Reklama

Reklama

Václav Havel - česká pohádka

(TV film)
  • Německo Vaclav Havel - Ein böhmisches Märchen
Německo / Česko, 1993, 90 min

Režie:

Ivan Fíla

Kamera:

Michael Gahut

Hrají:

Václav Havel, Petr Vacek, Boris Rösner (vypravěč)

Obsahy(1)

Prostřednictvím pohledu vězeňského dozorce se nám postupně otvírá svět ČLOVĚKA Havla, záměrně méně POLITIKA Havla. A především je to Václav Havel sám, který se před kamerou duševně „otvírá“, a který, zdá se, přestává tento technický prostředek vnímat. Vzniká tak velice intimní a poetický filmový portrét, který se vydává především po stopách Havlových filozofických a uměleckých myšlenek, doprovázen jazzově „pohádkovými“ kompozicemi Jiřího Stivína. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Jufonka 

všechny recenze uživatele

[LFŠ Uherské Hradiště 2010] Měla jsem možnost vidět tento dokument v Uherském hradišti, kde byl přítomen i režisér Ivan Fíla, s nímž proběhla po promítání i poměrně zajímavá (ale krátká) debata o filmu. Dokument se mi líbil, rozhodně ne tolik jako Občan Havel, ale na druhou stranu obsahoval jiné zajímavé věci - např. povídání Olgy Havlové, která přispěla několika vtipnými historkami (nejlepší je jednoznačně ta o tom, jak s Havlem x hodin hledali cestu autem a za nimi jela jejich ochranka, která cestu věděla). Co mi na dokumentu ale hodně vadilo, byl děj odehrávající se ve vězení, kdy budoucí vězeňský psycholog čte dopisy Olze... - naprosto zbytečné záběry, který rušily dokument. Sám Ivan Fíla se po skončení vyjádřil, že tyto záběry by dnes už vynechal. Celkově se mi dokument líbil, ačkoliv postavu Václava Havla nějak extra nemusím, tak jsem si jeho povídání a zážitky užívala. ()

derryl 

všechny recenze uživatele

Dokument o duchovních rozměrech života pana prezidenta Václava Havla. Významný svými citacemi z Dopisů Olze a novými rozhovory s VH. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco jiného a docela jsem se těšil. Ale dokument mi přinesl jen samé zklamání. Zpracování velmi slabé, vůbec mě neoslovilo. Citace z dopisů oceňuji, ale to je asi tak jediné, proč stojí za to se na tento film podívat. Obsahově jinak chudé, nesourodé, roztěkané. Navíc ještě narušené hranými záběry z vězení, které mi opravdu vůbec do tohoto typu dokumentu nesedí. ()

surprise 

všechny recenze uživatele

Dokument z kraje 90-tých let oceňuji pro snahu o zachycení duchovního backgroundu Václava Havla a pro citáty z knihy "Dopisy Olze". Technicky mohl být ovšem lépe ošetřen, dropoutů v něm lítá až hanba a občas škrká i zvuk. Ale záměr tvůrce mě zaujal a pohledy do hradních a hrádeckých místností také. ()

sun.eagle 

všechny recenze uživatele

Tak nudně podaná "pohádka" o tak zajímavém člověku jakým Pan prezident Havel byl to je docela smutné. Celé to provedení kdy po celkem zajímavém okamžiku přijde nesmyslný střih někdě do úplně zbytečných kulis a doprovozena hudbou jak z nějakého levného "papndeklového" filmu z druhohor to je mi prostě krajně odporné, na to se nejde ani dívat. ()

Reklama

Reklama