Reklama

Reklama

Borgiové

(seriál)
  • Česko Borgiové - moc a vášeň (více)
Trailer 4
Kanada / Irsko / Maďarsko, (2011–2013), 24 h 42 min (Minutáž: 46–58 min)

Tvůrci:

Neil Jordan

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Jeremy Irons, François Arnaud, Holliday Grainger, Peter Sullivan, Sean Harris, Joanne Whalley, Lotte Verbeek, Colm Feore, David Oakes, Gina McKee (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(29)

Obsahy(1)

Řím roku 1492, centrum křesťanského světa, sídlo papežství. Papež měl moc korunovat krále a mohl je také koruny zbavit, měl sílu ovlivnit chod impérií. Papež Innocent VIII. umíral, církev se utápěla v korupci a papežský trůn byla výhra, kterou chtěl každý… Seriál Borgiové je ucelený nepřikrášlený portrét jednoho z nejvíce fascinujících rodů minulosti. Oscarem oceněný Jeremy Irons hraje Rodriga Borgiu - vychytralého, manipulativního patriarchu rodinného klanu, který stoupá do nejvyšších kruhů moci na pozadí renesanční Itálie. Buduje své impérium prostřednictvím korupce svaté katolické církve a nastoluje nelítostnou nadvládu síly a okázalé krutosti. Seriál začíná v době, kdy Rodrigo podplácí, kupuje si a protlačí se na cestu k papežství, stává se papežem Alexandrem VI. Po boku mu stojí jeho dva machiavelističtí synové Cesare a Juan a skandálně krásná dcera Lucrezia. Seriál se odehrává v jednom z nejvýznamnějších období historie - právě vrcholí renesance a je objevován Nový svět. Současníci Da Vinciho, Michelangela a Medicejských - Borgiové byly kontroverzní a kacířští, ani ne tak proto, že prováděli činy do té doby neslýchané, ale proto, že v tom byli lepší, než jejich nepřátelé. A přitom se dopustili prakticky každého ze seznamu hříchů a nemálo dalších sami vymysleli. (HBO Europe)

(více)

Videa (40)

Trailer 4

Recenze (184)

Aky 

všechny recenze uživatele

Špičkový seriál, jak už zejména historické seriály HBO umí. O skutečných osudech a jejich drobných epizodách rodiny Borgiů se zase neví tolik, aby na tom, co je známo, autoři nemohli vystavět skutečně zajímavý příběh - a scénárista i režisér toho nadmíru využili. Vyprávění nechybí nic - napětí, překvapivost, humor. Je radost sledovat, jak se dá podat příběh, tradičně interpretovaný jako odstrašující příklad zhýralosti a dekadence, jako vyprávění o tom, že člověk je člověkem, i když je zrovna papežem, že žádným rouchem se nestane svatým, a docela mu přitom dží palce. Dokonalá výprava je u HBO téměř samozřejmostí a Jeremy Irons, můj oblíbenec, snad ani nemohl zklamat. Nenašel jsem důvod, proč ubírat cokoliv ze sta procent. ()

Kangax 

všechny recenze uživatele

Ďalšia digitálna úbohá spatlanina, ktorá má okrem najdôležitejších udalostí a postáv len pramálo spoločného s históriou. Ako niekto môže takto zahodiť taký skvelý námet, to nepochopím. Absolútne bez šťavy, nezmyselne naťahované a so slabými hereckými výkonmi. Irons sa do úlohy pápeža Borgiu nehodí absolútne, nehovoriac o jeho celkovo slabom výkone, kde si vystačí asi troma hereckými grimasami, ktoré dokolečka mení. Dosť sklamanie, hlavne preto že takmer nezlezie so scény a mal by držať seriál nad vodou. Scenár je prešpikovaný klišé až hrôza a vata v ňom je už tradične vyplnená početnými erotickými scénami, ktoré sa časom čoraz odvážnejšie. Keď došlo v druhej sérii dokonca k homosexuálnej scéne skončil som s týmto paškvilom nadobro... ()

Reklama

marvan 

všechny recenze uživatele

Scénář Neila Jordana kopíruje obecně příjímanou představu historie jako dobu temna, ovládanou přízemními lidskými choutkami. A tak se tu vraždí, souloží, intrikuje a vše se topí ve špíně, protože taková je dnešní představa o středověku. Jenže tohle nemá s historií nic společného, to je pouze představa současníků o ní a vypovídá jen o neschopnosti pochopit delikátnější aspekty duchovního života středověku. Borgiové jsou taková moderní soap opera naruby. Místo sentimentu protěžuje přihlouplý nihilismus, ale pracuje na stejně primitivních principech. ()

Unnamed 

všechny recenze uživatele

Skvělá výprava, kostýmy a troufám si říct, že i herecké výkony byly poměrně dobré. Na druhé straně pak ale ležely scénář a povrchní psychologie postav - málokdy člověk zažije tolik zjednodušování a momentů, které mu hlava nebere. Nejčastější situace: v nějaké scéně se TAJNĚ setkají dvě strany, nikdo je nevidí, ani oni pomalu nevěděli, že se mají setkat... v další scéně se pak o tom všichni ostatní okolo baví jako o jasné věci... nebo se něco opět beze svědků přihodí, další den o tom mluví celý Řím! Kdyby to byl seriál pro děti, mohu takové zkratky brát, tady je to ale vážně k smíchu (nebo pláči, vyberte si sami). Nedělám si srandu, není díl, kde by nebyl alespoň jeden moment, kdy bych nad tím nekroutil hlavou. Vraždy lidí se očividně taky neřeší (je to jak v nějaké old-school hře, zabiješ, schováš se za roh a vše je v pohodě). Beru, že to bylo jednodušší a pro ústřední děj by to vysvětlování nehrálo sebemenší roli, pro mne to ale vyznívalo jako lenost tvůrců dát si práci se zdůvodněním - jen chtěli aby se to stalo. První dvě série jsou i přesto dobře sledovatelné - vždy první díl a druhá polovina série, protože mezitím je spousta zbytečné a nudné vaty. Třetí série je pak už jen smutné divadlo, kde se herci snaží, ale dialogy, děj a psychologie jejich postav jsou natolik otřesné, že mi herců bylo až líto.1. série - 4*, 2. série - 4*, 3. série - 2* ()

Gaaron 

všechny recenze uživatele

1. série: Seriál se v podstatě drží zaběhlých stereotypů Kmotra, což by mně osobně ke štěstí stačilo, církví je koření jen trošku, což je škoda; charaktery ale zůstávají nepříliš prokreslené (zvláště Ironsův papež je toliko neproniknutelnou kamennou maskou) a téměř neprocházejí vývojem. Celkově má nakonec člověk pocit, že se toho až tolik nestalo. Prozatím velmi silné 3 *. ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Při scéně společné večeře papeže s kardinály se všichni nápadně posadí do podoby obrazu „Poslední večeře“ od Leonarda da Vinciho. (Red_Fox)
  • Seriál Borgiové bol natočený v kanadsko-írsko-maďarskej koprodukcii vo filmových štúdiách Korda, v maďarskom Etyeku, asi 30 kilometrov západne od Budapešti. (Drtic)
  • Po príchode do Talianska si Rodrigo Borgia zmenil meno. V Španielsku sa volal Borja, ale kvôli tomu, že vo vtedajšom Vatikáne bola obrovská prevaha Talianov, nechal sa premenovať na Borgia. (vander19)

Související novinky

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Meče v televizi: Noví seriáloví bouchači

Meče v televizi: Noví seriáloví bouchači

03.07.2012

Máme tu herecké posily pro Hru o trůny 3 a nový historicko-dobrodružný seriál od History Vikings. Začněme se Seveřany. History, které se věnuje hlavně dokumentům, se rozšouplo i s hranými věcmi –… (více)

Reklama

Reklama