Reklama

Reklama

Německo, rok 1772. Mladý student práv a začínající básník Johann Wolfgang Goethe neprožívá zrovna šťastné období. Byl vyhozen z důležité zkoušky z práv a jeho otec ho pošle pracovat k Říšskému komornímu soudu do Wetzlaru s cílem „vyhnat mu tu jeho poezii z hlavy“. Ve své nové profesi se ale rozervaný romantik osudově a nešťastně zamiluje – jeho vyvolenou je mladá dívka z chudých poměrů Lotte Buff, kterou si má brát Goethův nadřízený Albert Kestner. Zdrcený Goethe se uchyluje k psaní a své zlomené srdce si vylije do románu Utrpení mladého Werthera, který vystihne pocity celé generace a zajistí mu nesmrtelnou slávu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (29)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Vysloveně příjemné setkání s Goethem (mit oe) v době, která ho inspirovala k napsání Utrpení mladého Werthera. Není to tak zvláštní volba, v posledních letech se tvůrci často vzdávají ambice popsat celý život zvoleného génia. Hravý, něžný, romantický film, který nepokrytě vypráví o radostech i strastech života na počátku dospělosti. Hlavní dvojice Alexander Fehling a Miriam Stein je elektrizující, Volker Bruch (zde jako Wilhelm Jerusalem) se velkým teprve měl stát. Kéž by takhle mohla vypadat i naše setkání s českými velikány. Leč mi dáváme dodnes přednost patosu před radostí. Zajímavé srovnání přináší pak film Lota ve Výmaru pojednávající o tom slavném druhém setkání dávných milenců. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Moc pěkné. A ani ten konec mi nevadil, protože Goethe se stal známým doslova přes noc i v reále. Ve filmu to sice trochu přifintili, ale odpouštím. Sedlo mi to. Skvěle zvolení herci, duch romantismu může být spokojen. Tragédie, na kterou se člověk vlastně dívá s úsměvem. Protože dobře ví, že se to stává. ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Goethe, psáno s "o-e", jednoznačně překvapil, měla jsem ho za vzdychajícího romantického zahloubance, co ve stavu morbus melancholicae bloudí hvozdy s pistolí proklatě vysoko u spánku a on to oduševnělý (romantický) rebel s dobrým srdcem, který při sexu in natura v lesním marastu, s podobně založenou Lotte, nehledí na nějaké to nepohodlí, škoda, že jim to nevyšlo... Lichotivé zpracování nedělá Johannovi ostudu, stejně jako sympatický výkon Alexandera Fehlinga, najde se i chvilka pro dojetí... a Goethův měsíc dál neměnně zhlíží na nás (to je ode mě) ... i nakažení múzou :-) ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Pod pojmem Goethe si přestavuji muže, kterému jsou vzdáleny věci pozemské a vznáší se většinu svého času v těch nadpozemských, uměleckých sférách. A vida, on to byl i rošťák, který se umí bezhlavě zamilovat a jeho srdce v tomhle příběhu zahořelo velkým plamenem lásky. Není divu, že Lottka takovému působení a vlivu podlehla.....ach jo, ta láska, která je tak nádherná, ale mnohdy bolí...... tak moc bolí. Jsem ráda, že přes počáteční váhavost jsem měla možnost malinko proniknout do Johannova života a dostala chuť přečíst si po dlouhé době UMW. Jeden krátký úryvek z této knihy : "Na mou duši, že lidem nerozumím, že mohou být tak omezení a tak hloupě se blamovat. Ale všímám si den ze dne víc, můj milý, jak je člověk pošetilý, když posuzuje jiné podle sebe. A jelikož sám mám tolik práce se sebou a srdce i ducha tak rozbouřené, ach, milerád nechám ty druhé chodit, kudy se jim zlíbí, jen kdyby oni nechali mě" ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Prekvapivé! Išla som do toho s očakávaním sladkého filmu s malým rozpočtom z Nemecka. (všetko samozrejme pred/ú- sudky podľa traileru, press kit-ov) Vďaka Bohu, nenaplnili podstatu vyššie uvedeného. Dúfala som v záznam Goetheho života. Myslela som, že spočiatku je to séria náhod, že sa jaksi prelína s Wertherom. Musím zistiť, jak to bolo v skutočnosti. Alebo čo sa hovorí, ako to bolo. Keďže som si neprečítala, že to bude o jeho vzťahu s Lotte, tak som si krásne užívala narážky na novelu. A postupné reminiscencie pri videní modrého kabáta, Sturm und "T"rank, ešte dúfať, že ho počas filmu skutočne citovali v daných pasážach...No ale čím to bolo skutočne príjemné, že hoci ide o film odohrávajúci sa 200 rokov dozadu, vôbec na to neupozorňovali, nezdôrazňovali, čo by nás primälo myslieť, že ide o historický film. Správanie a vrava postáv veľmi živá, nespútaná, neformálna. Spočiatku trošku moc, čo ma prekvapilo ale keď si na Goetheho zvykneme, nevidíme v ňom patetického, či zroneného ale súčasného mladíka, čo prosto pekne formuluje. Za tento SVIEŽI prístup scenáristov vznášam do nebies, milý prechod medzi historickým obsahom a moderným prístupom. Hurá! Tým sa mi zapíše do pamäti. Aj s Lotte, ktorá vyzerá celkom bežne ale jej fajne drzé odpovede si získali moje sympatie. Asi nezabudnem na večné prechody z ľavej/pravej strany lúky, za dňa či noci, na koči či koňmo. A na nádherné ťažko čitateľné písmo. V titulkách uvádzajú, že sa natáčalo aj v Čechách. A hudbu nahral Slovenský rozhlas. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (3)

  • Film se natáčel kromě mnoha německých lokalit i v České republice, konrkténě v Libereckém kraji ve vesničce Krompach. (Yardak)

Reklama

Reklama