Reklama

Reklama

Nokas

(festivalový název)
  • Norsko Nokas
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

5. dubna roku 2004 těsně před osmou hodinou ranní vpadlo jedenáct ozbrojených mužů do Stavangeru. Cílem bylo vyloupení sčítací centrály Norsk Kontantservice – NOKAS (rozvoz peněz bankám). Podle plánu mělo přepadení trvat 8 minut a lupiči měli zmizet dříve, než policie stihne zasáhnout. Film se odehrává několik hodin před přepadením, během přepadení a až do doby, kdy lupiči opustí místo činu. Událost vidíme očima těch, kteří se jí nejvíce zúčastnili – lupičů, policie a zaměstnanců NOKASu. Film na motivy skutečných událostí byl natočen podle výpovědí očitých svědků. Natáčelo se na místech, kde přepadení proběhlo. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (12)

  • Při natáčení byla přítomna policie z důvodu konzultací, ale také kvůli možné další loupeži, jelikož pro scény uvnitř banky byly použity skutečné bankovní dokumenty i skutečné peníze. (Maulincio)
  • Ze zhruba 79 výstřelů, které norští policisté vypálili mezi lety 1994 až 2004, bylo 48 vystřeleno během loupeže NOKAS. (Maulincio)
  • Při loupeži vystříleli lupiči do okna v bance 130 ran. (Maulincio)
  • Odhaduje se, že vyšetřování a soudy v celkových nákladech norský stát stály více než 160 milionů norských korun. (Maulincio)
  • Pracovní název filmu byl 08:17. (Maulincio)
  • Lupiči byli při loupeži vyzbrojeni útočnými puškami AG3 a AK-47, samopaly MP5, karabinou M1 a pistolí Remington v ráži .45 ACP. Ve filmu jsou vidět útočné pušky AG3 a AK-47, samopaly MP5. (Maulincio)
  • Natáčelo se na stejných místech, kde se stala v roce 2004 loupež: budova Stavangerské policejní stanice, budova NOKAS, náměstí Domkirkeplassen a ulice Kongsgata. V roce 2008 se ale rozšiřovala policejní stanice a při scéně se zapáleným kamionem na příjezdové cestě byla poničena fasáda a okna v nové části budovy. (Maulincio)
  • Kvůli zvýšení autenticity filmu obsadil režisér Erik Skjoldbjærg do rolí pouze nehrece, včetně Mortena Hålanda, který hraje své vlastní dvojče, policejního důstojníka Erika Hålanda. Jedinou výjimkou byl profesionální herec Frode Winther, který byl jasnou volbou pro roli lupiče "No Lifea" (Kjell Alrich Schumann), protože se mu hodně podobal. (Maulincio)
  • Scénář je založen hlavně na rozhovorech s osobami zapojenými do původní loupeže z roku 2004. Kvůli rozhovorům musel scenárista Christopher Grondahl navštívit téměř všechny větší věznice v Norsku, protože odsouzení lupiči byli rozděleni do oddělených věznic a neustále je převáželi z bezpečnostních důvodů do jiných. (Maulincio)
  • Film je založen na případu největší loupeže norské historie. Bylo ukradeno 57 milionů norských korun, z toho se stále 51 milionů postrádá. (Cheeker)
  • Policisté i zločinci používají americké automobily. Zločinci mají černý Ford Expedition z roku 2003, policisté Ford Excursion 2001. (Saur.us)

Související novinky

Severský filmový podzim 2011

Severský filmový podzim 2011

05.11.2011

Po Severské filmové zimě přináší Severský filmový klub divákům letos již druhou filmovou přehlídku: Severský filmový podzim. V pořadí již počtvrté budou mít diváci možnost shlédnout vybrané snímky… (více)

Reklama

Reklama