Vincent jede k moři
Vincent will Meer
Vincent Wants to Sea
Německo, 2010, 96 min
Ralf HuettnerPlakáty
Vincent trpí Tourettovým syndromem. Po matčině smrti ho jeho otec dá do ústavu, odtud se
však Vincentovi s dalšími dvěma pacienty podaří uniknout. Musí splnit poslední přání své matky
- vysypat její popel do moře v Itálii…
Vincentova matka zemřela, ovšem na smrtelné posteli vyslovila své poslední přání - naposledy vidět moře. Jenže, jak se má Vincent dostat k moři, když trpí Tourettovým syndromem a jeho otec ho nechal zavřít do psychiatrické léčebny? Naštěstí je tu anorektička Marie a Vincentův spolubydlící Alex, trpící obsesí. Společně utečou z léčebny a v otlučeném autě se vydají do Itálie. Jenže Vincentův otec a jejich terapeutka Dr. Roseová jsou jim v patách, naštěstí se neustále hádají, a tak sami vypadají jako pacienti kliniky. Začíná důležitá dobrodružná cesta a jisté je jen to, že na jejím konci nikdo ze zůčastněných nezůstane takový, jaký byl... (oficiální text distributora) -
Vincent trpí Tourettovým syndromem. Po smrti matky na něj jeho otec, úspěšný politik, nemá čas a tak jej dá do psychiatrické léčebny. Vincent se zde spřátelí s Alexandrem a Marií a společně se jim podaří uprchnout. Mají jediný cíl, dostat se do Itálie k moři. Pro Vincenta je tato cesta obzvlášť důležitá, má u sebe totiž dózu s matčiným popelem a chce jí u moře splnit její poslední přání. Podaří se mu uniknout otci i svým psychickým démonům? (Sofia)
Enšpígl
Po dlouhý době jsem opět zkouknul německý film a jak tak koukám vyvolená rasa je stále ve formě. Příběh a vývoj vztahu mezi hlavními hrdiny je vyprávěn tak šikovně, že mé sympatie k hlavním hrdinům se rozjížděli na neutral a postupným přeřazováním skončili až na pětce. Nádherný příběh doplňuje ještě nádhejrnější exteriové prostředí Alpský přírody.(16.10.2011)
Aky
Milý film, u kterého překvapuje, že je německý, o několika zvláštních psychických onemocněních, o kterých jsem toho předtím mnoho nevěděl, o některých vlastně vůbec nic. Děj se odvíjí značně nepředvídatelně,což diváka udržuje ve stálém mírném napětí, herci jsou příjemní, prostě fajn zážitek.(16.10.2011)
rejzanek
Naprosto pohodový film, který má na rozdíl od mnoha jiných, které jsem viděl po celou dobu pořád stejnou kvalitu. Osobně bych ještě přidal označení komedie a road movie, protože vtipných situací na zasmání bylo opravdu celkem dost a k tomu ještě překrásná příroda, to se hned tak nevidí. A i když už jsem viděl rozhodně lepší snímky, tak Vincent jede k moři si na nic nehraje a těch 96 minut jeho trvání, jsem si bezezbytku užil a vychutnal.(6.3.2012)
Sofia
Tři ztracené existence na cestě k moři přes nádherné Alpy. Chvílemi to připomíná českou Jízdu, chvílemi to vykrádá Klepání na nebeskou bránu. Hlavní představitel (Florian David Fitz, který k filmu napsal i scénář) hraje Vincenta postiženého Tourettovým syndromem úžasně sympaticky, Karoline Herfurth potvrzuje svoji pozici jedné z nejzajímavějších hereček současné mladé německé generace. Není to jen drama, najdou se i komické momenty. A jako téměř vždy u německých filmů, vévodí tu příjemný pop-rockový písničkový soundtrack. Trošku slabší čtyři hvězdičky.(16.6.2011)
Herr_Flick
Sem by se možná hodil Matonohův dopis. Nedovedu si představit, jak těžký to může být život, při pomyšlení, jak obrovsky nepříjemná je obyčejná rýma (holky, nesmát se). Určitě jeden z nejsilnějších filmových zážitků o málo známém handicapu, plný nádherných záběrů, s famózním Florianem Davidem Fitzem. Taky rozhodně něco jiného, než když si Touretta vezmou do parády Parker a Stone v South Parku :)(8.3.2012)
Stanislaus
Vincent will Meer je hodně povedený film, ve kterém se perfektně mísí prvky komedie a dramatu, takže ikdyž jsou hlavní protagonisté opravdu nemocní, tak je to zde bráno jaksi v humorném duchu, což je dobře. Všichni tři herci byli ve svých rolích přesvědčiví a skvělí, zejména chválím Floriana Davida Fitze, kterému jsem Touretta bezmezně věřil. Vedlejší postavy v podání doktorky a otce jen dokreslily příjemnou atmosféru filmu. Zkrátka snímek, který vřele doporučuji ke shlédnutí, a ikdyž je pod ním uveden žánr drama, tak se dá u něj skvěle odreagovat.(14.3.2012)
dANo
V jednoduchosti je krása, aj keď v tomto prípade majú všetky hlavné postavy dosť komplikované životy, resp. poruchy. Minimum postáv, priamočiary dej a krásna symbolika v obrazoch Álp robia z tohto filmu pozerateľnú drámu, ktorá okrem hudby a obrazu poteší aj hereckými výkonmi.(19.10.2011)
markotter
Moc pěkná, smutná i veselá road movie o třech pacientech speciálního ústavu (nejedná se o blázny v pravém slova smyslu), kterak si vyjedou splnit svoje touhy. Na konci každý najde něco, co možná na začátku nehledal, včetně otce hlavního hrdiny, který se změnil z arogantního politika v někoho, kdo aspoň trochu chápe počínání druhých. K tomu nádherná scenerie Alp a chytlavá muzika a to všechno dohromady dává film, který uběhne jako voda a vy nebudete chtít, aby končil.(8.10.2011)
Babulik
Odhliadnuc od reklamných záberov na zelené kopečky Álp (už chýbala len fialová kravka...), audinky v každom druhom zábere (má náskok vďaka technike, no...) a neprehliadnuteľnej paralele s Klopaním na bránu, vychodí z toho iskrivá troškukomédia, troškudráma, ktorá nenudí a hlavne neuráža filozofickými drístami o zmysle života na tejto planéte. Fitz si to strihol parádne, zbytok "psychokompánie" našťastie zdatne sekunduje a výsledkom toho všetkého je príjemná podívaná do sveta ľudí, od ktorých sa my "normálni"... väčšinou odvrátime.(12.10.2011)
Bird_house
Podle počtu hodnocení jde o méně známý film.. Jde o poměrně silný příběh lidí s různými handicapy.. Jsme svědky postupných proměn nejen těchto postav, ale i člověka s velmi vysokým postavení - politik, který "chce" pro svého syna jen tu nejlepší péči (jen aby se ho zbavil).. Výborně vykreslen Tourettův syndrom v podání Floriana Davida Fitze..!! Tento snímek není ani tak náročný, jak dojemný..(23.3.2012)
CiTrus007
Celkem hezké road-movie z prostředí nám celkem blízkého. Trošku mi už po několikáté připomíná "nový" druh německých filmů... Na jedné straně dechberoucí výjevy z Alp podmalované příjemným soundtrackem, vtipné miniscénky připomínající sitcom a konvenčně klenutá zápletka; na druhé zase okamžiky nudy, čas od času hádky a trošku přehnaně šroubované jiskření a navazování osobních vztahů. Stojí za shlédnutí, i když bych tu část s Alpami označil spíše za půlhodinovou reklamu na Audi - scéna: představte si krásnou letní ranní vyhlídku na vrcholky Alp; všude ještě opar, na horizontu slunce a vedle toho lesklá A8... ale abych nelhal, mně se to ale zase líbilo - pro Audi mám slabost ;-)(22.6.2011)
ExpertAsie
Od začátku příběhu víte, že tento film nebude ledajaký. Tato postava trpí nějakou chorobou a má stále také cíle, které si chce splnit co v nejbližší době, aby mohl uctít památku matky. Také během jeho dobrodružství se setkáte s překrásnou přírodou.(9.5.2012)