Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou přinesla kořenářka starému králi zvláštní rybu. „Kdo ji sní, porozumí řeči zvířat“, řekla. Kousek ryby, i přes přísný zákaz, snědl mladý králův sloužící Jiřík. Král ho za to potrestal a poslal ho do světa, aby mu přivedl nevěstu, krásnou Zlatovlásku. Klasickou pohádku K. J. Erbena zná v Čechách, na Moravě a ve Slezsku snad každé malé dítě. Tato pohádka patří k těm nejmilovanějším už od roku, kdy se na našich obrazovkách objevila poprvé. Písničky napsali Angelo Michajlov a Eduard Krečmar. Zlatovlásku si zahrála Jorga Kotrbová (zpívá Jitka Molavcová) a Jiříka Petr Štěpánek. (Česká televize)

(více)

Recenze (329)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Do klasických pohádek z padesátých a šedesátých let má Zlatovláska daleko, a i v té "normalizační" éře ji zastínily perly jako Tři oříšky pro Popelku a nebo Šíleně smutná princezna, ale pro mě má tenhle Erbenův příběh zvláštní kouzlo. Jednak díky hercům, zvláště křehká, skoro nadpozemská krása Jorgy Kotrbové mi brala dech tehdy i dnes, a druhak díky výtečnému hudebnímu doprovodu. Tohle je jeden z mála filmů, ve kterém mi muzikálová složka nejenže nevadila, ale dokonce jsem se na ni i těšil. A to nemluvím jen o Nes mě loďko ku břehu, ze které se postupem let stala nepřekonatelná klasika hospodského zpěvu. Jestli vás někdy ve dvě ráno vzbudí parta lidí vyřvávajících tuhle tklivou píseň, tak je dost možné, že v ní budu i já. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Co by to bylo za kuchaře, kdyby neokusil, co strojí ?!" Jako většina dívek sní o tom, že si pro ně přijede princ na bílém koni, jedna z prvních zásadnějších tuzemských režisérek Vlasta Janečková na to šla poněkud od lesa.. Petra Štěpánka si do - Dejme tomu princovské role.. - takové role obsadila, aby si ho následně vzala..;) Nutno říct, že sebevědomá pohodářka Janečková platila za velmi zvláštní persónu domácí režie, a téměř ke všem svým projektům přistupovala hodně svojsky, přičemž ani Zlatovláska se z této teorie nedá vyjmout.. Janečková na svém tvůrčím vrcholu výtečně adaptovala erbenovskou látku s velkým citem, zachovala zásadní motivy příběhu i ten skvostný erbenovský jazyk a těmi hudebními předěly jej ozvláštnila, jakkoli má právě v práci s hudbou největší problémy.. Srovnání s její klasickou Popelkou je samozřejmě nasnadě, Zlatovláska, jakkoli ji nelze zvát formálně čistou ani dokonalou, však zvládá, aniž by se o to snažila, své vhodně a pečlivě volené prostředky prodat jako málokterá jiná žánrovka.. A zkrátka je to moje srdcovka !! Nicméně při nejlepší vůli prostě nejde o zcela zdařilý, či filmařsky uspokojivý, hybrid.. ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Líbezná pohádka s krásnými písničkami. Má neodolatelnou atmostféru a svoje osobité kouzlo. I přes tu televizní režii ji tedy upřímně řádím mezi nejpůvabnější české pohádky. Ale princezna mohla bejt hezčí, to uznávám. Alespoň že král Holý je dokonalý slizoun a Štěpánek neméně dokonalý klaďas. I díky nim je tahle pohádka tak dobrá. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Pohádka na kterou se rád podívám. Je tam hodně písniček a spousta známých herců. Přesto si nemůžu odpustit to trochu nerozpytvat. První nerozum co mě utkví v paměti je proč mu ta babá nese toho hada? Jaký důvod má? Aby znal řeč zvířat, ale proč ,když za to nic nechtěla. Podle pohádky to měl být bílý had tady je černý a někdo mu říká ryba jiný had je jasné ,že jde o úhoře ,ale vysvětluj to dětem ,který v tom musí mít naprostý zmatek. Další věc Jiřík jde do světa a volají na něj mravenci "Jiříku pomoc nám" jak ho můžou znát jménem? Pak když dojde k těm dvoum rybářům ,tak se hádají o jednu rybu čí je? Tak je Jiřík rozsoudí tím ,že ji koupí a peníze si rozdělí. Pak ale chce po nich lodku a dá jim za něj koňě a rybáři souhlasí ,ale jak si koňě rozdělý najednou neřeší? Vím ,že se v tom moc pitvám ,ale prostě mě to nedá. Ps v pohádce se dozvíme jména jen 8 princezen z 12. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Erbenovu pohádku považuji veskrze za nezfilmovatelnou, takže mi je jasné, že jakákoli filmová adaptace bude vždy plná velkých ústupků. K většině z nich jsem ale v tomto případě převážně velkorysý, protože mi to bohatě vynahrazuje krásná hudba mého velkého oblíbence, Angela Michajlova - on je to vlastně spíš takový muzikál než klasická pohádka, a ty písničky zde bezvýhradně zbožňuju, a pokaždé, když ten film běží v (před)vánočním čase v telce, mi pak ještě dlouho hrají v hlavě. V hlavních rolích zde navíc vystupují herci obdaření mimořádným jazykovým darem - Petr Štěpánek, Jorga Kotrbová i Jiří Holý mají všichni krásnou barvu hlasu a kultivovanou dikci a každá jejich replika či píseň je velká potěcha pro ucho; zvlášť ten PŠ mě zde svým hlasem skutečně okouzluje (když člověk uváží, v čem hraje dnes na stará kolena, je to k pláči...). Moc jenom nechápu ty směšné loutky hmyzu a ptáků apod. (v některých záběrech dokonce včetně viditelných vodicích lan! ostatně ani ty zlaté vlasy Jorgy Kotrbové nevypadají tak, jak o nich mluví rybáři: "Má zlaté vlasy až na zem. Každé ráno, když je rozčesává, jde od nich záře po nebi i po jezeře." - jejich efekt zlatého looku je vyloženě legrační), ale to souvisí s již zmiňovanou nezfilmovatelností, podobně jako se mi zde příliš nelíbí kostýmy, které na mě u většiny postav působí poněkud nepatřičně (např. šaty Zlatovlásky a jejích sester ve scéně, kdy k nim přijde Jiřík, by mi spíš pasovaly k otrokyním v nějakém orientálním harému než k české pohádce natáčené na Červené Lhotě; samotný Jiřík mi pro změnu přijde oblečený jako kat); celkově ale Zlatovlásku považuji za velmi hezký film, a mrzí mě, že je zde v modré barvě. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (18)

  • Natáčeno na zámcích Červená Lhota a Sychrov. (M.B)
  • Když Jiřík (Petr Štěpánek) zachrání zlatou rybku a od rybářů se dozví, že žije v zámku na jezeře, kam se nelze dostat po souši, vymění jejich loďku za svého koně. Poté, co Zlatovlásku (Jorga Kotrbová) úspěšně získá, vrací se s ní se stejným koněm, kterého přenechal rybářům. (Robbi)

Reklama

Reklama