Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou přinesla kořenářka starému králi zvláštní rybu. „Kdo ji sní, porozumí řeči zvířat“, řekla. Kousek ryby, i přes přísný zákaz, snědl mladý králův sloužící Jiřík. Král ho za to potrestal a poslal ho do světa, aby mu přivedl nevěstu, krásnou Zlatovlásku. Klasickou pohádku K. J. Erbena zná v Čechách, na Moravě a ve Slezsku snad každé malé dítě. Tato pohádka patří k těm nejmilovanějším už od roku, kdy se na našich obrazovkách objevila poprvé. Písničky napsali Angelo Michajlov a Eduard Krečmar. Zlatovlásku si zahrála Jorga Kotrbová (zpívá Jitka Molavcová) a Jiříka Petr Štěpánek. (Česká televize)

(více)

Recenze (329)

vesper001 

všechny recenze uživatele

Druhá nebo možná třetí nejhezčí česká filmová pohádka (o první nemůže být sporu). Petr Štěpánek i Jorga Kotrbová sice vypadají spíš jako ilustrace z pohádkové knížky než jako živí lidé, ale v tomto žánru to až tak nevadí (a dětem už vůbec ne). Loutková zvířátka působí v dnešní době digitálních technologií úsměvně, Ladislava Peška nesnáším, ale z nostalgie a také pro ty ušní červy dávám 4*. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pohadka, ktera ma jedny z nejhezcich pisnicek, jez si pobrukuji uz tyden v kuse. Dejove me to zase tolik nezaujalo a verim, ze by se nasel v te dobe lepsi typ pro Zlatovlasku nez Jorga Kotrbova. Na to, ze jde jen o televizni pohadku, nemaji se tvurci za co stydet. Pri dnesnich pohadkach uz muzeme jen vzpominat na drive polozenou vysokou latku. ()

Reklama

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Je to víc muzikál, než pohádka, protože se zde zpívá až příliš často (víc, než se mluví), ale je to dobře romantické, Jiřík (Petr Štěpánek), je svému upřímně zlému králi (Jiří Holý) věrný až za hrob, a to doslova. Možná slovo, které ho líp popisuje než "věrný" je "hloupý". Radši mu vydá krásnou Zlatovlásku, do které se sám zamiloval, namísto, aby s ní utekl..., jen proto, aby dodržel své slovo. Zlatovlásčin táta, král (Ladislav Pešek), je ale taky pěkný "krutor", neboť úkoly, které Jiříkovy dává, jsou v podstatě nesplnitelné... No, zdá se, že Erben napsal předlohu dobře :-) Prostě pohádka, která Vás svými scénami a tím, že dobro nakonec vždy musí zvítězit, dojme někdy až k slzám. Verdikt: 3* občas i 3 a 1/2* a 70 - 75 %. ()

Bane_Boss 

všechny recenze uživatele

Zlatovláska je pro mě nejlepší česká pohádka. Pěkné písně (především Nes mě loďko ke břehu, to by mělo dostat Oscara za nejlepší song, čistá ulice styl ghetto život!), dále pak silný příběh ze života, který chytne za srdce a v neposlední řadě příjemní herci. Díky Zlatovlásce jsem se naučil, že nemám podceňovat rybičky či mravenečky, bo když pro ně něco udělám, tak mi pak oplatí službu. Psaní tohoto komentáře mě navnadilo a proto si du pustit ten "oscarový" song a zapěji si ve vaně. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tak už jenom kvůli těm písničkám je tohle naprostá nádhera! Samozřejmě nejvíc dává - Veď mě loďko kupředu, jedu jedu pro něhu... Tohle sme si s Vezekmínama zpívali, když sme jezdili na protější břeh pro dřevo na voheň :o). Klobouk dolů před všemi herci, kteří zvládli i skvěle zazpívat. Sice to není uplně bez chybičky, ale má to větší koule, než když to zpívá někdo jinej... Tak jako tak je ten dnešní Štědrej den pěkně nakopnutej hned od bóóóžího rána :o) ()

Galerie (12)

Zajímavosti (18)

  • Při televizní premiéře na Štědrý den 1973 došlo k záměně stejnojmenných titulů a do éteru byla puštěna loutková Zlatovláska (1955)  Hermíny Týrlové. Asi po minutě byl film stopnut. Jelikož v té době se pořady do éteru pouštěly z kotoučů, někdo musel zajet do archivu a vyměnit kotouče. Vysílání správné pohádky tak nabralo zpoždění. (PetrJulian)
  • Když ptáci odlétají pro mrtvou a živou vodu, nemají žádné nádoby. Nemohli tedy vodu doručit Jiříkovi v lahvi. Takovou láhev by stejně neunesli. (Petr.Penicka)

Reklama

Reklama