Reklama

Reklama

Sovětsko-finská zimní válka

(TV film)
  • USA Fire and Ice: The Winter War of Finland and Russia
všechny plakáty

Obsahy(1)

O tříměsíční rusko-finské válce, která započala jen krátce po vypuknutí druhé světové války, se toho české děti ve škole asi moc nedoslechnou, maximálně to, že byla a že její výsledek všechny překvapil. Finové ale na tento fenomenální úspěch, patrně největší vojenské vítězství v dějinách země, hned tak nezapomenou. Tehdy totiž nešlo jen o pár akrů půdy, které Finsko historicky sdílelo se Sovětským svazem, ale především o zachování vlastní suverenity a demokracie. V listopadu 1939 nařídil Josef Stalin pod směšnou záminkou ochrany sousedních zemí před nebezpečím nacismu útok na Finsko. Kontingent rudé armády ve všech ohledech převyšoval síly Finů, proti jejich třiceti vyslal tři tisícovky tanků, čtyřnásobnou převahu měl v počtu vojáků a třicetinásobnou v počtu letadel, a přesto tvrdě narazil. Stalin totiž, paradoxně stejně jako před lety Napoleon Bonaparte, do svých plánů nezahrnul rozhodující faktor – zimu. Finové se zuby nehty bránili neuvěřitelných 105 dní a svoji zemi nakonec uhájili. A dali tak vzniknout jednomu z nejheroičtějších příběhů v novodobých dějinách… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Dokument sa venuje Zimnej vojne medzi Sovietskym zväzom a Fínskom z roku 1939. Ide o nadčasový príbeh o odvahe proti všetkým a všetkému za ochranu svojej slobody a demokracie. Nikto nečakal, že tento malý národ, by mohol odolať tak obrovskej vojenskej sile. Fíni vedeli, že to nie je vojna o územie, ale že ide o totálnu vojnu o ich samotnú existenciu ako národa. Špatné vedenie sovietskych vojsk v tejto vojne urýchlilo rozhodnutie Hitlera na začatí operácie Barbarossa. ()

Rekpet 

všechny recenze uživatele

Tohle je pro mě nejzajímavější válka světových dějin a neřekl bych, že to nějak ovlivnili mé sympatie k Finsku. 2 milióny Rusů proti 250 tisícům Finů, 6000 ruských tanků proti 60 finským (z toho jen jeden bojeschopný), pár finských letadel o maximální rychlosti 160km/h, proti velké přesile letadel s rychlostí až 370 km/h. Válka skončila se ztrátou 25 tisíc mužů na Finské straně, Rusové ztratili mnoho letadel, 2000 tanků, 1 milión mužů a několik tisíc jich bylo zajato. Velkou výhodou Finů byla příroda, ale i tak, Finové bojovali za větší ideály, bojovali za svou zem a svou pracně vydobytou svobodu! Každopádně, vřele doporučuji! ()

IXOXI 

všechny recenze uživatele

Příběh hořkého vítězství lidí bránící se komunistickému imperialismu. Zimní válku bychom si mě neustále připomínat, stateční Finové bojovaly o vše, aby se nakonec dozvěděli, že v určitém smyslu ponese největší ztráty vítězná strana. I přes sprostou snahu amerických tvůrců připsat Američanům zásluhy na vítězství nemohu hodnotit jinak, jak 100 %. Bohužel komunistické vzdělávání udělalo svoje a množství lidí z postkomunistických zemí nemá nejmenší tušení o tomto a dalších podobných zvěrstvech páchaných komunisty. ()

Reklama

Reklama