Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedm dětí je někdy na jednoho rodiče příliš. Britský film natočený podle skutečného životního příběhu. Maggi Jacksonová má šest dětí a na jejich je výchovu úplně sama. Není divu, že někdy je toho na ni příliš. Její tři dospívající dcery jsou takzvaně normální, chlapci mají určité potíže. Pětiletý Curtis je autista, alergický na spoustu věcí, zejména na šaty a na červenou barvu. Dvanáctiletý Christopher trpí Aspergerovým syndromem, takže nechápe přenesené výrazy a vše mu musí být sdělováno přímočaře. Osmiletý hyperaktivní Davey vyžaduje neustálou pozornost a pokud ji nemá, chová se velmi agresivně. Vánoce jsou pro ně obdobím katastrof, k nimž dochází doma i na návštěvách. I ostatní svátky představují pro rodinu specifické problémy. Jedním z mála, kdo má pro jejich nevšední životní styl pochopení, je sympatický školník. Obrátí se s jeho pomocí věci k lepšímu? Můžou být všichni šťastní i navzdory nepřízni osudu?
Film vychází ze skutečného životního příběhu Angličanky Jacqui Jacksonové. Tvůrcům se podařilo dramatickou formou ukázat, s čím vším se musela vypořádat a jak vypadá soužití s autisty. Děj nahlíží do každodenního života rodiny v průběhu jednoho roku. Trable střídají četné vtipné momenty, odlišnost je zdrojem nedorozumění ale i humoru. Helena Bonham Carterová přesvědčivě zahrála oddanou matku, která se snaží vše řešit s pochopením a úsměvem. Prvotní inspirací pro film byl dokument BBC Moje rodina a autismus z roku 2003, jenž zachycuje skutečný život rodiny Jacksonových. (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

Radek99 

všechny recenze uživatele

V konečném vyznění tak trochu ploše působící televizní sonda do skutečně svízelného osudu matky - samoživitelky a jejího až příliš širokého spektra potomků. Mírně načrtnutý romantický oblouk se v průběhu děje dostává čím dál více do popředí a zastiňuje původní sociální a etický rozměr. Snímku by rozhodně prospělo zdramatizování a prohloubení scénáře. Toto nosné téma bylo totiž již filmově zpracováno a zdramatizováno mnohokrát a často tedy výrazně lépe a silněji, co se týče celkového vyznění. Uvážíme-li ovšem, že tohle dílo je koncipováno coby televizní film, pak v kontextu televizní tvorby jde o snímek vysoce nadprůměrný... Podobné filmy: Bílá vrána, Benny a Joon, Co žere Gilberta Grapea, Malaton ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Pořádné šlápnutí vedle. Příběh matky věčné oběti zcela deklasuje odbornou pomoc lidem stiženým pervazivní vývojovou poruchou a na piedestal staví pochybné guru mateřství, navíc totálně ignorantským způsobem bez kouska tvůrčího ducha. Děti představující nemocné chlapce toto postižení asi neviděly ani na obrázcích, jinak si nedovedu vysvětlit tu strašlivou bídu s jakou se svých rolí zhostily. Plochý příběh téhle guru matky má asi vyznívat optimisticky a nadějně, nu na mě působil spíš jako pár epizod ze života jedné hloupé životem s odlišnými dětmi unavené nány, což asi nebyl záměr tvůrců tohoto snímku, protože skutečný život Jacqui Jacksonové možná je o něčem jiném, budu se muset podívat na onen dokument uvedený v obsahu. Můj čtvrtý film v řadě o této problematice šel zcela mimo mě, a to jsem od něj čekal hodně, protože řekněme vícenásobný autismus pro mne není jen něco, co znám z doslechu. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Na televizní film pěkná podívaná, ale je škoda, že tvůrci nevyužili víc um dětských herců (zvládnutí role Christophera nebo Davea bylo bravurní). Tvůrci zbytečně odbočovali k love story. ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Děj není nijak složitý, ale výsledek přesto velmi milý. Nevěděl jsem do čeho jdu, avšak je to vážně moc příjemný Tv film, který je prostě ''opravdový''. Nenajdete v něm předramatizované, nucené či sentimentální scény. Prostě Vám ukáže, jak netradiční život u někoho může vypadat a za to mu i v hodnocení přilepším! Protože jinak film své chyby má - uživatel boombang to přesně vystihl.. Nedozvíme se zde o zázemí rodiny, u filmu jsem si neustále říkal, kde berou peníze, co se stalo s manželem atd. Takže film spíše kolísá mezi 3 a 4*, přesto dávám lepší hodnocení. ()

Katullka 

všechny recenze uživatele

Udělali z celého docela pěkné pitomou frašku. Znám horší případy autistů a upřímně tohle vážně bylo jak po másle. Od výkonu Helen jsem taky čekala více. Docela zklamaná.. ()

..Lucas.. 

všechny recenze uživatele

Báječná sedmička, báječná Helena. Mám ji čím dál radši, umí zahrát opravdu všechno. Rád jsem ji zas viděl v trochu jiné než bláznivé roli. A celý film je velice příjemný s dobrým příběhem. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se moc těšila už kvůli milované Heleně Bonham Carter a nakonec jsem vůbec nevěděla, co si mám o tom filmu myslet. Přišlo mi to jako filmový dokument a Helena mi přišla opravdová, jakoby to vůbec nebyla herečka, ale vážně máma sedmi dětí, z toho tří chlapců, kteří byli jedineční. Byl to odraz reálného světa a režisér se s tím vypořádal skvěle. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Jsou chvíle, kdy snímek působí přece jenom maličko křečovitě - možná proto, že jednotlivé dojemné, dramatické i úsměvné epizody jsou poskládané jedna za druhou bez hlubšího pohledu do života jedné neobyčejné rodiny. Ale to je asi tak jediný závažnější nedostatek. Osamělá matka Maggi Jacksonová to vůbec nemá jednoduché - tím spíš, že narozdíl od děvčat její chlapci nejsou po mentální stránce úplně v normě. Přesto nebere svůj (ani jejich) osud tragicky. Helena Bonham Carter v hlavní roli je kouzelně bezprostřední a i ostatní herci - včetně těch dětských (!) - jsou naprosto přirození. Velice dobře funguje i rozdělení snímku do čtyř ročních období, které nenápadně upozorňuje jak na plynutí času, tak na proměny, kterými rodina během jednoho roku prochází. Takže jednoznačně převažuje pozitivní dojem … 3,5* ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Čakal som predsa len troška dramatičnosti, takto to bol taky odľahčený pohľad na každodennú "lopotu" matky starajúcej sa o šesť detí. hmm, lepšia trojka. ()

R´Hell 

všechny recenze uživatele

Velmi milý a veskrze optimistický snímek o matce samoživitelce. Snad jen, jak už tu někdo psal, postrádá nějakou hloubku, je to jen vyprávění o určitém období velké a trochu jiné rodiny a nic víc se nedozvíme. Ale co, depresivních filmů už bylo taky dost. Palec nahoru pro Helenu Bonham. ()

Ralna 

všechny recenze uživatele

Krásný a upřímný snímek s báječnou Helenou Bonham Carter. Nemám co dodat. Snad jen díky za ten milý konec. ()

MaMitti 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem míň plošnosti, víc proniknutí pod kůži...zajímavý námět, ne nezajímavé zpracování, ale očekávání byla prostě větší. ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

Až se mi nechtělo věřit, že je to podle skutečné události, jak to bylo vše v podstatě happy. Nicméně, ten dokument jsem o této rodině neviděl a nikdy jsem o ni ani neslyšel. Co se týká tohodle filmu, byla to taková příjemná podíváná. Pár dobrých hlášek, pozitivní atmosféra a v podstatě i dobrý námět. Nevím, jestli to bylo ve skutečnosti tak "růžové", ale ve filmu vládne optimismus a pohodička. Prostě takové televizní pokoukání, které mě nenadchlo, neurazilo a nezanechalo ve mě nějakou výraznou vzpomínku. Prostě film. Asi by z toho bylo solidní drama. Howgh! ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Ono se stačí mrknout na poster, přečíst si obsah a máme jasno - Helena Bonham Carter jako matka šesti dětí - 3 z dětí s poruchami autistického spektra. Helenka je milá, vlídná, trpělivá, chápavá, prostě úžasná baba a většinou má i takové role. Filmy, kde hraje, jsou výborné. Byť je Báječná sedmička film televizní, není to až tak znát, resp. televizní je to především svojí komorností. Nebylo to nijak srdceryvné a melodramatické, vydírající. Bylo to normální a velmi dobré. ()

grerar 

všechny recenze uživatele

Tak přeci jen to byly pouhé záběry ze života jedné "neobyčejné" rodiny. Téma mohlo být velice solidně rozebráno, kdyby se nejednalo o televizní produkci. Přesto mírný nadprůměr. 3,5* ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Skutočný život s takto postihnutými deťmi je trošičku zložitejší. Ale keď sa vyberie to lepšie, dá sa na to pozerať. Hlavne na fešnú mamičku.. ()

Reklama

Reklama