Paľo Bielik bol nadmieru zručný režisér čo potvrdil aj v tomto vojnovom dramate.(5.12.2010)

Chmurný baladický příběh z doby Slovenského národního povstání se vlastně ani moc neváže k slavným bojovým událostem. Jde především o dramatický příběh tisovského důstojníka velkého srdce, který sehrál bravurně charismatický Ladislav Chudík s hlubokou protiválečnou a přesvědčivou myšlenkou osobní tragedie. Silná scéna z filmu je, kdy stojí před soudem a pochopí, jaké strašné zrůdnosti se dopustil fašistický tisovský režim na Ukrajině. Myslím, že se tehdy podařilo natočit slušný a ve své době odvážný film.(18.3.2008)

Netradičné spracovanie povstaleckej histórie s psychologickou kresbou jednotlivca, ktorý nie je prototypom bezchybného hrdinu, ale človekom z mäsa a krvi, so svojimi chybami či túžbami. Možno práve preto, že majster Chudík dokázal svojej postave vtlačiť dôveryhodnosť, má film veľkú výpovednú hodnotu i po toľkých rokoch.(30.8.2007)

Film je založený na silnej postave, charaktere, ktorý prevyšuje všetky ostatné. Zároveň je postavený na úžasnom hereckom výkone Ladislava Chudíka. Paľo Bielik (pre slovenskú kinematografiu niečo ako Griffith pre americkú resp. svetovú) natočil hrdinský epos v ktorom skĺbil slovenské reálie SNP (súčasné) so všeobecnými alebo dejinne kontextovými (hrdina nápadne podobný s Jánošíkom) a zároveň týmto filmom po prvýkrát verejne na filmovom plátne vyslovil niektoré veci, ktoré dovtedy boli alebo mali byť tabu. Jeden zo základných filmov konštituovania slovenskej filmovej tvorby.(27.10.2005)

• Campbell

A jeje, další válečný film? Ne děkuji. Pro pána Boha kolik jsem jich už letos viděl 50? Začínám na mě mít postupně alergii. Moc mě to nebavilo, hlavně naprosto příšerní herci který byly fatk otřesný, kamera se furt třásla a já polovinu filmu koukal na to jak se něco třáslo, a nepomohl tomu ani nic moc kvalita obrazu. Nicméně filmu se nedá upřít zajímavý nápad a i to že to natáčely Českoslováci, takže film tím více dává pro Českýho diváka, ale i tak prostě nemůžu dát ani průměrné hodnocení protože jsem docela trpěl.(2.8.2010)

Mám slabosť pre tento film...Paľo Bielik, veľký talent slovenskej kinematografie, natočil výbornú vojnovú drámu z obdobia SNP. Aj keď mnohých rok výroby 1959 odradí, napriek tomu film ani po rokoch nestratil nič zo svojej príťažlivosti. Dodnes mi nie je jasné ako mohol tento film prejsť vtedajšou cenzúrou. V koľkých filmoch ste videli, že slováci bojovali s fašistami bok po boku? Excelentný hlavný predstaviteľ Ladislav Chudík nesie celý film svojim kvalitným herectvom, ale nielen on, obsadenie je celkovo výborné, miestami vtipné hlášky (No, mário!,.... Ale chlap si,vieš trafiť rovno po hube!) Na dnešnú dobu veľmi realisticky zobrazená poprava dedinčanov, ktorej atmosféru aj dnešní filmári môžu iba závidieť. Nezabudnuteľných scén je tu viac. Zastrelený kôň a pomsta, prestrelka v krčme... . Mám fakt radosť, že to vyšlo na DVD, aj keď dosť zahanbujúco, pretože jeden z najlepších slovenských filmov musel vydať český distribútor Řitka video.(6.2.2009)

Asi najznámejší film z obdobia SNP s legendárnym Ladislavom Chudíkom v jednej s jeho najosobitejších úloh. Aj keď sa s veľkolepejšími zahraničnými produkciami z toho obdobia nedá veľmi zrovnávať, patrí k našej najlepšej klasike. Kiež by aj v dnešnej dobe vznikali takéto filmy!(20.9.2007)

Paľo Bielik dokázal Dabačom akým je režisérom. Stáva sa tvorcom dobrodružných filmov, s častokrát charizmatickým hlavným hrdinom, ktorého obklopujú často krát rovnako silný a odhodlaní bratia v zbroji a osudové ženy. Bielik ako scenárista dopomohol k lepšej zrozumiteľnosti a ľudovosti, ktorá dopomohla k popularite tohto diela. Film sa môže pýšiť akčnými scénami, ktoré obklopuje síce priamočiari, ale technicky a dramaticky výborne vystavaný príbeh, ktorý nenudí, je atraktívny a ktorý rovnako ako väčšina Bielikových diel je multijazyčný. Ladislav Chudík ako hlavná postava uhrančivo dominuje scénam a stáva sa slovenským hrdinom, ktorému by ťažko konkuroval aj Jánošík. Jeho snaha o poľudčtenie - alkoholizmus a nevera ženy - z neho robia človeka, akých poznáme mnoho a ktorý sa so svojim osudom snaží vysporiadať po svojom. Vrcholné dielo Bielikovej tvorby aj slovenského filmu 50 rokov.(16.3.2012)

Další z pohledů na válku očima muže, který má své předsudky, ale něco se v něm zlomí.(26.3.2012)

Kapitán Dabač nie je iba "mierne nadpriemerný" film, ako som ho pôvodne ohodnotil, ale film výnimočný, minimálne v kontexte slovenskej kinematografie. Nebudem sa zaoberať povinnými cvikmi, ktoré musel absolvovať aj Paľo Bielik, aby tento film vôbec vznikol. Iným režisérom povinná služba režimu a zopár klišé vystačili na celý život. Paľovi Bielikovi nie. Kto iný spracoval tému osudov individualistu a dôstojníka Slovenského štátu počas vojny a osobitne počas Povstania, v ktorých súdruhovia partizáni zohrávajú iba podružnú úlohu? Kto iný by zveril náročnú a pre neho netypickú úlohu Ladislavovi Chudíkovi? A to všetko v roku 1959!(30.12.2010)

Ctvrta hvezdicka za netradicni a odvazny namet.(5.12.2010)

Excelentní Ladislav Chudík v pro něj možná netypické roli. Nicméně jde o hodně zajímavý film na který se rozhodně hodí podívat.(5.1.2009)

Úžasné dielo o povstaní na Slovensku. Fantastické vykreslenie postáv. Je to asi najlepší film žijúcej legendy slovenského filmu majstra Ladislava Chudíka. Herec a režisér Paľo Bielik mal veľké problémy, aby film ostal v tejto podobe, pretože partizánov v tomto diele nevedie "strana", ale túžba poraziť fašizmus. Pripomínam aj fantastického Ctibora Filčíka v zápornej postave a mladučkú, bohužiaľ dnes už nehrajúcu Zdenu Grúberovú. Doporučujem si ho pozrieť a dávam 90%.(13.8.2006)

Vyjímečný válečný slovenský film. Bielik zde režii skutečně zvládl. Že bude Chudík dobrý jsem automaticky předpokládal..a byl. Nejvíc se mi líbila první polovina která lavíruje mezi pohledem na válku ala Slovenia a soukromé drama Dabače. V podstatě vše se mu v životě posralo a jeho reakce jako důstojníka je velmi adekvátní situaci. V druhé, velmi bojovné polovině už jde o běžný a bohužel i agitační válečák. Trochu bych vytknul to, že není příliš srozumitelné, zda nekázeň slovenských válečníku na obou stranách plyne z jejich naturelu anebo z politické situace Štátu, která tenkrát nastala.(12.8.2011)

K tomuto filmu musím říct, nejsem odpůrce černobílých filmů, chvíli mi ovšem trvalo najít orientaci v ději. Tento film mě moc neoslovil i když je tu zajímavý námět sledovat partyzánské boje, i následné znechucení z politiky. Slovenské povstání proti fašistům je pro mě nejchytlavější okamžik, jelikož tu vidím skvělou akci. Ladislav Chudík je charismatický herec a na své roky je tento filmový veterán na slušné úrovni. Určitě i když mě film nepřikoval do sedačky má své kvality (např tanková scéna je velmi slušná). Zaslouží aspoň takové hodnocení jaké mu dávám.(12.7.2011)

Jeden z nejlepších slovenských válečných snímku, neli vůbec nejlepší. Skvělé herecké obsazení, kde naprosto neskutečně exceloval Ladislav Chudík. Kapitán Dabač, důstojník, voják do morku kosti, který bojuje jak s nepřítelem, tak se svým vlastním svědomím. Jedno je jisté, proti fašizmu je třeba bojovat, ale jak? Slovenské národní povstátní trochu z jiného pohledu, ale o to zajímavějšího.(15.4.2012)

V kontextu padesátých let velice odvážné dílo, které v mnoha ohledech demytizuje SNP a připomíná nám existenci Slovenského štátu a roli mnohých Slováků v něm. Přesto se zcela neoprostilo od schématičnosti svých rigidnějších předchůdců (negativní zmínka o londýnské exilové vládě, heroizace partyzánů a naopak démonizace Němců a jejich slovenských spojenců apod.). Doporučoval bych se na tento film dívat spíše jako na "western" o osamělém střelci, zasazený do kulis Druhé světové války, než jako na "přesně se historie držící" válečný film.(8.1.2009)

Tak toto je absolutna klasika spomedzi vojnovych filmov od slovenskych tvorcov. Tento film urcite pozna kazdy, kto ma rad stare ceskoslovenske filmy este z dob, ked na svete bezali ciernobiele filmy. Skvely herec Ladislav Chudik svoju postavu kapitana stvarnil unikatne, ako aj v inych filmoch, kde on hra. Pribeh sa tocil okolo slovenskych vojakov, nejakych partizanov, gardistov a samozrejme tiez nacistov. Vo filme sa tiez vyskytuju boje, co je dobre, ale pripadali mi nejake prilis kratke, aj ked ich bolo docela dost. Film skor vynika dobrymi zahranymi dialogmi, ktore ma nenudili a dokonca sem tam aj boli komedialne, ale nie prilis moc, ved to neni komedia, ale film o utrpeni ludoch pocas nemeckej okupacie nasej krajiny. Najviac ma potesili nemecke tanky, ktore fakt mozem v kazdom filme, ved su moje oblubene spomedzi vsetkeho vojnoveho arzenalu, aky sa pouziva vo vojnach. Skoda len, ze boli pouzite len na nepatrny okamih pri braneni slovenskych vojakov a partizanov v zakopoch, ked sa na nich rutila nemecka armada. Keby tu bitku rozviazali do vacsej dlzky, tak to by bolo sa na co pozerat, ale takto to len bolo prilis kratke, co ma dost sklamalo. Celkovo film je solidny a putavy, ale chyba tomu viac dlhsie boje, ktore tu fakt chybaju.(31.1.2012)

2 Jordan: Niet čo dodať. Azda len to, že Bielik mal poriadnu dávku odvahy, keď v 50-tych rokoch natočil film, kde hlavnou postavou nie je partizán, ale vojak slovenskej povstaleckej armády.(18.3.2006)

**3/4.(19.11.2009)

<< předchozí 1 2