Reklama

Reklama

Borgiové

(seriál)
  • Česko Borgiové - moc a vášeň (více)
Trailer 1
Kanada / Irsko / Maďarsko, (2011–2013), 24 h 42 min (Minutáž: 46–58 min)

Tvůrci:

Neil Jordan

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Jeremy Irons, François Arnaud, Holliday Grainger, Peter Sullivan, Sean Harris, Joanne Whalley, Lotte Verbeek, Colm Feore, David Oakes, Gina McKee (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(29)

Obsahy(1)

Řím roku 1492, centrum křesťanského světa, sídlo papežství. Papež měl moc korunovat krále a mohl je také koruny zbavit, měl sílu ovlivnit chod impérií. Papež Innocent VIII. umíral, církev se utápěla v korupci a papežský trůn byla výhra, kterou chtěl každý… Seriál Borgiové je ucelený nepřikrášlený portrét jednoho z nejvíce fascinujících rodů minulosti. Oscarem oceněný Jeremy Irons hraje Rodriga Borgiu - vychytralého, manipulativního patriarchu rodinného klanu, který stoupá do nejvyšších kruhů moci na pozadí renesanční Itálie. Buduje své impérium prostřednictvím korupce svaté katolické církve a nastoluje nelítostnou nadvládu síly a okázalé krutosti. Seriál začíná v době, kdy Rodrigo podplácí, kupuje si a protlačí se na cestu k papežství, stává se papežem Alexandrem VI. Po boku mu stojí jeho dva machiavelističtí synové Cesare a Juan a skandálně krásná dcera Lucrezia. Seriál se odehrává v jednom z nejvýznamnějších období historie - právě vrcholí renesance a je objevován Nový svět. Současníci Da Vinciho, Michelangela a Medicejských - Borgiové byly kontroverzní a kacířští, ani ne tak proto, že prováděli činy do té doby neslýchané, ale proto, že v tom byli lepší, než jejich nepřátelé. A přitom se dopustili prakticky každého ze seznamu hříchů a nemálo dalších sami vymysleli. (HBO Europe)

(více)

Videa (40)

Trailer 1

Recenze (184)

misterz 

všechny recenze uživatele

Keby som to mal porovnať, tak z tria podobne ladených seriálov a z podobného obdobia (Mediciovci, Tudorovci a Borgiovci), sa mi tento seriál zdá najslabší. No i tak si zachoval vysokú úroveň, nielen čo sa týka pútavosti, ale aj čo do vyobrazenia dobových reálií. Výborná výprava a výborní herci, ktorí sem zapasovali. História síce občas dostávala na frak, vecne i časovo, no pre dramatické účely sa to dá prepáčiť. Spokojnosť, nadpriemer. 75/100 ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na seriál podobný Tudorovcům a popravdě jsem dostal ještě o něco lepší. Seriál má oproti nim daleko intezivnější a nahuštěnější děj, což je sice místy na úkor historický faktů, ale to se dá omluvit. Tvůrcům se podařilo navodit skutečnou atmosféru renesanční Itálie, k čemuž přispívá i povedená hudba. Herci jsou všichni bez výjimky na jedničku a to dokonce i Jeremy Irons, kterého mám sice rád, ale jako papeže jsem si ho nedokázal představit. Ale byl jsem vyveden z omylu. Edit: Už dlouho mě předčasné ukončení seriálu nenasralo tak jako tady. Ukončit seriál, který je naprosto skvělý a navíc s každým dílem ještě lepší a lepší, to je vážně na zabití. Alespoň že posledním dílem byly uzavřeny některé příběhové linie a neskončilo to žádným cliffhangerem. K dokonalosti už chyběl jen Ezzio Auditore da Firenze. A když už jsme u toho: Young Cesare, I heard him say / he could not be killed by man. / So I tossed him through the air / to see where he might land. .... Cesare, Oh, Cesare / A man of great depravity / He thought himself immortal / 'til he had a date with gravity. .... Fair Lucrezia could not sate / her appetite for lovers / But I suspect she would be fine / with two or three more brothers. (Copyright - Ubisoft) ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Neil Jordan | Hudba: Trevor Morris | Produkcia: Niel Jordan, Michael Hirst | Distribúcia: Showtime, CTV, Take 5 Productions || Ako pre neznalca historickej predlohy som bol milo prekvapený detailnosťou jednotlivých epizód, ktoré diváka zavedú do doposial neznámých zákulisných procesov pápežského dvora, a samozrejme, oboznámia ako s historickými postavami reálnymi, tak i pridanými charakterovými. Hĺbka zkazenosti rodu Borgiov a tiež ostatných zámožných rodov tej doby dosahovala tú najvyššiu úroveň, a The Borgias vystihuje a odôvodnuje konanie každej osoby, niet prvoplánovej brutálnosti alebo nechutnosti. Jeremy Irons tu vládne nie len Rímu, ale celému seriálu. Najčastejším slovom je narozdiel od dnešných seriálov kultivované slovo: perhaps. Ale že prečo je až tak častým okrem toho, že dobre znie, som ešte neodhalil. Symbolizuje pravdepodobne neistotu a šachovú hru medzi životom a smrťou... Pre mňa o to silnejším zážitkom a významom vidieť tento seriál je účinkovanie v pripravovanom muzikály Lucrezia Borgia v Prahe, na ktorý Vás srdečne pozývam, hlavne v prípade, keď sa Vám seriál páči :) ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Kanadská verze historických událostí staví do centra dění papeže v naprosto nevýrazném pojetí mdlého Jeremy Ironse, jehož postava, papež Rodrigo Borgia, vzbuzuje nějakou záhadou respekt, strach a celkově oplývá dojmem mocného člověka, ačkoliv sám o sobě se chová jako nejistý slaboch, který se na papežský stolec asi dostal omylem. Pozornost tak na sebe strhává především jeho syn Cesare, který vzbuzuje sympatie svým osudem papežova syna, díky čemuž nikdy v životě nepozná strádání, ale zároveň musí být duchoním. Další postavy, které jsou obdařeny alespoň nějakým náznakem psychologie, je nájemný vrah Micheletto; Lucrezia má hlavně ke konci seriálu docela dost prostoru, a samozřejmě francouzský král. Jenže jako celek zůstává seriál nemastný neslaný, příliš nevýrazný, a samozřejmě papež až přilíš nesympatický, než abych se s ním chtěl ztotožnit. Kromě toho považuji za určitý nedostatek, že události cca 3 let seriál prezentuje způsobem, jako že se vše odehrálo během dvou tří týdnů... _____ Věřím, že evropská verze, která se točila v Česku souběžně s touto, bude mít mnohem charismatičtějšího papeze (John Doman), a bohatší dějové linky. ()

ivan bohatyr 

všechny recenze uživatele

Když zvážím fakta, že výborné kostými ještě nedělají výborný seriál a že náboženství, papež, církev apod. jsou témata pro mě dost nezajívamá, tak i přes to, že jsem pro každou špatnost a tady je jich celkem dost - promyšlené intriky, úplatky, vraždy, smilstva atd. a i přes Jeremyho Ironse, který je surpvý se dostávám "jen" na lepší 3 hvězdy. ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Historické prameny uvádějí, že jméno Benito nepatřilo žádnému ze synů hraběnky z Forlí Cateriny Sforza. Jejím nejstarším synem byl pak chlapec se jménem Ottaviano. (Conspi)
  • Některé prameny poukazují na Lucreziu Borgiu jako na travičku. Dnešní historici se však vesměs shodují na tom, že důkazy, které by toto dokazovaly, neexistují. Zároveň poukazují na skutečnost, že přídomek travička jí byl přidán těmi, kteří rodinu Borgiů nenáviděli. (Nach)
  • Giovanni Sforza (Ronan Vibert) ve skutečnosti nebyl zabit Cesarem Borgiou (François Arnaud), jak je tomu v 5. díle 2. série, ale pouze napaden. Zemřel mnohem později až po Cesareho samotné smrti. (Helo)

Související novinky

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Meče v televizi: Noví seriáloví bouchači

Meče v televizi: Noví seriáloví bouchači

03.07.2012

Máme tu herecké posily pro Hru o trůny 3 a nový historicko-dobrodružný seriál od History Vikings. Začněme se Seveřany. History, které se věnuje hlavně dokumentům, se rozšouplo i s hranými věcmi –… (více)

Reklama

Reklama