Reklama

Reklama

Farewell to Fools, A

  • Německo Bon Voyage, ihr Idioten (více)

Obsahy(1)

Kdysi během druhé světové války někde v nacisticky okupovaném Rumunsku následuje noc komických nehod, když chlapec objeví tělo mrtvého vojáka. (sator)

Recenze (5)

rivah 

všechny recenze uživatele

Příběh, v němž má být obětován vesnický blázen (Depardieu) jako intrika faráře (Keitel), aby údajně vykoupil záhadnou smrt německého vojáka...Výstřední, trochu absurdní.(max.70%) ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Lehká komedie s dramatickými prvky, která dokáže zaujmout originálním příběhem a navíc skvělou formou vyprávění chvílemi až s groteskním nádechem. Na samotné zápletce hledání obětního beránka, který by odnesl smrt německého vojáka, samo osobě není nic zábavného, ale při faktu, že tou osobou je prostý a mazaný francouzský veterán, kterého se místní snaží opít rohlíkem, započne doslova smršť vtipných situací, ale při zachování velmi solidní dramatické linky. Tvůrcům se navíc povedl skvělý tah, že do role zmiňovaného prosťáčka obsadili Gérarda Depardieu a do role hlavního konspirátora Harvey Keitela, kteří doslova září a zejména první jmenovaný předvedl jeden ze svých nejlepších výkonů za poslední dobu. Moje hodnocení 80%. ()

Reklama

sator

všechny recenze uživatele

Kdysi, během druhé světové války, někde v nacisticky okupovaném Rumunsku, následuje noc komických nehod, když chlapec objeví mrtvého vojáka. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Gepard Žerardieu /Asterix a Obelix 1999, Otec a Otec, Navrat Martina Guerra/ uz asi berie vsetko a kyvne na vsetko. Ono je aj za vodou. Tu je pribeh Z WWII humorne podany. Zasmiat sa da len obcas, rumunske realie na urovni, horsie to s tempom a hereckymi vykonmi, nad vodou to drzi len Gepard Zerardieu a Hearvey Keitel /Pulp Fiction, Gauneri 1992/ : 60 % ()

Jenni 

všechny recenze uživatele

Motto: "Všichni jste idioti. Skuteční idioti. Blázen z vás udělal blázny." Důkaz, že na youtube lze najít filmy, které stojí za vidění (v hlavní roli s tlustým Gérardem Depardieu a Harveyem Keitelem snáší měřítka, která patří protlačovanějším snímkům, navíc v uživatelsky přátelské "simple english"). Rumunský film Sbohem, blázni (A Farewell to Fools, premiéra 15. března 2013) jinak není plně originálním. Již v titulcích se píše, že je natočen podle literální předlohy Ipova smrt (Moartea lui Ipu) od T. Popoviciho (stejná knížka byla přitom již dříve zfilmována Sergiem Nicolaescem v roce 1971). Základ příběhu je jasný: Během 2. světové války kdesi v Rumunsku je nalezen mrtvý německý voják, a pokud do rána nebude znám viník, nacisté popraví místní představitele. Ty napadne, že by mohli obětovat místního blázna Ipa. "Drazí bratři, dnes jsme se shromáždili před pozůstatky strýčka Theodora, který byl jedním z nejmilovanějších a nejrespektovanějších občanů, jedním z nejstatečnějších hrdinů naší obce, který se obětoval, abychom všichni mohli žít. Jehož šlechetné gesto uchránilo naši obec před zničením ohněm a mečem." Tragikomický příběh, kterému vévodí "narozeninová" hostina (na níž se dozvíš, kolik stojí jeden lidský život), generálka "pohřbu" a závěrečná exekuce - neexekuce. "Myslíš, že ty lidi zajímá, jestli žiješ nebo ne?" A marseillesa. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama