Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Abila má štrnásť rokov a žije v najväčšom nairobskom slume Kibera. Jedného dňa nájde svojho otca vo zvláštnom stave a postupne zisťuje, že mu miestna čarodejnica ukradla dušu. Chlapec musí postupne splniť šesť úloh a tak otcovu dušu zachrániť. Film je autentickým pohľadom na sociálnu situáciu v slume a kombinuje príbeh z moderného afrického života s fantastickou spiritualitou, ktorá je ešte stále jeho súčasťou. (STV)

(více)

Recenze (10)

legatio 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý příběh mladého kluka, který musí splnit několik úkolů, které mají pomoci jeho otci k uzdravení. Nejde tu ale ani tolik o děj samotný, jako o provedení diváka všemi možnými zákoutími Nairobské Kibery - jednoho z největších slumů na světě. Nejzajímavější je tudíž samotný pohled do života lidí žijících v neuvěřitelné chudobě na okraji keňské metropole. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Tykwer je na databázích sice uveden jako spolurežisér, ale oficiálně sloužil na tomto snímku z pozice produkčního a mentora v rámci německo-keňské studiové kooperace. Těžko říci, co si pod tím představit, nicméně spíš bych se stavěl na barikádu toho, že do snímku kecal celkem dost, protože má pocitově více evropský než africký nádech. Koneckonců pravidlo pro splnění podmínek této kooperace bylo, že se musí odehrávat v Kiburském slumu, což je tak trochu, řekněme si to na rovinu, takový umělecký kolonialismus. Je to, jakoby stejnou soutěž vytvořili ve Státech pro Čechy, ale podmínkou by bylo, aby se to odehrávalo ve stánku s trdelníkem (což je srovnatelná humanitární katastrofa jako obří chudinská čtvrť na předměstí Nairobi). Celý film je pak vlastně hrozně příjemné chlapecké dobrodružství, kde Kibura funguje jak taková Stínadla, která má místo Rozdělovací třídy kolejiště a chlapecké party se tam každodenně škorbí o kusy plechu skrze různé soutěže. Každopádně hláška "Tvoje máma je tak černá, že když si pochová dítě, tak to okamžitě usne, protože si myslí, že padla noc." je setěr jak kretén a já si kvůli tomu musim ihned najít černýho kámoše, abych jí mohl beztrestně aplikovat. ()

Reklama

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Pět hvězdiček vzhledem k tomu, že rozvíjející se kinematografie nelze srovnávat s těmi pokročilými. V rámci africké produkce je třeba tento film skutečně ocenit vysoko. Ten příběh je ostatně milý a zajímavý z řady hledisek. Ukazuje život v nairobském slumu, způsob myšlení tamních obyvatel, vliv původních animalistických představ s křesťanstvím... Prostě pro ten experiment Němci vybrali skutečně velmi vhodné téma, sedm skutků, které měl chlapec během jednoho dne splnit připomíná trochu bobříky našich skautíků, ale je v nich mnohem větší hloubka a filozofie. Rád mám kinematografii exotických zemí, škoda, že jsme přecpáni americkým brakem. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to zhruba před pěti dny a už si z toho v podstatě nic nepamatuju. Fragmenty - nemocnej táta, obětavej syn, čarodějka s kozí nohou, bílá honorace, černá chudina v ghettu, úkoly na otcovu záchranu... Snad pohádka pro dospělé..? Pro některé. Pro mě raději už nic podobného ne. Z Tykwera, jak ho znám, jsem tu neviděl prakticky nic. ()

Estrellita 

všechny recenze uživatele

Nádherná pohádka! Ani na chvilku nenudila. Skvělá práce s kamerou dokáže nevtíravě představit většinu aspektů života ve slumu, přestože je nedovádí do extrému, jak vidíme v jiných filmech. Již tradičně super hudba perfektně podtrhne sílu okamžiku a toho černocha, který napsal (pravděpodobně) scénář, by měli nechat pozlatit! Všechno do sebe nenásilně zapadne a ještě si na konci nejsme jisti, zda jsme viděli pohádku nebo reálný příběh se spoustou skvělých náhod. 80%! ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama