Reklama

Reklama

ČT Live - Greenhorns

(koncert)

Obsahy(1)

Začátky této skupiny se tradují už v roce 1965 v beatovém klubu Olympic. Zakládající členové - Honza Vyčítal, Pepa Šimek a Marko Čermák. Po absolutním krachu před ortodoxním beatovým publikem se Greenhorni sice zařekli, že na prknech znamenajících svět už nikdy, avšak pozvání na soutěž trampských skupin v Radiopaláci nakonec neodolali. Protože dost výrazně uspěli, obsadil je redaktor Jaroslav Jakoubek v prosinci do "Defilé Mikrofóra", kde si poprvé v přímém přenosu zahráli pět písniček. V následujícím roce 1966 Greenhorni začínají pravidelně týdně koncertovat ve vlastním "Camp Clubu". Zvou si jako hosty trampské skupiny a během večera se promítají i grotesky a krátké filmy. "Camp Club" různě kočuje (restaurace v Riegrových sadech, Karlínská beseda), až nakonec zakotví na dlouhý čas v Praze 4 "Na jezerce". Mimo tuto "domovskou" scénu účinkuje kapela taky v "Luxoru" na Václavském náměstí a objíždí republiku v estrádě T. Hořínka "Šest strun v údolí" a se svým vlastním pořadem "Mou židlí je sedlo". Poprvé vystupují Greenhorns v čs. televizi v pořadu "Hvězdy zatím bez nebe" a poprvé prorážejí "železnou oponu" do západního Německa, kde hrají ve studentských klubech. Veškeré diety proměňují za desky s americkou hudbou (u nás v té době zcela nesehnatelnou) a textil Leviho Strausse. Od těchto dob už ale uplynulo neuvěřitelně přes 40 let. Kapelou za ten čas prošla celá řada muzikantů a zpěváků a vzniklo tolik písní, že mnohé z nich už se staly u táboráků téměř "lidovkami". Hlavní zásluhu na tom všem má ale zcela jistě hlavní tahoun skupiny Honza Vyčítal, textař, skladatel, kytarista, karikaturista a kdoví co ještě. Koncertem, jehož záznam pořídila Česká televize, skupina Greenhorns oslavila v Divadle U hasičů své čtyřicátiny. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

mrLotus 

všechny recenze uživatele

Greenhorns je má oblíbená country skupina,ale koncert-to bylo jen torzo skupiny.Zlatá 60á a 70á jsou pryč a pryč je Tučný a Hofman.A co ty dechy?Už to nebylo ono. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Když se řekne Greenhorns, vybaví se mi krásné dětství na chatě u Sázavy kousíček od Samopší i chvíle u tátova kotoučáku Tesla B730. Stroj, který jsem tehdy sotva uzvedl při hraní zvláštně hučel a z jeho strojovny uvnitř vycházelo teplo a zvláštní vůně oleje. Tenhle band jsem tuším z pásku Agfa  č. 9  poslouchával dávno před tím, než jsem zjistil, že je i nějaké americká lidová hudba a že je vlastně vůbec nějaký žánr country. Líbila se mi sama hudba a líbily se mi i texty, ty příběhy v těch písničnách. Bylo to tak jiné oproti Holkám z naší školky, nebo kásiovému disku Michala Davida. Jak šel čas, postupně jsem s Greenhorns vyrůstal i s jejich dalšími deskami a cédéčky. Mnoho lidí během let z kapely odešlo ať už kvůli rozkolům, nebo ze zdravotních důvodů. Nejvíce mne zasáhl Pepa Šimek. Jeho nemoc i úmrtí mne docela zasáhly, měl jsem jej ze všech nejraději. Tenhle koncert je už bohužel v aranžmá trochu jiném, než je jimi odchovaný posluchač zvyklý. Ale naštěstí se ke konci jako hosté objeví i Marko Čermák, Tomáš Linka a Petr Bryndač. Pořadem provází se svým krásným hlasem Mirek Černý a většinu písniček zpívá Honza Vyčítal. Ten měl ke konci rád zejména k písničkám se spojeneckou tématikou i žestě a tak i zde nám k písním hrají nablýskané dechové nástroje. Nebojte se, že by to znělo jak Vlachovka, spíše je v tom odkaz na dávné bigbandy Glenna Millera ad. Nicméně s tou dřevní country tak jak ji známe z jejich starých elpíček to mnoho společného nemělo. Ale vše prochází vývojem, růstem a jsem si jist, že Honzovi Vyčítalovi by hrát na koncertech dokolečka jen staré šlágry asi nevyhovovalo. Navíc porevoluční doba otevřela tolik témat do té doby zapovězených, že zkrátka Honza Vyčítal rád připomenul i některé válečné akce našich hrdinů či spojenců a rád se obul i do nenáviděných komunistů ve svých geniálních textech a písních. Rád jsem si vše poslechl, ale nebylo to úplně ono. Prostě to nebyli ty staří Greenhorns a ani nemohli. Ale říkám to se vší úctou k novému uskupení, které na koncertě hrálo. * * * ()

Reklama

ripo 

všechny recenze uživatele

Country s plechovými nástrojmi ? A hned ako prvá skladba ? Honza V. spieval tak, ako by sa mu už ani nechcelo, resp. nevedel. A vedel to niekekdy ? Pre mňa absolutne sklamanie ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Western a country muzika je už pasé, ale na Greenhorns s vtipnými texty a mistrovskou muzikou se dívat dá. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Nejsem přímo vyznavačem této kapely, ale písničky se mi líbí a hlavně to, co se dělo v éře Michala Tučného bylo báječné. Tady se sešli současní i zakládající Greenhorns, koncert jim uváděl písničkář a moderátor jejich koncertů Miroslav Černý. Bylo to hezké zastavení a milé vzpomínání, ale žádný velký umělecký přínos v tom nevidím. Pro fanoušky však povinnost. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama