Reklama

Reklama

Insidious

  • Česko Zákeřný (více)
Trailer

Když se rodina přestěhuje do nového domu, začnou se dít podivné věci. Zjevují se zde děsivé postavy a je slyšet šepot. Situace vygraduje ve chvíli, kdy se jeden ze synů neprobudí. Lékaři příčinu jeho kómatu nedokážou vysvětlit... (TV Prima)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 350)

ricci.s 

všechny recenze uživatele

James Wan opäť dokazuje, že je pán majster. Druhá polovica je hororová dokonalosť, konečne mi naskakovali zimomriavky a priateľka sa skoro od strachu po... Ok, to je jedno. Je to určite pecka, avšak ako jeden z mála poviem, že o niečo viac sa mi páčil Dead Silence. Dôvod je jednoduchý - záver. V tomto horore bol žiaľ dosť priehľadný. Nevadí. Orphan a Dead Silence ostávajú u mňa aj naďalej neprekonané, ale tak ako milujem ducháriny, tak milujem aj tento film. ... a teším sa na Don't Be Afraid of the Dark!!! ()

psy.cho 

všechny recenze uživatele

Film priam s excelentnou atmosférou! Desivých scén bolo nadmieru a takisto aj scén, ktoré vedia nalakať. Insidious si držal svoje tempo počas celého filmu. Tiež musím pochváliť hudobný doprovod a masky. Wan nám ukázal ako má vyzerať dobrý horor, ktorý určite nenudí! Jeden z najlepších hororov za poslednú dobu. ()

Reklama

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem sjížděla první tři díly Paranormal Activity a byla jsem trochu zklamaná z toho, co si asi tvůrci myslí o inteligenci diváků a jakým scénářem a jakými lekacími tríčky je hodlají mordovat hrůzou. V několika komentářích u těch filmů jsem četla doporučení na Insidious, že to je úplně jiná liga. Těšila jsem se na parádní zážiteček, připravila si noc, prázdný byt, unavené tělo, rozjitřenou psychiku. No, jinou ligu jsem tedy dostala. Ale asi tak o tisíc procent horší. Až ve srovnání s tímto filmem dokážu docenit, jak je série Paranormal Activity stylově čistá. Sice někdo může argumentovat tím, že největšími esy v rukávech tvůrců PA jsou houpající se lustry a otevírající se skříňky v kuchyni, ale v rámci nastaveného stylu a žánru všechno sedí a díky principu found footage se dočkáme i pár docela chytrých vychytávek, díky periodickému opakování stejných záběru se nastolí skvělý rytmus, vynikne gradace, a tak dále. No. A oproti tomu Insidious je ostudně nekonzistentní snad po všech stránkách, které jsem schopna vnímat. Přepálená děsivá hudba v "bojících" momentech mě zbavuje jakéhokoliv strachu. Styl kamerového snímání se mění snad s každým obrazem a velmi to ruší pozornost (nejprve jakože roztěkaný styl ruční kamery, potom dlouhé komponované záběry, stejné záběry na dům zvenčí, které jako by vypadly ze sitcomu typu Krok za krokem, ...) Strašně divně působí scéna z nemocnice. Je takovým způsobem nasvícená a stylizovaná, že jsem si prvně myslela, že si otec ve chvíli, kdy nemůže syna probudit, představuje, co se asi bude dít potom, a že až scéna z nemocnice skončí, film se vrátí k otci v dětském pokoji a děj bude pokračovat snahou probudit synátora. Děsivé momenty a strašící strategie jsou taky každý pes jiná ves a ve výsledku působí velmi nepravděpodobně a tudíž neděsivě. Například když matka odhrne přikrývku a najde na synově prostěradle otisk krvavé ruky, chtělo se mi křičet, že to si ze mě snad dělají prdel. A mělo být hůř. Mezi astrálními katastrofami se řeší partnerská nedůvěra až krize, alarm a dveře se spouší a otvírají, aniž by se někdo vyděsil, staří metaláci se prochází po balkóně, pak tam pobíhají děti, a dál je to ještě horší a absurdnějí, ale už to nebudu říkat, páč to zavání spoilerem. Všechno je to nějaké podivně vypointované a hlavně každá věc působí, jako by byla z jiného filmu a všechny dohromady nefungují ani náhodou. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nepamatuju si, kdy jsem dal naposled nejakymu novymu hororu 5*, ale tady teda neodolam. Zacatek se tvari vcelku nenapadne, trochu takova variace na Paranormal Activity, dum vypada podobne, kamera nastesti ne rucni, ale stejne takova realisticko amaterska a tady bouchnou dvere, tamhle neco vrzne. Jenze Wan nakonec i z takovyhleho provarenyho tematu dokazal vytahnout docela zajimavej dej a cely to vysvetleni, o co vlastne jde, je sice trochu Poltergeistovsky, ale pusobi vcelku originalne. Film nesazi na nejaky laciny lekacky, i kdyz i tech tu par je, tady jde hlavne o kazdou pribejvajici minutu cim dal tim vic houstnouci atmosferu a fakt si nevybavim strasidelnejsi film z posledni doby. Abych jen nechvalil, herci obcas hrajou docela nepresvedcive, nektery veci typu vyvolavani v plynovy masce, dvojka "Krotitelu duchu", zaporak vypadajici jak Darth Maul jsou uz lehce prehnany a usmevny. Furt jsem vahal mezi 4* a 5* a po extra vyzivnym, ale vlastne happyendu jsem se zacal priklanet spis k tem 4*, jenze pak se Wan pochlapil, hodil na zaver jeden perfektni zvrat a 5* bylo jasnejch. Tohle se fakt musi videt, zadna slozka filmu totiz neni ve stylu "tohle jste jeste nevidely a je to genialni" jenze jako celek to kurevsky slape a atmosfera z toho caka na vsechny strany. Strasidelna lahudka. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Učebnica efektívneho strašenia. Pritom to po scenáristickej stránke nie je žiadna sláva a riadne na tom vidno, že rozpočet bol smiešnych 1,5 milióna. Možno je to ale dobre, šikovný Wan aspoň neutráca za digitálne efekty a drahé masky, ale láduje do nás len zdanlivo jednoduché a občas predvídateľné, ale zakaždým stopercentne fungujúce hororové finty. Napätie trhá nervy, ľakačky prečisťujú črevá. Nevymkne sa mu to z rúk ani v závere, kedy už je tá bizarná grotesknosť na hranici sebaparódie... ale nikdy neprepadne na druhú stranu. Najstrašidelnejší filmový zážitok od finále prvého REC. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (35)

  • Dívčí dvojčata, která se ve filmu objevují, jsou odkazem na horor Osvícení (1980). (Anagram)
  • Ve scéně, odehrávající se ve třídě, je možné zahlédnout na tabuli nakreslenou hlavu loutky z hororu Saw: Hra o přežití (2004), kterou režisér Wan s oblibou ve svých filmech připomíná. (dado.cz)
  • Strašidelná pesnička "Tip Toe Thru the Tulips", ktorá sa objavuje vo filme, je v skutočnosti song z roku 1968 pochádzajúci od interpreta menom Tiny Tim. (Jello Biafra)

Související novinky

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Páté Insidious zná režiséra

Páté Insidious zná režiséra

29.10.2020

Protože hororových zpráv v období Halloweenu není nikdy dost, přichází i jedna pro fanoušky duchařských filmů. Studio Blumhouse dnes oznámilo, kdo bude režírovat pátý snímek v sérii Insidious. A… (více)

Blum, Wan a vražedná panenka

Blum, Wan a vražedná panenka

19.07.2018

James Wan (Saw, Aquaman, V zajetí démonů) už má s filmy o děsivých panenkách nějaké ty zkušenosti. Jak se tak zdá, pořád jej tohle téma ale neomrzelo, čerstvě totiž oznámil spolupráci na novém hororu… (více)

Spawn míří na velké plátno

Spawn míří na velké plátno

22.07.2017

Comicsový tvůrce Todd McFarlane konečně oznámil nový celovečerák se Spawnem. Kultovní démonický antihrdina byl v kinech už v roce 1997, drsný eRkový reboot se tedy rozjíždí přesně 20 let po prvním… (více)

Reklama

Reklama