Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou přinesla kořenářka starému králi zvláštní rybu. „Kdo ji sní, porozumí řeči zvířat“, řekla. Kousek ryby, i přes přísný zákaz, snědl mladý králův sloužící Jiřík. Král ho za to potrestal a poslal ho do světa, aby mu přivedl nevěstu, krásnou Zlatovlásku. Klasickou pohádku K. J. Erbena zná v Čechách, na Moravě a ve Slezsku snad každé malé dítě. Tato pohádka patří k těm nejmilovanějším už od roku, kdy se na našich obrazovkách objevila poprvé. Písničky napsali Angelo Michajlov a Eduard Krečmar. Zlatovlásku si zahrála Jorga Kotrbová (zpívá Jitka Molavcová) a Jiříka Petr Štěpánek. (Česká televize)

(více)

Recenze (329)

vesper001 

všechny recenze uživatele

Druhá nebo možná třetí nejhezčí česká filmová pohádka (o první nemůže být sporu). Petr Štěpánek i Jorga Kotrbová sice vypadají spíš jako ilustrace z pohádkové knížky než jako živí lidé, ale v tomto žánru to až tak nevadí (a dětem už vůbec ne). Loutková zvířátka působí v dnešní době digitálních technologií úsměvně, Ladislava Peška nesnáším, ale z nostalgie a také pro ty ušní červy dávám 4*. ()

Billie777 

všechny recenze uživatele

Pohádka mého dětství. Vzpomínám si, jak jsem obdivovala krásné zlaté vlasy a vůbec krásu Zlatovlásky a jak jsem se bála zlého krále. Nyní musím unat, že laciná zlatá paruka se moc nepovedla a že mi na této pohádce vadí to jednoduché televizní zpracování ale přeci jenom ... je to Zlatovláska. A Petr Štěpánek byl prostě kus! Takže nakonec 4 puntíci s odřenýma ušima. :) ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Tak už to v našem zámku chodí každé ráno, každé ráno. Egocentrický král zpívá svým akvarijním rybkám, zlatým akvarijním rybkám. Vůbec je fixovaný na zlato. Ve svém pokročilém stáří se rozhodne oženit se Zlatovláskou. Využije toho, že jeho kuchař se provinil ochutnáním jídla, z čehož je patrné, že král o vaření ví starou belu, a že ten kuchař umí, jak už tak kuchaří obecně, jezdit na koni a může cestovat i na větší vzdálenosti a pošle ho Zlatovlásku hledat. Kuchař Jiřík úkol splní, ale co se tak stane, když se potkají dva mladí krásní lidé. Kvůli rybáři Třískovi byla tahle pohádka dlouho utajovaným pokladem českého filmového fondu. Díky Bohu, že už tomu tak není a čas od času se můžeme podívat, jak Jiřík plní úkoly, aby mu král Pešek dal jednu ze svých dcer, tu zlatovlasou, pro zlého krále. ()

Marina111 

všechny recenze uživatele

Na to, že ide o televízne spracovanie, naozaj veľmi slušná rozprávka, ktorej pesničky si zavše nôtim až doteraz (zvlášť tú o Dobrom ráne), ale ktorá s pribúdajúcim vekom (mojim, myslím) stráca čaro. Pravdou však ostáva, že taký Petr Štěpánek však zo svojho čara (minimálne v rámci tejto rozprávky) nič nestratil ... ()

annihilation 

všechny recenze uživatele

Zlatovláska je jedna z těch pohádek, na které se určitě podívám znovu - líbila se mi jako malé a líbí se mi i teď. Příběh je erbenovská klasika, kterou každý zná a asi se na ní toho ani nedá moc zkazit. Celé je to opravdu působivě zapracované do lehčího příběhu pro děti s morálním ponaučením, obohacené o pěkného prince a spoustu milých písniček (Zlatovlááásko, krááásko, kdo ví, co bude dál?). ()

Galerie (12)

Zajímavosti (19)

  • Když ptáci odlétají pro mrtvou a živou vodu, nemají žádné nádoby. Nemohli tedy vodu doručit Jiříkovi v lahvi. Takovou láhev by stejně neunesli. (Petr.Penicka)
  • Když moucha litá okolo pavučiny, jsou zřetelně vidět lana, na které je připevněna. (Petr.Penicka)
  • Rybáři hovoří o zámku na jezeře, kam nelze dojít po souši. Zámeček Červená Lhota ovšem je dostupný přes dvouobloukový most. (Robbi)

Reklama

Reklama