Reklama

Reklama

Hitlerův oblíbený aristokrat

(TV film)
  • Česko Hitlerův královský oblíbenec (více)
Velká Británie, 2007, 49 min

Hrají:

Tilda Swinton (vypravěč), Adolf Hitler (a.z.), císař Vilém II. (a.z.), král Jiří V. (a.z.), Hugo Vickers
(další profese)

Obsahy(1)

Nejkontroverznější člen britské královské rodiny. Princ Charles Edward byl nejmladším vnukem královny Viktorie. Jako šestnáctiletý zdědil po smrti svého strýce hodnost vévody sasko-kobursko-gothajského a dostal se do německého Coburgu, což radikálně změnilo jeho život. Už během první světové války podporoval Německo, a proto byl zákonem zbaven všech britských šlechtických titulů, řádů a výsad. V roce 1935 se stal členem nacistické strany a SA a zařadil se mezi Hitlerovy oblíbence. I když v druhé světové válce nesloužil, jeho synové ano. V našem dokumentu uvidíte jeho příběh prostřednictvím rozhovorů s jedním z jeho vnuků. (Kino Svět)

(více)

Recenze (3)

insurgentes 

všechny recenze uživatele

O vztahu Hitlera a Charlese Edwarda je v tomto filmu jen málo. Zbytek je jen nezáživný životopis celkem nezajímavého člověka. ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý dokument o jednej zabudnutej osobe britských dejín. Princ Charles Edward bol nútený ako tínedžer odísť do Nemecka a stať sa vojvodom Coburgu. Počas prvej svetovej vojny tak slúžil na strane Nemecka, ktoré následne vojnu prehralo, a tak bol Charles Edward nielenže zbavený všetkých výsad ako vojvoda Coburgu, ale navyše bol vo Veľkej Británii odsúdený ako zradca a už nikdy sa nesmel vrátiť domov. Najväčší zvrat v jeho živote nastáva s nástupom Adolfa Hitlera, ktorého verným spojencom sa stáva. Hitler ho poveruje formálnym vedením nemeckého Červeného kríža, ktorý je nacistickou organizáciou zodpovednou za akciu T4, pri ktorej boli zabité tisíce chorých a postihnutých, lebo boli "príťažou" pre spoločnosť. Dokument poskytuje vynikajúco nakrútený pohľad na túto smutnú osobu dejín ovplyvnenú najmä mocou iných i vlastnou naivitou. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama