Reklama

Reklama

Tinar

(festivalový název)
  • Írán Tinar
Írán, 2009, 72 min

Režie:

Mahdi Moniri

Obsahy(1)

Na úpatí majestátních hor nedaleko íránského města Babol žije a tvrdě pracuje desetiletý pasák krav Ghasem. Matka mu umřela, otec a jeho nová žena ho občas bijí a jeho starší bratr odsud raději utekl. Ghasem po většinu roku pracuje sám, a tak jsou mu často jedinými společníky pouze krávy, o které se láskyplně stará a občas jim i zpívá. Íránský režisér Mahdi Moniri nám ve svém citlivě sestaveném a vizuálně vytříbeném portrétu představuje chlapce, kterému byla doba bezstarostného dětství odepřena a jenž se naopak musí v těžkých podmínkách postarat nejen o sebe, ale i o svěřené stádo krav. V poetických záběrech doplněných tradiční hudbou nás malý Ghasem beze stopy sentimentu seznamuje se svými pracovními povinnostmi, jež s obdivuhodnou bravurou zvládá. A také se svými sny, mezi něž patří nejenom naučit se číst a psát, ale stále naléhavěji i útěk od života osamělého pasáka krav. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (3)

Radko 

všechny recenze uživatele

Veľmi smutný film. Dieťa - pastier kráv, tráviaci samučičký sám noci v maštali s kravami, vôkol počuť len vlčie zavýjanie. Dni sú plné ťažkej roboty pri obriaďovaní, kŕmení a dojení stáda kráv. Vďačný za každý ľudský kontakt, za každé naučené písmeno, za objatie kravičky, nahrádzajúce mŕtvu mamu. Podľa slov uvádzača filmu chlapcovi na vzdelanie dodnes prispieva režisér dokumentu. Ráz prírody aj celkové vyznenie mi pripomenulo osud horehronskej polosiroty, vyhnanej macochou z domu, ktorý ako osemročný sa stal honelníkom na salaši a neskôr pastierom oviec. A veru - ani to nebolo tak dávno. ()

Oggi89 

všechny recenze uživatele

Človek by očakával, že ide o milý dokument chlapca, ktorý má veľmi rád kravičky, o ktoré sa musí starať. Avšak po nejakom čase, keď sa zoznamujeme so životom 13-ročného Ghasema, slabším povahám začnú tiecť slzy. Zatiaľ čo deti v jeho veku chodia do školy a hrajú počítačové hry, on sa musí postarať o seba, aby mal čo jesť a nezamrzol. ()

Reklama

Reklama