady vsichni pusobi az absurdne (nedalo mi nevzpomenout na Bunuela), pokud rozdelim film na jednotlive casti, zjistim, ze vse je az moc uveritelne a svym zpusobem temer normalni (az na ta zvirata). Dobry film s dobrymi herci, Garcia opet potesila:-). ()

Reklama

Mata 

všechny recenze uživatele

Španělé jsou divní, jsou úchylní a jsou krásně svoji. Aspoň tak nám je ukazují ve filmech jako je tenhle. Němá Geraldina za níž mluví manžel je jedna z nejkrásnějších a nejvtipněji podaných ukázek smutku a bezmoci, jakou jsem kdy viděl. Téměř opičí matka se svou kamarádkou, která by nidky svou dcerku neuhodila a tak jí pálí cigaretou... Netřeba vyjmenovávat všechny "divné" postavy. Je zvláštní, jak tahle skoru-už-karikatura funguje a jak ve výsledku působí "jako ze života" - španělského, pochopitelně :). Kdepak my Češi, my jsme přeci normální... ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Sedm psychopatů onehdá - břídilové! :-) Nevím, jak správně uchopit výzvu, o kterou se snímek pokouší, ale v podstatě na něm není nic nenormálního, v životě je možno zajít, kam až si dovolíme a vše zde zobrazené se může stát, každý si svoje traumata léčíme po svém a dovedeme si svou terapii racionálně obhájit - třeba zásadovostí, s kterou matka vychovává dítě, aniž by tušila, že mu svými metodami ubližuje neporovnatelně více, než kdyby ho pleskla přes zadek. Chladně vykalkulovaná a bizarní, přesto zajímavá studie lidského soužití. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $126,716▐ rodinná dráma o frustrovanej rodine otrávenej zo spoločného nažívania, bola okorenená erotickými ale i niekoľkými vyhrotenými scénami a to bolo to pravé osvieženie, lebo po tvorivej stránke išlo o trefné momenty, ktoré v sebe nachádzali to pravé odľahčenie z účinkom pobavenia ale aj zamyslenia. Herecky výborné zvládnuté a po celý čas máme možnosť sledovať zaujímavé momentky dostávajúce diváka do varu. /videl v kine: 80%/(filmový festival Cinematik Piešťany 2015) ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama