Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úředník Holeš (Mikuláš Huba) jen shodou náhod před svým odjezdem na služební cestu neoznámí manželce, že odchází k milence. Když se vrátí, najde svoji ženu (Viera Strnisková) mrtvou. Zároveň zjistí, že z bytu zmizelo deset tisíc korun. Sám se ovšem stává jedním z podezřelých. Dalšími podezřelými jsou manželé Fialovi (Ivan Mistrík a Zdenka Grúberová), kteří si k paní Holešové přišli půjčit právě inkriminovanou částku. Čin však mohl spáchat i soused, údržbář nebo bratr paní Holešové. Kapitán Jakubec (Ladislav Chudík) a poručík Michalko (Viliam Polónyi) tak stojí před obtížným úkolem… (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Páchateľ zrejme pochádza z tých slušných ľudí, čo si čistia topánky." Do spáchání zločinu jsem se dost nudil. Jakmile se však kapitán Jakubec s poručíkem Michalkem pustili do zvyšování počtu podezřelých tak mě to začalo neskutečně bavit. Bohužel jen do chvíle, kdy jsem si bystře všiml, že časová osa zločinu nabízí jen jedinýho možnýho pachatele. Pak už jsem si jenom dával pozor, jestli do toho někdo nehodí cimrmanovskej šrapnel, ale to se nestalo. S pocitem vědoucího jsem si pak počkal na inspirativní Jakubcovu hru s podezřelými na principu náhodně střílenejch otázek a na motiv. A přitom mě skvěle bavil melouchář Dr. Kostolníček, kterej celou tu policejní šáradu úžasně odlehčil. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Prvý z trilógie filmov o kapitánovi Jakubcovi a poručíkovi Michalkovi v hlavnej úlohe s perfektným Chudíkom a Polónyim. Dobrá detektívka sa pozná nie len podľa námetu, zápletky a rozuzlenia, ale aj charizme hlavných postáv. Dobrá krimi. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Na dobrou detektivku se podívám rád i po letech Podotknu ještě, že Ladislav Chudík a Ivan Mistrík ze sousedního Slovenska, nepůsobí ani na okamžik nudně. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak starý Český detektivky mám rád. Tyhle slovenský jsem předtím neviděl. Nejprve jsem viděl tenhle film. Neměl jsem tušení, že je celá trilogie. Každopádně je to pecka Charizmatickej Chudík opět exceluje. Jeho kolega vyšetřovatel taky není špatnej. mají celkem vtipný repliky a postřehy dobře se doplňují a opravdu trochu odkazují na Holmese a Watsona. Každopádně film vzniknul v požehnaných 60 letech před rokem 68 kdy se točili asi nejlepší kriminálky a zločinci nebyli jen nepřátelé státu a tajní agenti. Dokonce bych ten film označil za kritickej vůči tehdejší době. Každopádně promakaná detektivka z kvalitním rozuzlením.75% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"V kase mi chýba 10 000 korún..." Slovenská detektívka to je dosť zvláštne a netradičné spojenie, ale A. Lettrich to dokázal. Hlavná herecká dvojka Chudík a Polónyi na tom má tiež obrovský podiel, ale zahviezdili aj I. Mistrík a mnoho ďalších postáv, ktorých je tu pomerne dosť. Film má dobrú atmosféru, čiernobiela farba mu pristane a v istom momente je to pekne zamotané, pretože paleta podozrivých je neobvykle široká... Fakt som nečakal, že ma film tak chytí a netrpezlivo som čakal , kto z hromady podozrivých vraždil a prečo. Až pri podrobnejšom skúmaní som zistil, že Lettrich natočil tri detektívky, akúsi trilógiu s tými istými vyšetrovateľmi - Chudíkom a Polónyim. Rozhodne som zvedavý i na ďalšie pokračovania. +++Postava advokáta, ktorý po večeroch majstruje na bytoch je z dnešného pohľadu sci-fi komédia...80%. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Sympaticky komorní detektivka s téměř Poirotovským koncem. Užila jsem si všechny herecké výkony a jako obvykle konstatuji, že nejsympatičtějším byl František Dibarbora, i když jeho role melouchařícího právníka byla do příběhu naroubována poněkud násilně pouze za účelem zvýšení počtu podezřelých. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Od Smrti v daždi som dostal presne to, čo som čakal. Jedna vražda, viacero podozrivých, z ktorých ju jeden z nich určite spáchal a malá lesť na záver. Rýchlo to ubieha, postavy pofajčujú, podozriví sú nervózni, atď. Ak by to nebola prvá slovenská detektívka, tak by som povedal, že používa všetky naše detektívne klišé. Lettrich ich používa, ale zatiaľ iba z cudzích vzorov (vlastne nie tak úplne, české detektívky boli predsa tiež naše). Napríklad aj z takej Agathy Christie v samotnom závere, ktorý ma mierne svojím rýchlym a kvázi šokujúcim rozuzlením sklamal. Pokus o akési posolstvo z úst hlavného komisára pôsobí bohužiaľ rozpačito. Pritom takí Hriešni ľudia s takýmito motívmi dokázali pracovať obratnejšie. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Slušná detektivka, místy ovšem zbytečně překombinovaná a zabydlená zhola zbytečnými postavami (Dibarbora). Dvojice vyšetřovatelů v podání Chudíka a Polónyiho nikoli náhodou připomene, i co se humoru týče, český tandem Höger – Bek. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Fajná kriminálka. Oldscholovo (takmer noirovo) natočená, pekne idúca krok za krokom až k trochu poirotovskému finále. Na dnešnú dobu (kde existujú seriály, kde v každej epizóde naháňajú sériového vraha) už možno trochu obyčajný zločin, ale plne to vynahradzuje čaro doby, kde všetci muži nosia klobúky a šoférujú nádherné autá a ženy majú výrazný makeup a pekné účesy... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi sa divím, že tento film nie je v červených číslach. Hlavne, že všetky Poirotovky sú vysoko nad 80%, pritom tu máme slovenskú krimi klasiku, ktorá je zahraná geniálne a odrežírovaná tak, že do konca človek nevie, na čom je, a hodnotenie je skoro priemerné. Filmu absolútne nič nechýba, len farba, ale to sa dá odpustiť. Mená ako Chudík, Mistrík, Huba, Dibarbora, Zvarík, Grúberová, to sa človek môže len skloniť. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Anglický typ kriminálního příběhu - pachatel je z uzavřené společnosti, film má atmosféru. Postava vyšetřovatele Chudíka má správné charizma. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

1/3 Spíše studiová televizní věc, kde není moc exteriérů, zato neustále prší. Než dojde k avizované vraždě, počkáme si ještě půl hodiny, a pak začne shromažďování podezřelých - je to trochu jako Rozpuštěný, vypuštěný - pište si, toto je podezřelý číslo jedna, číslo dva... A každý z nich mohl mít nějaký důvod, a navíc nemá alibi. Dva pokusy o humor kvituji, ale moc tuhle přehlídku vážných pohledů a dramatických tónů hlasu neoživí. Vlastně jsem se ani nedozvěděl, proč byla tak na nervy paní Fialová, ale předpokládám, že v rámci souznění s celým příběhem byla asi taky manželovi nevěrná, jako zde asi všichni všem. Což už mi připomínalo telenovelu. Mimochodem, hodně těch podvádějících žen bylo pěkně vypapaných, žádné mladé vyzundy, jak by člověk čekal, když manžel zahne. Ale prosím, proti gustu... Vlastně je zde nadhozeno takových motivů, že z nich má člověk v hlavě akorát guláš, a vztahy jsou tak propletené, že dtto. A to naštěstí už pak vynechali oslavujícího souseda. Někdy mi přišlo, že střihy a skoky v ději jsou až moc rychlé, třeba se smrtí oběti nebo s profesorem, aby pak zbytečně zdlouhavě se rozebíralo něco, o čem úderná jednotka, chlubící se těžkou informovaností ("v 7,22", "a koupila jste mu cestou kornout"), už dávno měla vědět, A to mi hodně vadilo - někdy věděli policisté až moc, jindy zcela zjevné věci opomenuli. A ta role děcka ve filmu byla neskutečně otravná, že měl člověk chuť mu nafackovat. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Více možných motivů, mnoho podezřelých a sympatický vyšetřovatel, ztělesněný charismatickým Ladislavem Chudíkem, dělají z tohoto detektivního příběhu příjemnou a napínavou podívanou. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Slušná zápletka a na relativně malém prostoru dobře vykreslené portréty jednotlivých postav. A závěrečná rekonstrukce à la Hercule Poirot mě tady bavila mnohem víc, než když se o totéž pokusili několikrát na Kavčích horách o dvacet let později. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Byla zavražděna paní Holešová, vyšetřování se ujímá kapitán Jakubec (sympatický Ladislav Chudík) a při ohledání místa činu zjistí, že se ztratilo deset tisíc.. Pečlivé zjišťování faktů, postupné výslechy všech svědků, sousedů, přátel a milenek začne rozplétat životní příběh manželů Holešových.. Zdařilá slovenská detektivka s moc příjemným hereckým ansámblem, zejména mě potěšil mladinký Ivan Mistrík, radost pohledět.. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Skvěle emočně vyvážená slovenská krimi, která rozhodně netone v přívalu kvalitních čs. filmů 60. let. Ladislav Chudík v charakterní roli uvážlivého kapitána Jakubce, který může jít důstojně, ruku v ruce, s legendárním majorem Kalašem. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příjemná dobová detektivka. 1)  Film má atmosféru, působí příjemně, je vidět, že tvůrci měli všech pět pohromadě._____ 2)  Něco málo dobových reálií rovněž zvyšuje divácký prožitek._____ 3)  Za zaznamenání stojí fakt, že právník dělá meloucháře, protože se tím očividně lépe uživí. Jó, to byly časy... ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

7/10 Prvni cast trilogie. Velmi dobre poskladana detektivka v komornim prostredi , kde ani ja jsem neuhodl, kde je pachatelem ;]] Chudik je opravdu strasny podobne jako v jinych rolich teto doby - oproti byvalemu guvernerovi kalifornie zvlada snad jenom o jednu grimasu navic, ale je podobne chytry jak radio. Kde ty veci farar - mozna tak spis bachar ;[[ Ale zato Michalko - Polonyi je skvely! Stejne jako Mistrik, Dibarbora, Horvath a dalsi. Zkratka obdobna situace jako u nas - kdo postupem nahradil tyto herce v soucasnosti? Blah ;[[ ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Prva cast skvelej detektivnej trilogie rezisera Andreja Lettricha dostala nazov Smrt prichadza v dazdi. Ladislav Chudik a jeho pomocnik Michalko /Polonyi/ su akymsi slovenskym ekvivalentom Sherlocka Holmesa a Watkinsa, co len kvitujem. Scenar je mimoriadne kvalitny : ide o vysetrenie vrazdy miestnej pani. Filmu vladne kvalitna rezia, vyborne dialogy, no a pan Chudik vedel a vie hrat. Trilogia, akych vznikalo len minimum v ceskoslovenskej kinematografii, a ktorej som fundom. 82 % ()

Reklama

Reklama