Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ač se jedná o ambiciózně vystavěný příběh, výsledný tvar, ve své době diváky zcela přehlížený, je inscenačně i vypravěčsky nepřesvědčivý, kulisovité přiblížení reálií 50. let propadá alibismu. Prolínají se tu dvě časové roviny: hlavní hrdina, mladý prokurátor, pátrá po své tajemné minulosti, kterou matka před ním zatajila. Teprve v dospělosti zjistil, že otcem byl někdo jiný, než kdo jej spolu s matkou vychovával - a spolu s pátráním v místech, kde se narodil a vyrůstal, se odvíjí druhý dějový plán, zasazený do bouřlivých časů kolektivizace vesnice. Ačkoli se lidé proti združstevňování stavěli, přece jen nakonec pochopili přednosti společného hospodaření. Hrdinova matka, která vítá založení družstva, strádá v manželství se zarytým kulackým synkem, jenž se dokonce dopustí i zločinu, dává se posléze rozvést a dopustí se tak činu ve vesnické komunitě dosud nevídaného. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Flego 

všechny recenze uživatele

Snímok poväčšinou televízneho režiséra Vladimíra Kavčiaka je podceňovaný a neprávom zatracovaný. Nedokáže sa síce zbaviť budovateľského nánosu pri kolektivizácie dediny, s týmito atribútmi však pracuje minimálne a okrajovo. Stredobodom príbehu je ťažko skúšaná žena ( ideálny výber hlavnej predstaviteľky Anny Javorkovej ), ktorá rozpráva svoj životný príbeh svojmu synovi, mladému prokurátorovi. Film sa prelína v dvoch rovinách, ale 50-te roky hrajú pochopiteľne prím. Dôležitá ako príbeh je však forma natočenia celého filmu. Kamera Jána Ďuriša s mnohokrát zastretým objektívom a úžasnými prelínačkami, ktoré snáď ašpirujú na svetový rekord a jemnocitná hudba Jaromíra Vogela dotvárajú skvelý filmový zažitok. Druhý komentár. ()

corona 

všechny recenze uživatele

Film má  dobre napísaný scenár a celkom zaujímavé spracovanie, aj keď vtiahnutie do deja trvá trocha dlhšie. Najviac však snímok zabil sovietsky herec Nachapetov v  hlavnej dvojúlohe otca a syna.  Netuším či bol obsadený vrámci nejakých povinných kvót alebo sa chcel režisér zapáčiť vláde a strane ale herecky nezvládol ani jednu ani druhú úlohu. ()

Reklama

roswelll 

všechny recenze uživatele

Slovenské filmy vždy mívají silnou a dramatickou myšlenku. I tento snímek přináší příběh ženy, která žije v soukolí despotického tchána a jejího slabého manžela, se kterým se po té, co se dostane do vězení, rozvádí. Její stud jí však brání odejít a poté, co její bývalý manžel uteče a skrývá se před spravedlností doma, prohrává svůj vnitřní boj a dostává se do situace, kterou pak mnoho let před svým synem tají. ()

Zajímavosti (2)

  • Filmovanie snímky prebiehalo v Bratislave, Zavare, Kuchyni, Lančári a Plaveckom Mikuláši. (dyfur)

Reklama

Reklama