Reklama

Reklama

Stalinova poslední čistka

(TV film)
  • Kanada Stalin's Last Purge

Obsahy(1)

Židé ruské říše přivítali Říjnovou revoluci většinou pozitivně. Státní diskriminace skončila, všichni si byli rovni a světlá budoucnost byla jistě lákavá. Už po krátkém čase se ale ukázalo, že rovnost není tak stoprocentní a že SSSR se stal novým impériem v rukou svérázného a podezíravého Gruzínce, který svou moc utužoval pravidelnými čistkami. Kulaci, straničtí funkcionáři, inženýři, čekisté, vojáci... Smyslem těchto velkorazií, které končívaly smrtí stovek, tisíců a desetitisíců lidí, bylo nastolení atmosféry strachu a poslušnosti. Ke konci 40. let minulého století došlo i na početnou židovskou menšinu. Dříve se stávali Židé oběťmi politických čistek spíše z hlediska svého "profesního" zařazení. Nyní ale šlo o promyšlený útok hlavně na židovské intelektuály, kterým byl vyčítán nebo přímo kladen za vinu, kosmopolitismus, židovský nacionalismus, sionismus a špionáž pro západní mocnosti. Často to byli lidé, kteří se pro sovětský režim velmi angažovali. Zvláště pak v letech "Velké vlastenecké války". První a nejznámější obětí byl divadelník Salomon Michoels. Svou popularitu a oblíbenost nejen u Židů zaplatil v lednu 1948 životem. Vraždě zosnované tajnou policií následovaly "řádné" trestní procesy, končící rozsudky smrti. Vyvrcholením "honu na čarodějnice" bylo obvinění skupiny židovských lékařů ze spiknutí s cílem zavraždit vysoké sovětské státní a stranické funkcionáře. Z vězení jím pomohla jen Stalinova smrt v březnu 1953. Ale ne všichni z nich výslechy a žalářování přežili. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

lucascus 

všechny recenze uživatele

Dokument potvrzující vzkvétající antisemitisus za časů Stalina - bohužel ničím není objevný a že Židé byli ve stejném nebezpečí jak u Hitlera, tak u Stalina, je věc všeobecně známá. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Stalin sám prispel k založeniu štátu Izrael, no napokon ho premohol antisemitizmus. Tak jednoznačne by som to nevidel. Stalin dlhodobo s Židmi spolupracoval aj vo vlastnej strane, plno boľševikov bolo Židmi. Je isté, že židmi ako takými pohŕdal, ale tak skratkovite myslieť, že sa nechal ovládnuť antisemitizmom podobne ako Hitler, nie je dobré. Ešte v roku 1931 Stalin povedal: "Antisemitizmus ako extrémna forma rasového šovinizmu je najnebezpečnejšou stopou kanibalizmu." Stalin bol sionistom a proti Židom sa začal stavať až po tom, čo prozápadnú orientáciu Izraela začal považovať za zradu. Nešlo teda o antisemitizmus ako taký, nevadila mu až tak krv, vadil mu skôr postoj. A to na takého paranoika dokonale stačilo. Dokument má slabšiu formu, má zaujímavé individuálne svedectvá, ale aj významné chyby. Hovorí o KGB, pričom vtedy to bolo ešte NKVD. No a dokonca tvrdí, že Stalin nezomrel 5. marca, že vtedy to bolo len oznámené a mŕtvy bol už niekoľko dní, čo je úplná blbosť. Dokument k pozretiu tu a zaujímavá štúdia o Stalinovi a antisemitizme v automatickom preklade tu. ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Dokument sa len okrajovo vracia k 2. svetovej vojne a len malou spomienkou na proces s leteckými a námornými veteránmi ale aj s populárnymi veliteľmi z Vlasteneckej vojny. Dôležitou oblasťou je práve vzťah Stalina, Sovietskeho zväzu k novovzniknutému židovskému štátu Izrael. Zámienka atentátu na Sovietske veľvyslanectvo v Tel Avivu bola odrazová doska k riešeniu židovskej otázky. Nie podľa Hitlera ako „konečné riešenie“, ale Stalin im vyčlenil oblasť Birobidžanu na Ďalekom východe v blízkosti čínskych hraníc, kde vznikla Židovská autonómna oblasť. Ale Židom sa tam nepáčilo, oni chceli Krym. To bola živná pôda na vyriešenie jeho vzťahu k židovským lekárom. Nakoniec tento jeho hon mu bol osudný. Zomrel preto, že nedostal včas lekársku pomoc a tak prvýkrát sa stalo, že Stalinov plán nebol dotiahnutý do konca. Za čo mu vďačia milióny sovietskych Židov svojim životom. Ďalší z dokumentov, ktorý nám už nič nové neukázal. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Dokument, který sice podává nějaké informace, ale forma, jakou je podává, ho řadí spíš k průměru, což je škoda. ()

Koly odpad!

všechny recenze uživatele

Stalin - svérázný podezřívavý Gruzínec pouze pokračoval v čistkách, jež rozpoutali už po revoluci Lenin, Trocký, Moses Urický, Sverdlov, Genrich Jagoda, atd. - ať někdo zkusí hádat, jaké byli tito lidé národnosti. Stalinova čistka proti Židům opravdu proběhla, ale ze zcela jiného důvodu, než jak se nám snaží namluvit tento rádoby dokumentární film. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama