Reklama

Reklama

Únik

(festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Šestnáctiletý Rohan je spolu se svými kamarády vyhozen z prestižní internátní školy za noční návštěvu erotického filmu a musí se vrátit ke svému despotickému otci, kterého celý osm let neviděl. Doma navíc zjišťuje, že má nevlastního šestiletého bratra Arjuna. Machistický otec po synech vyžaduje, aby jej oslovovali "pane" a nenechává jim ani kousíček svobodného rozhodování. Rohan, který chce být spisovatelem, ale je nucen manuálně pracovat v továrně, zjišťuje, zda-li má dost sil a odvahy se vzepřít. (Niktorius)

(více)

Recenze (10)

Eodeon 

všechny recenze uživatele

ano ovšem, v některých ohledech se snímek na povrchu odlišuje od toho, čím jsou bollywoodské filmy vyhlášené. absentují tanečně-hudební čísla (za muzikálová ve smyslu žánrového dělení klasického hollywoodu bych je považoval velmi nerad, jelikož podle mé zkušenosti až na výjimky neposouvají děj), herectví je umírněné, tempo střihu i vyprávění pomalejší a barevná stylizace je výrazně tlumenější. ale v základech scénáře jde o typický Bollywood. scénář sice není typicky nadsazený, ale zato je typicky povrchní, do jisté míry podbízivý při své neobratné snaze vzbudit u diváků sympatie s protagonistou, nedůsledný až nekonzistentní a až vulgárně transparentní a repetitivní v tom smyslu, že je uzpůsobený k tomu, aby vše do detailu dovedl pochopit i naprostý analfabet. těžko říct, zda jde o projev úcty ke všem divákům, nebo neúcty k nikomu, každopádně jde o hlavní důvod, proč si nejsem schopný film vychutnat. za jiných okolností to tolerovat dovedu, například v bollywoodských romantických či akčních komediích a to právě díky jejich nadsázce, kvůli tomu, že si na nic nehrají. oproti tomu filmy, které jsou plytké a prázdné, přestože se snaží tvářit jako seriózní festivalová výpověď, mě ohromují leda tak měrou pokrytectví. snad bych byl shovívavější, kdyby film nedlouho po začátku nepřišel o svůj zprvu velmi citelný dramatický náboj. bez něj jde ale jen o ukázku skvělého námětu se zcela promrhaným potenciálem. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Udaan divákovi nastavuje tu druhou, ve světě méně známou, tvář hindského filmu. Tvář prostou a civilní, na níž nenajdeme viset žádné ozdůbky v podobě tanečních scén, přehrávajících herců ani nadnesených akčních scén. Komorní a málomluvný příběh o křehce vypadajícím mladíkovi, který se po vyhození z internátní školy vrací ke svému tyranskému otci, není bollywoodsky expresivní, ale naopak impresivní, sevřený a stojící na atmosférokresbě, o níž se stará hlavně výborná (ale nikterak načančaná) kamera a zdatní herci. Než však začnu Udaan doporučovat všem, co se od indického odvrací pryč kvůli exaltovanosti a barevné rozjuchanosti, musím upozornit, že film je ve srovnání s evropskou produkcí opravdu pomalý a dlouhý tak, že jen pár minut navíc by z něj udělalo také film únavný. Jinak jde o všem o příjemnou zkušenost. ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Film, který jsem si pustila v 10 večer a který udržel mou nerozdělenou pozornost. To se nestává často. I toho otce bych dokázala pochopit, lidé, na kterých leží velké břemeno, bývají občas nesnesitelní. A občas se pak omlouvají, ale dlouho to nevydrží. V podstatě mě to povzbudilo, že já svou přepracovanost zatím pořád zvládám lépe. :-) ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Určite som čakal viac od filmu, ktorý získal toľko cien a má také vysoké hodnotenia... Idea a posolstvo príbehu je skutočne skvelé, ale inak to bola absolútne ťažkopádna sociálna dráma, ktorá by sa vo svojej podstate dala zhrnúť snáď aj do 40-minútového filmu, a napriek tomu by z deju filmu nič nevypadlo. Drvivá väčšina filmu bola dokola stále o tom istom a miestami to už pôsobilo kriticky lyricky a fádne. Na to, aké veľké posolstvo tento film napokon prezentuje, to zostalo veľmi ďaleko za hranicou potenciálu. Mne osobne príde tento film poriadne preceňovaný, a na viac ako 2* to nevidím. ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Dráma o vzťahu otca a syna.Ponurá, silná, smutná, realistická. Spočiatku má dej pomalý a nudný nábeh, možno by stačilo o pol hodinu film skrátiť, keďže ide o drámu bez príkras, ale potom sa postavy rozvinú a dej sa stáva zaujímavým. ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Mírně nebollywodské sociální a psychologické drama. Taneční vsuvky zde nečekejte, není tu pro ně ani moc prostor. Film je velmi kompaktní, hudbu má decentní a hlavně je v něm spousta nádherné poezie. ()

ondro1511 

všechny recenze uživatele

Po vzhliadnutí tohto filmu musím asi prehlásiť že sa stal jedným z mojich najoblúbenejších, pútavý príbeh, ušitý na chalana čo končí so školou a nemá zozačiatku moc na výber, no nakoniec sa všetko nejako k dobrému obráti. Niekedy sa mi zdá že indovia vedia nakrútit taký film akoby vytrhli scenár z mojho životopisu. Usudzujem že teda vedia aké problémy riešia dnešní mladí ludia, za to si zaslúžia veľmi pekné hodnotenie :) .... ()

Reklama

Reklama