Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Padesátník Vagn je tak trochu outsider. Žije sám, chodí do práce, a hlavně hraje se stejně starými a mnohdy i staršími chlapíky fotbal. Celý tým se chystá na pravidelný autobusový zájezd do Švédska, kde je tentokrát čeká zápas s drsným mužstvem místních policistů. Vagnovy kopačky, které toho v průběhu filmu budou mít na svědomí ještě daleko víc, způsobí, že ho spoluhráči zapomenou na benzinové pumpě – zcela bez prostředků. Tam se dá dohromady se zlodějíčkem Johnem, který, ačkoli ho právě pustili z vězení, se snaží benzinku vykrást. Jejich setkání je začátkem řady nedorozumění, zaviněných tím, že Vagn netuší, co je John zač, a Johnovi se zase strašně nehodí přítomnost neodbytného chlapíka, který je pevně rozhodnut s jeho pomocí dostihnout autobus se spoluhráči. Začátky jsou krušné, ale nakonec se mezi dvěma zcela odlišnými muži pomalu rodí jakési pouto a zasmušilý Vagn vylézá ze své ulity a začíná znovu žít. Sympatické road movie je místy seversky chladné, ale i hřejivě humorné, především však dobře napsané, zahrané a nepatetické. (MFF KV) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Cinemax se konečně vyšvihl. Nejenom, že si v nedělní večerní premiéře konečně připravil kvalitní evropský film, ale ještě se k tomu jedná o film ze Skandinávie, a co víc, film se točí kolem fotbalu. Takže pro mě osobně očekávání na 120ti procentech. Výsledek je ještě o stupínek výš, protože jsem nemohl tušit, co se z filmu nakonec vyloupne, a vylouplo se opravdu hodně. Veteráni jsou filmem, který v sobě obsahuje od všeho trochu, ale vždycky ten trošek využívá v nejlepších možných situacích. Zasmějete se, ale stejně tak Vám zamrazí. Budete mít ze života radost, ale následně si uvědomíte, že žít život není žádná slast. No prostě klasické drama, výborně napsané, se scénami ze života a laskavými lidmi v něm. Radost na to koukat. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak za Oldboys pětku prostě musím dát. Bylo mně s těmi seniory a Vagnem s Johnem moc fajn. Střídavě jsem se smála, abych vzápětí žmoulala kapesník v ruce, ale celkově jsem byla skandinávským snímkem opravdu nadšená. Nečekala jsem tak pohodový, milý a vtipný film a díky za něj. Souhlasím s Enšpíglem, že to byla skutečně příjemná pusa na dobrou noc. "Každý den je dar, uchopte ho a vymáčkněte z něj každou malou kapku radosti a lásky". ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Jestli to musíš vědět...nejsem ženatý.“ - „Není divu. Vypadáš jak sračka.“ - „Je to tak špatné?“ - „Ne...ještě horší.“ Člověk by řekl, že půjde zas jen o jednu z mnoha severských tragikomedií. A měl by pravdu, protože přesně tímhle Veteráni jsou. Jenže je nutné hned doplnit, že o jednu z mnoha vysoce kvalitních severských tragikomedií. Což mě příliš nešokovalo, poněvadž se to dalo čekat. Čím mě ovšem Veteráni velmi mile překvapili, že dokázali zábavným způsobem zapojit i žánr road movie, se kterým obyčejně mívám problém. A nuda se u cestování na fotbalový zápas v podání bandy svérázných starců a jednoho (nejen generačně) nesourodého dua outsiderů rozhodně nedostavila, ba naopak. Navíc jsem se několikrát od srdce zasmál, protože scén typu „profesionálního přepadení“ je ve filmu hned několik a dobře vyvažují ty spíš smutné. A rozepisovat se nějak víc o tom, že jsem nemohl z Laury Christensen spustit oči kdykoliv se objevila na scéně, nejspíš nemá cenu…ehm, ale je fajn, že jen o ní to ani zdaleka není. I proto dávám solidní 4*. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Pekný film so svojskou "zapletačkou". Aj keď bolo mnoho absurdných momentov, príliš som sa nenasmial. Z pohľadu dramatu nijak mimoriadne depresívny počin, ba priam naopak, odľahčene, priam ľudsky podaný príbeh z ktorého Vás rozhodne hlava bolieť nebude. "Oldboys" je ideálnou rozprávkou na dobrú noc prezentujúcou starosti rôznej vekovej kategórie, respektíve pohlavia. Morálne nabáda k náprave svojho konania či k zlepšeniu postavenia v spoločnosti. Osamelý starý chlap, mladý vyvrheľ, slobodná matka. Napriek tomu, že majú svoje vlastné problémy, jedno majú spoločné - dobré srdce. I keď je snímkom pohodovým, ktorý občas vyčaril úsmev na tvári, vzhľadom k tunajšiemu hodnoteniu som očakával predsa len viac. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Tak po dlouhé době se mi poštěstilo vidět (podle mne) film s velkým F. Opravdu "ftipná" i dojemná sonda do života 2 outsiderů, kteří se "náhodou" (náhody neexistují), potkají.... ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Něco tak vtipného, milého a současně plného příjemného napětí se jen tak nevidí. Přitom moc blízké našemu založení, kdyby to tady někdo tak uměl, klidně by se to mohlo natočit v Česku. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

O tom, že niekedy si môžu vzájomne pomôcť aj dvaja úplne odlišní ľudia, vekovo aj povahovo. Život tak nečakane môže dostať nový rozmer a svieži pohľad na svet... Ďalšia výborná severská záležitosť, kde sa veľmi príjemným spôsobom mieša komédia s drámou. Chvíľu sa človek smeje, chvíľu je vážny a tak to ide až do konca. Pocitmi teda tento film rozhodne nešetrí, čoho žiarivým príkladom je aj nádherne hrejivý koniec. Silný nadpriemer. 85/100 ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdy udělím jen vzhledem k velmi povedenému soundtracku, jinak je má spokojenost poloviční. Je to takové milé, ale pro mě někdy bohužel až moc a působí to na mě až moc jednoduše. V životě to chodí určitě jinak, ale jako příjemná komedie, se zavřenýma očima, no proč ne. Jednou za čas. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Film mi ve Varech bohužel utekl a na jeho promítáni jsem se nedostal. Což mě mrzelo když jsem viděl průměrnou známku od diváků. Poté co jsem si film sehnal jsem si říkal jak film mohl dostat hodnocení kolem 1,3. Neříkám, že se jedná o špatný snímek, ale čekal jsem trošku více humorných situací. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

45th KVIFF 2010 - ANOTHER VIEW - Jiný pohled (Oldboys / OLDBOYS / Veteráni) - Kurňa ty důchodci jsou mnohem horší než i ty nejotravnější děti. Tento snímek mě zpočátku nudil, moc originálních věcí jsem v něm nenašel - měl jen předvídatelný děj, konec a do toho ty důchodce. Všechny atributy průměrnosti. O to více jsem byl překvapen z toho, že jsem byl v závěru úplně naměko což jsem opravdu vůbec nečekal... - 15. 8. 2011 - 90% ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Nevím čím to je, ale podobné milé "antidepresivní" snímky mi poslední dobou připadají čím dál méně čerstvé a osvěžující. Prsty v tom má pravděpodobně moje přesycenost severskou kinematografií, a pak také skutečnost, že ve valné většině příběhů outsiderů a podivínů postrádám překvapení a alespoň minimální hodnověrnost. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Typický Sever. Nečekejte tradiční komedii plnou hlášek či gagů, ale spíše úsměvný příběh o barmance, zlodějíčkovi a osamělém šedesátníkovi, kterým společné setkání změnit život. Základní myšlenka filmu, totiž že důvodů ke změně sebe sama najde člověk dost v jakémkoliv věku i situaci, je zde naplněna bezezbytku. Cesta na fotbal zde pak slouží jako pouhý rámec. 80% ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

"Nejsem násilník. A ztichni nebo tě praštím!" ...Velmi povedená road movie. Při pár scénách jsem se opravdu od srdce zasmál, některé mě zase donutily se zamyslet a některé prostě jen tak pohodově plynuly a já si je užíval. Stará fotbalová garda se při cestě na fotbalový zápas chová jak malý děti na táboře a to mě neskutečně bavilo! ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Parádní Dánská jízda po Švédsku s kopačkami v rukách a lupičem s dřevěnou pistolí u volantu. Hořko - sladká komedie o zjištění, že být samotář, není zrovna to nejlepší na světě. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Taková malá milá road movie, místy smutná, místy dojímavá, hlavně ale úsměvná, s příjemnou hudbou, elegantně napsaná i zrežírovaná a s fajn pro mě neokoukanými herci. Moje první setkání s dánským filmem dopadlo velice příznivě. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Další skandinávský rest. A opět pecka. Někde mezi Lepší už to nebude a Magic of Belle Isle v road movie kabátku. Leckomu to bude připadat slabší, ale já si tyhle postavy neuvěřitelně zamiloval. 9/10 ()

Reklama

Reklama