Reklama

Reklama

Germáni

(seriál)
  • Česko Germánské kmeny (více)

Obsahy(1)

Z temnoty dávnověku se vynořil tajuplný národ: Germáni. Římané je nazývali barbary a považovali je za nekulturní divochy. Vždyť neznali nic než boj a válčení! V co věřili, čeho se báli? Jaký vztah měli k římské velmoci? Co nám odkázali? A co o nich víme? Kdo byli Germáni? Soudobí historici se scenáristy a filmaři německo-švýcarské společnosti Telepool vytvořili čtyřdílný cyklus ve stylu docudrama. Germáni byli původně jen jedním kmenem z mnoha dalších, například Frísů, Langobardů či Suébů. Aby tuto hrozbu pro Řím zveličil, zahrnul Caesar všechny kmeny pod jeden název - Germáni - a oblast východně od Rýna, kde sídlili, nazval Germánií. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Věcné germánské osvěty bourající mýty a klišé není nikdy dost. Znalost pozdní antiky a prvokřesťanství patří k evropským standardům, které byly u našich pradědů a dědů na gymnáziích součástí všeobecného znalostního přehledu. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Poměrně zdařilý dokument k mé nejoblíbenější tematice - Germánům v prvních stoletích našeho letopočtu. Místy bych uvítal méně "dokumentárních" frází a více přehledných informací (rozuměj - více do hloubky), ale i tak jsem rád za každý kvalitnější počin z této oblasti, protože jich skutečně není tolik... Mini role Matěje Hádka alias Arminia vcelku potěšila:-) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Výborné zpracování pro nás málo známé historie našich sousedů. Germánům se věnuje i jeden díl seriálu Vzestup civilizace zde https://www.ceskatelevize.cz/porady/12459604877-vzestup-civilizace/219382566750002/ ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi si cením takéto historické dokumenty. V našich končinách sa na hodinách dejepisu o Germánoch moc nedozvedáme, resp. okrajovo. Platí to dokonca aj pre univerzity (hovorím z vlastnej skúsenosti), pokiaľ sa nezameráte sám na Germánov. Tí sú totiž braní len v rámci Rímskej ríše, alebo pri vytváraní ranostredovekých štátov, no nikdy nie podrobne. Dokumentárne filmy tohto typu sú preto v mojich očiach veľmi vítané. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Nič prevratné, iba rekapitulácia ľahko dohľadateľných informácií, možno s pár menej dohľadateľnými a možno aj pár legendami. Opäť ma udivuje koľko životov stáli výboje, či kresťanské pozadie aký malo na to vplyv. Tento polohraný štýl s rozprávačom nie je podľa mňa úplne šťastný štýl kvôli pestrosti, ale som rád aspoň za nejaké mapky. ()

Marty_v.S. 

všechny recenze uživatele

Výborně udělaná hraná dokumentární série, jež nám přibližuje život starých Germánů. - I.část: Barbaři proti Římu - polovina 1.st.př.Kr. - Drusus si podmaňuje Germánii a my sledujeme smyšlený příběh kněžky kmene Suebů, která po zdrcující porážce svého kmene utíká ke kmeni Cherusků. Sledujeme úctu jíž se tyto ženy těšily. Dozvídáme se o různých taktikách podmaňování si Germánských kmenů Římany. Jsou nám představeni jejich bohové a jejich zúůsob života. - II.část: Bitva v Teutoburském lese - rok 9 po Kr. - sledujeme život Arminia z kmene Cherusků od jeho dětství až po bitvu v Teutoburském lese (Augustus: "Vare, vrať mi mé legie") a jeho pozdější smrt coby sjednotitele několika kmenů - btw. Arminia hraje Matěj "ať chcípnou!" Hádek. Římané se stahují zpět za Rýn a Dunaj. - III.část: Pax Romana - 3.st. po Kr. - kmeny se přetvořily v nové, soužití s Římany se změnilo. Sledujeme příběh Alemanského válečníka, který je zajat, působí jako gladiátor a následně získává zpět svou svobodu. Je nám představena germánská mitologie, runy, jakož i Limes Romanus a Colonia Agrippina. Je nám ukázán Význam limes a její následné opuštění po vypuknutí vnitřní krize římské říše - IV.část: Ve znamení kříže - doba stěhování národů - závěr čtyřdílného dokumentu. Frankové pod velením Chlodvíka poráží v bitvě u Tolbiaku Alemany. Chlodvík se obrací na novou víru a vydává se na tažení, na jehož konci je obrovská říše. Oproti tomu zůstávají země Anglosasů ještě po další dvě století u staré víry. ()

Neklan006 

všechny recenze uživatele

Mno, že by si staré Germánky holily v podpaží jsem ještě v žádném historickém prameni doteď nezaznamenal.... Jo jo, ani tyhle hrané polodokumenty se nesměj odfláknout. Matěj Hádek v roli Arminia ()

Fíma 

všechny recenze uživatele

Dobře zpracovaný populárně naučný dokument o historii germánských kmenů, která vzhledem k nedostatku pramenů musí vycházet hlavně z archeologických poznatků, které jsou podány srozumitelně a poutavě. Historické události jsou přiblíženy pomocí sčásti fiktivních postav a příběhů kombinovaných se skutečnými historickými hybateli a událostmi. Potěší i přítomnost českých herců v roli česky mluvících Germánů. ()

Jean_Calid 

všechny recenze uživatele

Člověk se kouká na hraný dokument o Germánech a ke svému překvapení zjistí, že Arminius vypadá jako Matěj Hádek a v jedné scéně křičí na adresu Římanů "ať chcípnou" :). Povedený dokument s určitými odchylkami v podobě česky hovořících Germánů. Člověk by byl býval řekl, že Němci poznají, když někdo nemluví německy... ()

Reklama

Reklama