Reklama

Reklama

Tichý dům

(festivalový název)
všechny plakáty
Trailer

Laura a její otec Wilson se rozhodnou strávit poslední noc na starém rodinném letním sídle, než bude zrenovováno. Vše probíhá normálně až do chvíle, kdy Laura uslyší podivné zvuky z druhého patra. Otec se rozhodne jít nahoru podívat. Dlouho se nevrací a tak se ho vydá hledat. Jenže to co objeví se jí vůbec nelíbí, zjistí že v domě někdo je a ona se nemůže z téhle smrtící pasti dostat ven. (topr harley)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (87)

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Ten kamerový filtr a vůbec taková "dokumentární" podoba a točení na jeden záběr, nebo přinejmenším s úplným minimem střihu, tomu dávají velmi zvláštní a nepříjemně mrazivý vzhled a vůbec ten dům na samotě u lesa a pravděpodobně daleko i od té největší uruguayské díry prostě vypadá strašidelně, že by se mu člověk vyhnul obloukem, což ale pochopitelně neudělá hlavní hrdinka Laura se svým otcem, kteří ten dům jdou nějak zkultivovat. To je taky další docela ještě dobrá věc, že celé to působí tak nějak obyčejně. Laura není žádná královna krásy a ani herečka, prostě úplně obyčejná holka s růžovofialovým batůžkem a obyčejnou mikinou a riflema, co prostě nevypadají nový, jak v běžným filmu :) a to filmu dodává docela na působivosti, když teda na začátku avizuje, že jakože "podle skutečných událostí". Tak co se teda mohlo pokazit, když obyčejná holka na jeden záběr lítá po strašidelným domě v noci? Ze začátku to mělo i slušnou atmosféru a prostě je to strašidelné, všude tma a jediné světlo je z elektrické lucerny, která osvětluje celý ten kabinet kuriozit, co se nachází snad v každé místnosti, akorátže brzo se nápady vyčerpají a atmosféra se začíná ztrácet ve vatě. Kdyby to zkrátili a udělali to "tajemství domu" trochu agresivnější, tak by to bylo lepší, protože takhle se tam prostě nic moc neděje. Tohle nezachrání ani fakt dobrá scéna s polaroidovým foťákem, která ale nakonec předznamenává závěr filmu, bohužel. Závěr filmu je totiž prostě nesmysl. Ne že by byl nepochopitelný, to divák pozná, co je teda vyústěním celé zápletky, ale prostě to nedává smysl :). Tohle a vata z filmu dělají spíš La casa nuda. Každopádně ale je to velmi zajímavé na kouknutí, když si člověk uvědomí co všechno se dá vytvořit z mála a že by to nemuselo být jen na dvě hvězdičky kdyby to autoři trochu vyladili a přitom by jejich rozpočet zůstal pořád stejnej. Jo a měla jsem k filmu ty slavné české titulky uživatele LIVINGDEAD a byly úplně hrozné, tak to jen jako varování, i když se toho ve filmu moc nenamluví :). ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Zámerom bolo natočiť "one woman show" horror a všetko jedným záberom. Úspech je len čiastočný. Hlavná hrdinka Laura nezíde z obrazovky ani na chvíľu a chváliť sa originalitou, že film je točený v jednom zábere je pochabé. Ilúzia jedného záberu je v dokonalosti, ale pozorný divák zistí, že tma alebo rýchly švenk rozdelujú príbeh do viacerých záberov ( spočiatku má Laura prevrátené ramienko na tielku, neskôr už nie ). To však nie je podstatné. Nápaditosť nie je silnou stránkou príbehu, určite vyniká zvuk, ktorý je dôležitý v podobnom type filmu, hudba je skromná ale fungujúca a záverečnej pointy sa nebudem dotýkať. Možno to znie ako veľká kritika, ale nie je to tak. Uruguajci natočili za malý peniaz slušné dielko, ktoré si určite nájde svojich divákov. Doporučujem zohnať si úplnú verziu, lebo film pokračuje aj po záverečných titulkoch. ()

Reklama

oje 

všechny recenze uživatele

Duchařina v potemnělém domě a lekající vyvražďovačka zároveň v odvážné realizaci nápadu nafilmovat snímek jediným záběrem v principu postraší, citelně však chybí osvědčená horrorová schémata. Film velmi brzy posadí diváka do tvrdé tenze, ve které se jej snaží držet až do konce. Absence gradace a citlivé výstavby napětí však vypjaté scény nenechá prožít naplno, přestože tam několik zdařilých, recyklovaných okamžiků bylo. Vesměs to zklamání není, ale nečekejte nic víc než pár vět a lekaček. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

La Casa NUDA se naštěstí konala jen tak v prvních dvaceti minutách, pak už to dostane ty správný grády. Emerickej rímejk mi chutil o něco víc, ale i na tomto uruguayským originálu jsem si docela pochutnal, přestože kamera už tady není tak zlotřilá (u mladý Olsenky se člověk musel pořád otáčet přes ramena, tady tenhle spešl efekt chybí), hlavní hrdinka není až tak vycukaná (někteří z nás by řekli, že není až taková hysterka... anebo naopak? :-) a celkově to působí tak jako... snaha se cení. Ale atmosféru to rozhodně má, no a scéna s polaroidem, ta prostě šlape. A když už se tu Livingdead nezapomněl pochválit za svoje titulky, tak mu za ně tedy dodatečně děkuju, prostě... není co dodat :-) ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Febiofest 2011. Je to jasné. Horory španělsky hovořících národů jsou na vzestupu a ani tento uruguyajský přírůstek není výjimkou. Čeho si lze všimnout na první pohled je, že celý film je natočen v jediném záběru. Kamera je dokonalá a takovou mistrovskou práci s hudbou abys v hororu pohledal. Po celou dobu mě mrazilo v zádech a ve dvou místech jsem se doopravdy lekl. Prostě je to geniální a vrněl jsem u toho blahem. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Snímek je natočen na motivy skutečné události, která se odehrála ve 40. letech minulého století v malé vesnici v Uruguayi. (Taninaca)
  • Celý snímek je natočen v jednom nepřetržitém záběru. (Taninaca)

Reklama

Reklama