9:06 (festivalový název)
Drama / Thriller
Slovinsko / Německo, 2009, 71 min
Igor SterkHrají:
Igor Samobor, Labina Mitevska, Jana ZupancicObsah
Policejní inspektor Dušan vyšetřuje smrt učitele hudby Marjana Ozima – spořádaného muže středních let, který odešel ze světa zřejmě dobrovolně a na základě pečlivé, chladnokrevné přípravy. Případ začne kriminalistu stále víc pohlcovat: zabydlí se v sebevrahově bytě, stýká se s jeho známými a přebírá jeho zvyky. Stále hlouběji se noří do tajemství života zemřelého muže: naváže dokonce známost s jeho láskou Milenou. Dušan postupně přejímá Marjanovu identitu a propojuje ji s vlastním životem… Snímek Igora Šterka začíná jako obyčejné kriminální drama a končí jako psychothriller o cestě do temných hlubin vlastní duše. „Během doby, kdy budete sledovat tento film, spáchá v Evropě dvacet lidí sebevraždu a dalších sto ve zbytku světa,“ poznamenává režisér k burcujícímu tématu svého intimního psychologického dramatu. „Každý rok zahyne na světě vlastní rukou 1,2 milionu lidí. Počet sebevražd řadí Slovinsko na páté místo ve světě.“ (MFF Karlovy Vary)
Chlupis
Existencionální detektivní drama, které v sále téměř nikdo nepochopil. Technicky velmi zručné, obsahově pak vyprávěno v pouhých náznacích, stopáž 70 minut... Aneb klasický karlovarský film. KVIFF 2010(10.7.2010)
bassator
45th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2010 - EAST OF THE WEST - FILMS IN COMPETITION - Na Východ od Západu - Soutěžní sekce (9:06 / 9:06 / 9:06) - Asi jsem úplně nepochopil co tímto chtěl autor říci... - 8. 7. 2010 - kino Lázně III - Karlovy Vary - 50%(14.7.2011)
WANDRWALL
Igore Igore. Ukaž mi člověka, detektiva, co by se tak moc zabýval druhým člověkem. Kýč.(27.10.2010)
Agoran
50% Sledovat proměnu hlavní postavy by bylo vskutku zajímavější, kdyby k ní byl nějaký jasný důvod. Na konci filmu jsem považoval za positivum krátkou stopáž (jak už to na festivalech bývá), ale s odstupem času si myslím, že jsou postavy a jejich příběh příliš málo vykresleny na to, aby film diváka vtáhnul do děje. 45. KVIFF(11.7.2010)
Devitka
Já jsem spokojen, možná o kousek víc než spokojen. Ač klasické schéma, práce je odvedna velmi slušně a já ze sálu odcházel s tím, pro co jsem si přišel.(12.7.2010)
jefff
Thriller, který si hraje na něco, co ve skutečnosti není - mysteriózno a tajemno je v tomto případě nezajímavé, nicneříkající a nebudilo ve mě sebemenší vzrušení. Před schlédnutím jsem očekával buď solidní psychothriller nebo slátaninu nevýdaných rozměrů. Nakonec však ani jedna možnost nebyla ta správná. Den po zkouknutí už popravdě nevím o čem to vlastně bylo, ale v sále byly chvíle, kdy jsem celkem přemýšlel co chce režisér říci. To že mě donutil autor nad tématem přemýšlet, mě přimělo přidat hvězdu, ale jinak je to děs běs.(9.7.2010)
Votvirak
MFF KV,...film k za zamyšlení .. v životě jsem nic od Sterka neviděl a najedou jsem Serka viděl na vlastní oči, sympatickej chlápek(9.7.2010)
dzira
Hlavní hrdina má vyšetřit nejasné okolnosti smrti hudebníka Ozima - je policejním inspektorem, takže se to od něj očekává. Pouští se do řešení případu, ale plynule přechází od vyšetřování Ozimovy smrti k řešení své vlastní identity... Málomluvný, krátký, ale velmi intenzivní film....(1.1.2012)
jirka159
Zajímavý nápad a dobrý pokus o zajímavý psychothriller, ale bohužel režisérsky nezvládnuté. 50%(17.7.2010)