Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Karel Mrázek (J. Kanyza) žije po rozvodu se svými rodiči. Starostlivá maminka (S. Budínová) však má pocit, že zůstal pořád malým chlapcem, na kterého musí dohlížet. V jednom okamžiku vzpoury proti rodičovské péči odejde Karel do vinárny. Přisedne si k mladé dvojici a je svědkem milenecké hádky, která končí odchodem muže. Tak se seznámí se zajímavou dívkou (E. Jakoubková). A následuje hra plná záměn a omylů, která vyústí samozřejmě v žánru komedie obvyklým šťastným koncem. (Česká televize)

(více)

Recenze (24)

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Takový příběh se může stát, ale hezké je že to někdo uměl takhle mile natočit. Maminka (Slávka Budínová) to je opravdu tak skvěle vystihnutá osobnost a vedle ní Brodský s celoživotním úsilím maminku nijak nenaštvat a stále jí ustupovat. Druhý pár Řehoř a Medřická je zase opakem té první dvojice a chvíle na horách působí opravdu mile, že je za okny sníh a lyžování a nedorozumění se pomalu vysvětlí. Moc pěkný příběh. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní komedie podle scénáře E. Polákové o mladém muži Karlu Smrčkovi (J. Kanyza), který žije po rozvodu se svými rodiči. Přehnaná starostlivost ze strany jeho hysterické matky S. Budínové zřejmě zapříčinila krach jeho manželství, což bylo ve snímku pouze zmíněno, a současně donutila seznámit se s neznámou dívkou Janou Mrázkovou v baru (E. Jakoubková). Karel využil příležitosti a poněkud neomaleně bez předchozího oznámení odcestoval za Janou do horského hotelu do Krkonoš, kde trávila Vánoční svátky se svou rodinou a přáteli. Tam byl omylem považován za Janiného přítele, sobeckého doktora Edu, se kterým se minulý večer nepohodla. Záměna totožnosti a nečekaný příjezd Karlových rodičů způsobily množství nedorozumění a komických situací, které pochopitelně vyústilo k milostnému vzplanutí mezi J. Kanyzou a E. Jakoubkovou, kterému už nebránili žádné překážky a které především potěšilo jejich rodiče. V rolích rodičů Mrázkových, kteří se nemohli dočkat, až spatří nápadníka své dcery, se objevil otec Z. Řehoř a matka D. Medřická a manželský pár Smrčkových tvořil už zmíněná S. Budínová a klidný V. Brodský. V roli sebestředného internisty Edy, který nakonec do hotelu také dorazil, se ukázal elegantní J. Přeučil. Postavu vrchního ve vinárně, kde se poprvé Karel a Jana potkali, ztvárnil J. Lír a do role hotelového číšníka byl k mému překvapení obsazen známý komik J. Wimmer. Repliku, která je obsažena v názvu této krátké televizní komedie od M. Valové, pronesl J. Přeučil v okamžiku, kdy viděl, že Janiny sympatie se přesunuly od jeho osoby k J. Kanyzovi. Příběh této jednoduché komedie se zdá být poněkud předvídatelný, avšak nápaditost, velmi zajímavé herecké obsazení a v neposlední řadě i zábavnost způsobily, že mohu toto dílo zařadit s klidným srdcem do lepšího průměru. ()

Reklama

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Vtělení normalizační televizní dramaturgie. Jalovost hereckých výkonů, posílená vytrvalou neautentičností dialogů (rovněž normalizovaných nepřípadnou spisovnou češtinou), odpovídá mělkosti postav, dokonale přiléhavé dobovým konvencím. Aby přitom nezůstalo jen u komediálnosti naplňují se přitom rovnoměrně zkumavky sociálního dramatu a zvláště emancipované ženství se dostává ke slovu. Na frak však dostávají středostavovské kořeny mladých, maloburžoazní ideologie domněle šťastného partnerství, která se nepřípadně odrazila od dětí a ke stáru se připomíná jako výčitka vlastní ušláplosti, zatímco bezostyšně plení započatá manželství a zakládá nové zhoubné svazky. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu je komedie zajímavé hlavně pro jednu věc. Jak málo starostí lidé asi měly, když se byli schopni zabývat takovými malichernostmi, jako kdy se dcera vdá a hlavně kdy a jak představí svého přítele rodičům. Nechci tvrdit, že dnes by to bylo rodičům jedno, ale rozhodně by z toho nedělali takovou aféru jakou sledujeme ve filmu. Vlastně by se na tom nedal dnes postavit celý film. Pár úsměvných zápletek sledujeme, ovšem žádná velká řachanda to není. Ovšem něčím si mě přeci jen tato komedie získala. Jan Kanyza byl výborný, Eva Jakoubková mi byla vždy strašně sympatická. K tomu další velmi kvalitní herci. A to studiové prostředí nutně také nevadilo. Ještě jedním způsobem je ale komedie zajímavá. Dnes už by se podobně asi lidé neseznamovali. Hlavně by to vlastně nebylo potřeba. Ještě, že máme Twitter a Facebook. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Naprosto nudné, nezajímavé a zbytečné. Celkem vzato, je to jedna z parádních ukázek dobového socialistického kýče – jalový příběh "ze života", nesnesitelně zdlouhavé dialogy, toporné herecké výkony plné exaltovaných póz, rádoby humor, který kromě vtipu postrádá i smysl pro načasování, posazený do líbivého, o to víc lživého obrazového balení. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (4)

  • Ve 46. minutě vidíme, jak číšník (Jiří Wimmer) přinese talíře s jídlem, které jsou však ve skutečnosti prázdné. (Winster)
  • V závěrečných titulcích si pan Smrček (Vlastimil Brodský) vyfotí kromě jiných i slečnu Janu (Eva Jakoubková), která stojí o patro výše na schodech. Výsledná fotka ale neodpovídá focenému úhlu. Na fotce se slečna do objektivu dívá lehce nahoru, nikoli dolů (ze schodů). (Amper01)
  • V jednom záběru se kamera zvedla příliš nahoru a bylo vidět nad kulisy bytu, kde byl vidět ateliér. (M.B)

Reklama

Reklama