Safe

Akční / Krimi / Thriller

USA, 2012, 94 min

Boaz Yakin

Jason Statham se stává tak trochu žánrem sám pro sebe, neboť záleží jen na režisérovi, kolik zloduchů jím nechá zřezat do mrtva, přičemž tady to schytala čínská triáda, ruská mafie a několik zkorumpovaných policajtů, což není z morálního hlediska úplně na škodu, obzvláště, když to do nich Jason pere v efektním stylu urban-combatu, ale pokud si u takového kinematografického výplachu kladete ryze artové otázky ve smyslu „O co vlastně pořádně šlo s těmi trezory?“, získáte jistotu, že tomu víc jak 3 a ½ hvězdy prostě nenapálíte.(29.5.2012)

Jason si dal tentokráte za cíl za každou cenu ochránit chodící čínskou kalkulačku a neváhá při tom nafiletovat asi tak tři kubíky rusáků, ťamanů a dalších podvratných živlů. Tečka. Kdo postrádá u podobných existenciálních smaženic nějaký ten kategorický imperativ, aristotelovskou logiku, freudovský rozbor charakterů či půlhodinové menopauzy čumění do jednoho bodu při čekání, až se zahřeje kamera, ať jde raději do Turínského koně. Anebo do prdele. A vy ostatní aktivovat mozkožrouta a pořádně se soustředit, aby jste svému otylému kamarádovi v kostěných brýlích mohli před kinem předvést těch pár špinavých triků, co jste se za tu hodinu a půl teoreticky perfektně naučili, a za pomocí kterých byste v tom vašem alternativním světě v pohodě rozkopali držky asi tak šedesáti cigošům s mačetama při záchraně Pamely Anderson!(1.6.2012)

Je to mierne nadpriemerný akčný film s Jasonom Stathamom. Má celkom dobrý príbeh o bývalom policajtovi, ktorý si zničil celý život, skončil na ulici a navyše má aj problémy s ruskou mafiou, preto sa rozhodne so svojim mizerným životom skoncovať, ale podarí sa mu nájsť nový zmysel života, ochranu veľmi inteligentného dievčaťa, po ktorej ide čínska a ruská mafia a navyše o veľké peniaze majú záujem aj jeho bývalí skorumpovaní kolegovia. Spracovanie je na tom dobre, úvodná desaťminútovka príjemne dynamicky oboznámi so všetkým dôležitým, ale aj celkovo je prvá ešte neakčná tretina dobre zvládnutá, potom sa už začne to hlavné, ochrana dievčaťa a pozerá sa na to stále dobre, dej samozrejme ničím neprekvapí, ale pre potreby filmu plne stačí a keďže má film aj krátku dĺžku, po celý čas si udrží slušné tempo, takže spracovanie pôsobí úplne ideálne. Akcie je tu priemerné množstvo a nie je zlá, ale ani nie som až tak moc spokojný. Pôsobí až príliš nenápadito a pomerne stereotypne. Väčšinou len hlavný hrdina nabehne medzi skupinku protivníkov a v rýchlosti ich všetkých obyčajne postrieľa, zneškodní pár rýchlymi údermi, prípadne kombináciou oboch, výnimiek je len minimum. V súbojoch je Stathamov potenciál opäť využitý len málo, súboje sú krátke, choreografie sú len priemerné, ale zase s mojimi obľúbenými prvkami, Statham často protivníkom vykrúca ruky, aby ich následne udrel o niečo blízke, prípadne vyhodil o stenu, čo mám rád, ale mrzí ma, že tu takmer nikoho ručne nezabije, až na asi dve, tri výnimky všetkých protivníkov postrieľa. A nie som spokojný s postavením kamery, akcia síce je prehľadná, ale moc som si ju kvôli uhlom kamery neužil a navyše chcú pôsobiť až príliš zbesilo, takže chvaty nasledujú v rýchlosti po sebe, čo by nemuselo byť nutne zlé, ale v kombinácii s touto kamerou ma to moc nebavilo. A čo sa týka prestreliek, tak oceňujem veľký počet zabitých, protivníci tu umierajú po desiatkach a sú aj celkom krvavé, ale po stránke kamery a rýchlosti o nich platí to isté, ako pri súbojoch a sú až zúfalo stereotypné, nenájde sa v nich jediný lepší nápad, Statham len všetkých obyčajne vystrieľa a navyše až na jednu krátku chvíľu, kedy si vezme samopal len pištoľou. Herecké obsadenie je na tom dobre, Statham ma už síce nebaví ani zďaleka tak, ako kedysi, ale stále si ho rád pozriem, žiadny problém nemám ani s dievčaťom, je dobre zahrané a slušní záporáci, len škoda, že práve ten najlepší z nich, Igor Jijikine, dostal tak málo priestoru. Réžia a technická stránka sú v neakčných scénach úplne ideálne, ale v akcii trpia spomínanými nedostatkami. Škoda, zo všetkých Stathamových sóloviek posledných rokov mal práve Safe najväčší potenciál, hlavne je akčnejší, ako jeho tri posledné filmy dokopy, ale tá akcia ma nebavila ani zďaleka tak, ako by som chcel, takže je z toho opäť len priemerný akčný film na jedno pozretie bez jedinej akčnej scény, ktorá by stála za väčšiu pozornosť. Objektívna kvalita filmu- 58%, film sa páči mne na 62%.(31.5.2012)

Statham během filmu vyřídí šedesát Rusáků , třicet Číňanů , dvacet zkorumpovaných policistů a ještě dokáže ochránit dvanáctiletou holku , která zrovna prochází pubertou a navíc mu pokaždé ukáže prostředníček , když se na ni otcovsky podívá . Film je neskutečně béčkovej s tím nejohranějším tématem vůbec , ale vůbec to nevadí Statham je sympaťák , záporáci sou agresivní hovada a ta přestřelka v casinu bylo vyloženě perfektní , ale závěrečný souboj nedopadl dle mých představ . Bylo by to za tři , ale za tu honičku v protisměru dávám čtyři slabší .(26.5.2012)

Jízda, která mírně kolísá tempem, ale když má naběhnuto tak šlape svižně a to hlavně díky Stathamovi a dešti kulek.(3.6.2012)

nic extra jen tak na sjeti jak uz to se Stathamem je. Manchester 06/05/12(9.5.2012)

Po dlhsej dobe sme sa dockali kvalitnej tradicnej akcnej Stathamovky v ktorej mlati a vystriela protivnikov ako na beziacom pase. Je tu len jeden problem. A to scenar, ktory sa v celej prvej tretine filmu sustredi na co najdojemnejsie vykreslenie Stathamovej postavy a co najlogickejsie vysvetlenie toho, preco je to male dievcatko tak strasne dolezite. Sice ma aj tato cast filmu slusny spad, ale paradoxne vdaka skratkovitemu spôsobu akym nam reziser tieto informacie podava to prilis nefunguje. Keby sa na zaciatku objavil titulok. Toto je dievca po ktorom idu ruski mafiani, cinske triady a skorumpovani policajti a Statham ju ma chranit, tak by to malo rovnaku hlbku. Ale nevadi. Reziser sa na to po pol hodine zhlboka vykasle a film sa prakticky az do konca prepne do akcneho modu. No a v nom Statham exceluje ako vo svojich najlepsich filmoch. Je tu jedna slusna nahanacka, kopa prestreliek a hromadnych bitiek. Choreografia je len priemerne narocna, ale zato posobi efektivne, tvrdo a je bezchybne natocena. Vsetko je perfektne oldschoolovo prehladne. Ziadny zbesilý strih alebo roztrasena kamera. Jedna z banalnych veci, ktora mi urobila velku radost je prostredie v ktorom sa film odohrava. Stare dobre americke ulice. V poslednej dobe sa stale viac akcnych filmov toci v hnusnom Bulharsku (dokonca aj 100megovy Expendables2) a reziseri sa to snazia zamaskovat otravnymi filtrami, takze prostredie v tomto filme pôsobi velmi osviezujuco. Doslova navrat ku korenom 80s. :-). Takze vysledkom je film, ktory mi urobil velku radost a urcite si ho este niekolkokrat pozriem. Aj ked najskor zbytocnu prvu tretinu vynecham. 7/10.(2.6.2012)

• JohnSmith

Klasický Béčko, ve kterém se střílí, kope,rychle jezdí,je tam spousta padouchů a padoušskejch policajtů a jeden kladný hrdina s traumatem. Jasone,nemusíš brát roli v každé akční ptákovině.(3.6.2012)

Jason opět nezklamal, vlastně on ani nikdy nezklame. Téma je tisíckrát omleté a béčkové se vším všudy, ale jelikož je tu Jason je to prostě špička. . Jak už jsem psal jinde, kdyby tu nehrál JS, není to ono. Ale takhle to je pořádná akční řežba po Stathamovsku, tak jak to mám rád.(29.5.2012)

Kvalitný akčák na čele so Stathamom. Naháňačky, strielačky, pískanie pneumatík. Všetko čo má byť v dobrom akčnom filme a všetko znásobuje samotný Jason Statham.(29.5.2012)

Treba povedat ze podobnest s Willisovym Merkurom je tu velka ale tento film je proste tak ako to mame radi trosku R-kovejsi ako Merkur. Ako napisal Isherwood Statham sa stava zanrom sam pre seba... Jeho filmy su na jedno kopyto ale mna presne taky druh filmov bavi. Ked to porovnam s (slusne povedane domrvenym) Mechanikom je to posun vpred. Mne sa to zase raz pacilo.(31.5.2012)

Ak máte radi filmy typu kuriér, kde je Statham takmer invincible a vymláti dušu zo všetkých čo stretne, tak si určite prídete na svoje. Netreba samozrejme hladať nejaké hlboké myšlienky alebo nebodaj dej filmu, také niečo sa tu nenachádza. Iba riadna porcia brutálnej akcie.(31.5.2012)

Určite lepšie ako Mechanik a Blitz. Film sa točí okolo ohraného deja ale pár momentov prekvapí. Statham reže súpera za súperom a to je dobre. Pointa mi trochu unikla. Pár vecí načali a nedokončili (zápasnícku kariéru a záverečný súboj). Doladiť tento detail a vôbec by som nedržkoval, záver nedáva zmysel. Takto držkuje. 70%. Doladiť pár kozmetických zmien a išiel by som o 10-15% hore (stále len 4*).(31.5.2012)

• veverysiak

Ak sa Jason včas nespamätá a nechá výber svojich budúcich filmov na agentov, stane sa z neho smiešno-trápna figúrka typu Steven Seagal, nepochybne aj takíto kolíci majú svojich obľúbencov, veď inak by nimi neboli zasrané všetky večerné piatky najväčších súkromných televízií na oboch stranách rieky Moravy, privriem oči a uznám, že Safe má spád a dostatok akcie, ale to je tak všetko, obzvlášť keď to tu už kakaliónkrát bolo a toto tu ma ani len jediný raz neprekvapilo, takže 35%(31.5.2012)

Další Stathamovka. Poslední dobou už to není, co to bývalo a vše se utápí v šedém průměru a ani akce nijak nepřekvapila, navíc tentokrát se kamera třásla více, než bylo zdrávo a souboje se tak staly už naprosto nepřehlednými. Kdy se dočkáme starého dobrého Kurýra? 3*(1.6.2012)

dobrý masssaker! škoda len (SPOILER-) toho záverečného súboja , ku ktorému sa schyľovalo, na ktorý som sa začal tešiť a ktorý náhle zbajpasovala taa malaaa, shit shit shiiiiiiit ! :))(26.5.2012)

„-Nikdy nevím, co říct v takový moment. -Jaký moment? -Předtím, než někoho zabiju.“ Štandardný akčňák, ktorý vody žánru ani zďaleka nezamútil. Možnosť pre Boaza Yakina zviesť sa na sláve Jasona Stathama a postúpiť o stupienok nahor. Zábery cez spätné zrkadlá áut sú osviežujúcim spestrením obrazu ale netreba to s nimi preháňať. Strata času to ale nebola. [ 60% ](29.5.2012)

Ruska mafia, cinska mafia a policia , celkom dobra zapletka, priam sthujuci dej. Ani na sekundu som sa nenudil. Statham sa priam hodí na tieto filmy a viac menej som si to pozrel len kvoli jeho vykonu a opat nesklamal i ked radsej ho mam v anglickych filmoch!(2.6.2012)

• kazatelSVK

m.a.t.o.-Neviem kde si zobral toho tajného,ale ja viem so 100 percentnou istotou povedať že o žiadneho agenta nejde.Ide totiž o zápasnika MMA a ultimátnich zápasov ktorý zachráni dievča čínskeho pôvodu pred ruskými vrahmi v stanici metra.Potom si znepriatelí nielen triádu ale aj ruskú mafiu.Film vyzerá zaujímavo tak dúfam že po Blitz a Mechanic Killer príde pán Statham s niečim skutočne dobrým!(19.5.2012)

Statham dýcha Segalovi na krk. V jednom filme mŕtvol ako za vlády Mao Ce-Tunga. Zlomené ruky, krky, nohy, prestrelené hlavy, Rusi a Číňania. Proste hodina a pol neviazanej akcie, ktorá vašu myseľ nijako nepotrápi a dovolí vám zrelaxovať. Ak však máte záporný postoj k násiliu... nechajte si to radšej pre seba. Inak môže prísť Statham odstreliť vám kotrbu :)(29.5.2012)

<< předchozí 1 2