Reklama

Reklama

Twilight sága: Rozbřesk - 2. část

  • USA The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Bella se probudí a je přeměněna v upíra. Edward ji vezme na lov, při kterém si vede velmi dobře. Bella je díky své nové síle velmi rychlá, dokáže vnímat věci, které normální člověk nedokáže vidět ani slyšet a má velkou sílu. Jakob poví Belle, že se vtiskl do její dcery Renesmé a znamená to, že jí musí být stále na blízku. Nejprve je Bella rozzuřená, ale nakonec je šťastná, protože ví, že se Jakob o Renesmé dokáže postarat. Cullenovi dají Belle a Edwardovi dům, aby měli své soukromí. Jakob nechce, aby Cullenovi prohlásili Bellu za mrtvou a přestěhovali se z města, a tak poví jejímu otci, že je Bella zpátky. Bella při setkání musí krotit své chutě na krev, ovládat svou velkou sílu a rychlost a chovat se jako člověk, ale je šťastná a její otec také. Renesmé roste obrovskou rychlostí, po pár dnech vypadá jako sedmiletá, má dlouhé vlasy, umí mluvit, hrát na klavír a komunikovat s lidmi pomocí své dlaně. Bella, Jacob a Renesmé jdou do lesa, kde Renesmé chytá vločky. Upírka Irina ji uvidí a nahlásí to Volturiovým. Alice uvidí záblesk budoucnosti – Volturiovi jsou na cestě, aby Renesmé zabili... (TV Prima)

(více)

Recenze (977)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Bral jsem to jako exkurz do světa, kterému nemohu a nechci rozumět... trochu jako Dantovu procházku peklem, která ale kupodivu svým zapojováním iluzivních mechanizmů, že o něco skutečně jde a něco se děje (ačkoli o nic nejde a nic se nakonec nestane), byla mnohem snesitelnější, než jsem čekal - to popisuji i v analytické recenzi Přestávky mezi vyprávěním. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

V dnešní době, plné sociálních, společenských i kulturních nejistot člověk potřebuje aspoň jednu jedinou. A tady jí máte – tou je, že se buřtík Taylor Lautner do 5 minut zase svlékne :o) A jinak samozřejmě, že podle blábolivé a hloupé literární předlohy nemůže vzniknout nic jiného, než blábolivý a hloupý filmový přepis. Tady by nepomohl ani Chris Nolan za kamerou. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Nenávist, kterou fenomén zpravidla vyvolává, bude tentokrát hodně umělá. Tady už nejde objektivně mluvit o nějakém extra průšvihu. Prostě průměrná fantasy pro teenagery, která si navíc trochu vypůjčuje z X-Menů, což z ní dělá pro pánské publikum zcela jasně nejstravitelnější díl série. Tradičně ubližují tupé dialogy, nucená romance, nechtěně vtipné situace, opravdu špatné triky (vládne malá Renesmee) a závěrečné (samo o sobě velice solidní) bitvě nesluší nízká krvavost (když se utrhne hlava, působí totální absence krve - ač předlohou podložená - prostě absurdně). Díky svižnému ději jsem se ale téměř nenudil a chvílemi dokonce dobře bavil. Bill Condon je zatraceně šikovný krejčí a je jen jeho zásluhou, že "pětka" většinu času docela funguje. 50%. ()

Cervenak odpad!

všechny recenze uživatele

Tak, máme to za sebou. Skončila sága o prázdnych zápletkách, bezduchom zízaní, strašných hereckých výkonoch, shirtless chlapcoch, jednej večne pootvorenej hube, nezmyselnom pobehovaní po lesoch a odporných digitálnych efektoch. Videl som to celé, pretože mám dostatok voľného času a o taký "fenomén" sa jednoducho medzi ľuďmi, čo sami tvoria a píšu o filmoch, treba zaujímať. Hodnotil som rôzne, nakoniec si dovolím udeliť celkový záverečný ODPAD, hoci posledný diel vlastne nie je najhorší. V každom prípade môžem teraz kvalifikovane nenávidieť a pohŕdať. Celá "sága" predstavuje exemplárny príklad "úspešnej sračky", určenej pre ten najpodradnejší divácky hmyz bez štipky vkusu, racionálneho uvažovania či aspoň zdravého nadhľadu. Najviac ma irituje, že pani Štefánia (oddaná mormonka) napísala celú story ako alegóriu na vstup do náboženskej sekty a ani sa to nesnažila veľmi zamaskovať. Ústredná tupaňa, ktorá nemá žiadny talent, žiadne vzdelanie, žiadne koníčky a žiadne ambície (perfektný role model pre generáciu dnešných dorastkýň), túži len po tom, aby vstúpila do sekty a otehotnela od prominentného predstaviteľa tohto spolku. Samozrejme, on trvá na tom, aby zostala pannou až do svadby. Ona preto koketuje s inou, menej radikálnou sektou a zmieta sa v samovražedných melanchóliách, ktorými vydiera svojho vyvoleného, aby jej konečne vybavil vstup a oplodnil ju. On to teda nakoniec urobí a pár pod dohľadom sekty splodí dieťa, ktoré je výnimočné (Mesiáš alebo Antikrist, záleží na uhle pohľadu). Finálna časť v tejto schéme pokračuje - len čo pár splodí dieťa, sekta (ktorej spôsob získavania finančných prostriedkov zostáva záhadou) im daruje luxusne zariadený dom, ktorý je samozrejme niekde v lesoch, teda pokračuje izolácia členov sekty pred "normálnou" spoločnosťou (v poslednej časti už sa hlavné postavy vôbec nestýkajú s okolitým svetom, výnimkou je krátky kontakt s otcom). On musí svojej drahej vysvetliť, že zvieracie obete sú prípustné, ľudské iba u cool známych zo zahraničia. Následne dochádza ku konfliktu medzi miestnou pobočkou a zahraničným ústredím kultu. Chvíľu to speje ku schizme a krvavému konfliktu, ale keďže v celej ságe nikdy nedošlo k ničomu dramatickejšiemu, ako je pád z motorky, i to záverečné trhanie hláv (musím uznať, že celkom zábavné) je zamietnuté pod koberec a všetko končí šťastne. Ústredné postavy môžu spokojne čakať, kým ich nevyzdvihnú ich dávni mimozemskí predkovia. V možnom pokračovaní by mohli členov sekty prenasledovať "bezverci" a patriarcha by v obkľúčení rozhodol o hromadnej samovražde - to jediné tomu chýba k dokonalosti. Peklo pekelné, s ktorým bojovali niekoľkí solídni režiséri, no dosiahli maximálne remízu. Jediný prínos týchto piatich filmov sú kvalitné soundtracky, hlavne ten Desplatov sa vydaril. Zbohom a neďakujem! ()

T2 odpad!

všechny recenze uživatele

Rozpočet $120miliónovTržby USA $292,324,737Tržby Celosvetovo $829,685,377Tržby za predaj Blu-ray v USA $25,164,082 //počet predaných kusov 1,189,300Tržby za predaj DVD v USA $75,210,366 //počet predaných kusov 4,415,777║ strašné ale tak hrôzostrašné že niečo takéto vôbec kedy vzniklo, prvá hodinka filmu vrcholovo smiešny otras ako na daný slušný rozpočet, som sa z tých trikov kde zrýchlenie rozmazano bežia, skáču, kde pribehnú počítačovo animovaný ozrutný vlci dostával nechcene na samé dno údesu a zhrozenia čo a ako povrchne kŕčovito dokážu ešte dnes podávať divákovi film, či príbeh, triky, rovnako tak opäť zaujmú herecké telenovelové výkony, rovnako tak povrchne vyznie aj záverečná bitka ktorá aspoň nenudí ale skôr od údivu zo súbojov príde táto mela vlkov, upírov proti zlým upírom akurát tan nechcene komicky laxná, scenáristické vákuum ostáva pravidlom aj v záverečnom diely, takže až na prvý stráviteľný diel sa to nevymaní už zo stanovenej povrchnej dejovej tradície, čím si táto sága vydobila nálepku najhoršej filmovej série v celej histórii kinematografie /10%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MŮJ LIDSKÝ VĚK SKONČIL, ALE NIKDY JSEM SE NECÍTILA TAK NAŽIVU. ZDÁLO SE, ŽE DOKONCE I VOLTURIOVI PŘIJALI MÉ NOVÉ POSTAVENÍ. ALE I TAK BUDOU CHTÍT SVŮJ DŮKAZ…“ /// Bella má sviště a seznamuje se s tím, co že jako bejt ten upír vobnáší. Sací přátelé jim spíchli příbytek (dali tam i nábytek…vo dobytku nic nevím…). Důležitý je (hlavně pro Edwarda), že šukat ji furt baví. Jo, a CO NA TO TÁTA? Romantika jde stranou, nezněj tady ani žádný idiotský slepičí kydy. Bez dlouhýho vysvětlování je tu upírská legenda, nějaký ty hrátky se schopnostma a čeká nás boj. Za rodinu (За Родину – poznámka pro cizince). Ale taky boj, ve kterým má každej z rodiny za co bojovat. Upíří mysteriózno mě baví. Ta vomáčka vokolo je trochu hloupá, ale ač nerad, tak přiznávám, že ta bitva je celkem vyhroceně zábavná (Pozor! Nezaměňovat s orgastickou zábavou!). Jasan, nejedná se vo žádnej zápis do historie. Dokonce ty počty soupeřících stran můžou vést u milovníků davovejch scén k pohrdání, ale v rámci ságy… je to určitě ten slušnější příběh. A proto dám 3*, aby mě už nikdy nevotravovali! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stephenie Meyer, ani nic s ní společnýho, mně nesmí do baráku! 2.) Mám spadeno na drsnou Dakotu Fanning. (nebo snad na sladkýho Robertka?) 3.) Thx za titule ,,PrcekTK“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Summit Entertainment // Počet premietajúcich kín v USA: 4,070 // Otvárací Víkend USA: $141,300,000 // Úžasné a nečakané zároveň. Ako nadšenec fantasy žánru som nemohol z kina odchádzať nijak inak, než úplne spokojný. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Když už tu padají odpady z principu, tak i jedno vděčné maximum z podobných důvodů. Vítězná sága všech dívčích pokojíků se na samém konci vzepjala k filmu, kde neproběhne žádný wtf moment, kvůli kterému bych krabatil čelo nebo kroutil hlavou. Žádné vyznání nepadne na neúrodnou půdu. A kdo si počkal, ten se i dechberoucí bitvy dočkal. Druhý Rozbřesk mě sice zastihl připraveného na skvělé finále, ale nepřipraveného na to, že si mě Bill Condon za kamerou a Melissa Rosenberg nad scénářem budou svojí cestičkou vodit takhle snadno. Když finále stihne vystřídat snad všechny emoce, dostatečně vyčerpat potenciál ultramaniakálního Ara, udělat z Jacoba vtipnou a snesitelnou verzi sebe sama a v jedné chvíli i utrhnout fanouškům srdce, nemám obrany. Nejvyšší hodnocení pro nejlepší film ságy. A tak trochu natruc ve prospěch série, která má spoustu chyb, ale které se v její bezelstnosti budu vždycky zastávat. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Pro všechny remcaly, kteří mají potřebu vyzdvihovat, že sága Twilight má upíry a vlkodlaky, ale není to horor, mám jen dvě slova: CGI baby - máloco v celých dějinách hororu je tak děsivého a zneklidňujícího. Jinak velkolepě zhůvěřilé finále své série a mistrovská ukázka fanservice, kde se díky finálnímu twistu daří naplnit nemožný paradox "to have your cake and eat it". Lacinost a pitomost se tu snoubí s WTF momenty i okázalou řežbou, zatímco falešná emancipace si podává ruku s mramorizovanou creepiness. Ale všechno to se díky fenomenální atmosféře na maratonu v kině Aero přetavilo v úchvatně nadšený zážitek (více k tomu v komentáři k prvnímu filmu). ()

Marius odpad!

všechny recenze uživatele

Ako sa stretnú na lúke a potom sa rozídu v pokoji medzitým rodina. A rodina a rodina ! Rodina je to najdôležitejšie to je dôležité, to a sloboda. Tak ako nie je káva bez kofeínu kávou, pivo bez alkoholu pivom tak nie je príbeh bez deja príbehom a upíri bez krvi upírmi. Neuveriteľne vyprázdnený septik...všetci vieme, že je to na hovno a predsa to nesmrdí. 1/10 ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Oproti všem předchozím dílům je to docela i stravitelné. I tak ale hodně podprůměrné a ne zrovna něco, co chci vidět znovu. Fascinuje mě, jaký z toho vznikl kult. Lidé asi potřebují něčemu věřit a jestli i v cizině je stejný bordel jako tady, tak se není co divit, že se chytají každého Schwarzenstébla. Ve výsledku je to vlastně jedno, najdi totiž stéblo v kupce slámy. Děj filmu, no aspoň se tu něco děje. Není to jen plácání hloupé neschopné nanynky mezi dvěma metrosexuály nulové inteligence, jako dříve. Tedy ne pouze. Navíc nanynky neschopné, nehezké a totálně jakoby pořád mimo-sjeté. Šerednější jak deBELLA je už jen to její nechutný digitální děcko. Bylo mi řečeno, že tento díl je prý spíš pro chlapy, že se skoro v celé knížce bojovalo a bude to masakr... Finální bitva mi opravdu vzala dech, přestože se z hodiny scvrkla na cca 20 minut. Je vtipné, že štít, který může fungovat jen pokud je v klidu, se vrhne do největší bitky a neustále ho někdo vyrušuje, takže nemůže pracovat jak má. Je vtipné, že generál se nechá zabít jako první, asi že už se na to svoje vojsko nemohl dívat. Je vtipné, že zbraně/schopnosti, které fungují ve velkém měřítku, pořádném rozptylu a na velkou vzdálenost používají všichni až v boji muže proti muži... Je vtipné, že se všichni mlátí hlava nehlava, bez jakékoliv taktiky... Po tolika staletích existence by upírští vládci mohli přijít na něco lepšího, než je hodit všechny do mixéru a počkat, co vzejde... Ale nešť! Je to slátanina pro ženský, který jsou v hlavě pořád malý naivní holčičky. A to je dneska skoro každá. Má to šokovat zabitím hlavního hrdiny (protože spousta fenynek uchcává feromony už při pomyšlení na ty nagelovaný blond lokny). Je mi smutno a na blití, čemu dnes lidé říkají zábavné a kultovní. Chtělo by to opět potopu a začít znovu. Tenhle mixér už je totálně zanešenej bordelem a potřebuje umejt... A obávám se, Savo nebude stačit. PS Červeňákovo přirovnání k sektě sedí opravdu dokonale. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Pojď, Ede, zúčtujeme! Dnes naposled...Technicky opět o něco snesitelnější a opět je to úplně jedno. Nekonečně vyprázdněný film, který neuráží ani tak svou hloupostí jako třeba Nový měsíc (když v něm není nic, nemůže v něm být mnoho hloupého), ale právě prázdnotou, absolutní absencí vnitřku. S hrůzou zjišťuju, kolik lidí je ochotno na to přistoupit a říct si "není to tak hrozný". Nic horšího než film, který otupuje a film, který se otevřeně hlásí k hlouposti diváka, není! Díky bohu je to ale za námi. Dokonáno jest! Teď jen odpočítávejme vteřiny, než se na tenhle pseudofenomén zapomene. Tipuju, že budou stačit prsty jedné ruky. 10 % ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Ten konec byl tak sladký, až mě z toho bolí zuby. Oh a je tak úžasné, že všude a všichni mluví anglicky. Khůl. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Kdepak... Druhá polovina první části posledního dílu byla překvapivě fajn, s posledním filmem se ale vrací zpět známé propriety. Scénář je div ne dementní a sune se od ničeho k ničemu skrze sáhodlouhé bezobsažné dialogy a perverzní WTF, herci nemají nejmenší tušení, co se od nich vlastně chce a tak jen bezradně přešlapují nebo postávají v prostoru a vrhají unylé pohledy jeden na druhého, díky čemuž je naprostá většina filmu zoufale statická, po technické stránce je pak film jenom odzívaná rezignace. Triky (a vizuální stránka filmu obecně) jsou místy lehce nadprůměrné (jenže digitální dítě PROČ PROBOHA), místy vyloženě zoufalé a kdokoliv chce přehlížet jejich nikoliv levnost, ale odfláknutost, je buďto slepý, nebo ignorant. Závěrečná bitka (a dokonalý dějový zvrat) jsou jediné momenty, kdy film za něco stojí (absence krve při trhání hlav působí absurdně, ale z logiky mytologie je v pořádku), zbytek je tatáž bezradná slátanina, na kterou jsme zvyklí, tu ve větší míře z Nového měsíce, tu v menší ze Zatmění... A přesně mezi ně také kvalitativně poslední díl patří. Závěrečná restrospektiva a "děkovačka" v průběhu titulků jsou už jen (doufejme) poslední tečkou za uměle vybudovaným fenoménem a snahou vytvořit památný kolos, na nějž ale tahle mormonská agitka nikdy neměla šanci dosáhnout... Burwell se svými hudebními motivy z jedničky opět potěšil... ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Bill Condon bol vlastne dobrou voľbou pre posledný dvojdiel Twilight, aj jeho zásluhou je finále vlastne relatívne dôstojnou bodkou s divácky najvďaćnejšou scénou celej ságy (zaver) Podľa očakávania však zlyháva vo všetkom čo Condon ovplyvniť nemohol - nezmyselný dej či dialógy pri ktorých sa ani nie je možné diviť hercom, že hrajú, tak ako to hrajú. Najviac však zamrzí hlavne to, že navzdory všetkému sa ani v poslednom dieli nič významné neudeje a určite nič čo by obhájilo vznik až piatich filmov. Možno keby príbeh Meyerová posúvala úplne iným smerom a potenciál na niečo viac by nenaznačila až v úplnom závere, výsledok by nemusel byť až tak sterilnou a neškodnou záležitosťou. A síce si stojím za tým, že až takú kritiku si celá sága nezaslúži, ale chválu rozhodne tiež nie. ()

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

Dívala jsem se na všechny filmy ze série, abych mohla zasvěceně hejtovat. Teď, když už mám dokoukáno, tak se mi hejtovat nechce. Odkazuji na komentář Ďuro Červenáka přirovnávající "děj" ságy k zasvěcování do sekty. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Na to, jak moc zbytečný byl předchozí díl (v rámci série - o celkové zbytečnosti netřeba mluvit, ta je jasně definovaná už samotnou zápletkou), se zde tvůrci přeci jen blýskli a vysypali z kapes poslední zajímavé drobky. Condom mě přesvědčil, že umí natočit i strhující akčňák. Říkám si, jaká škoda, že kvůli několika skvělým scénám finálního zápasu mezi rodinami upírů musel člověk přetrpět několik hodin koncentrované nudy, trapnosti a dalších cílovému diváku poplatných (příšerných) momentů. Beru, že film je pro mladý, beru, že jde hlavně o lásku, to já všechno fakt beru, ale jsem přesvědčený, že to vše mohlo jít natočit úplně jinak a především s jinými herci. Také nerozumím tomu, proč se Rozbřesk trhal na dva díly. Samozřejmě, že chtějí z těch dětí vyrvat jen další prachy, ale to rozdélení je jinak naprosto zbytečné . Tady se paní Majerová moc nepředvedla. V první části se jen stará Bela provdá za Edu Kolína a on ji napustí. Dvakrát. To by snad šlo sdělit jen nějakou formou předmluvy, nač dvouhodinový film. Naštěstí v této druhé části se přeci jen už něco dělo. Navíc se v půlce přestalo hrát na ten tvajlajtový desén a přistoupilo se na trochu jiná pravidla. Po xmenovsku se strhla velkolepá bitva, která za to prostě stála. Přál bych vám ovšem ten stejný zážitek z kina plného mladých dívek. Stará Bela se pár hodin po překotném porodu vilně přitulila k Edovi a hledištěm kina zašumělo jemné áááách a jůůůůů. Bylo to až k neuvěření. Kdyby mi to někdo vyprávěl, myslel bych, že přehání. Když došlo na trhání hlav a párání lidí vlky, pomyslel jsem na ty vzdychající dívenky a říkal si v duchu: ta vás vypekla, ta Majerová, co? Ještěže tam Condom nedal cákající hektolitry krve, to si už nedovedu představit, co by to s cílovým divákem udělalo. Hlavní zástupce těch zlých upírů Aro Volturi byl vynikající. A některé upírky byly děsně sexy. Hlavní herecký trojúhelník mě nutil odvracet zrak. Rychlá kadence na sebe vrstvených nelogismů mi nedá dodnes spát. Kdyby se prostě tvůrci vykašlali na ten komerční styl a jeden velký sladkobol a udělali z toho nabušený gothic nářez s temnou hudbou od začátku do konce a bez přítomnosti dětí, byla by to po celou dobu bezva podívaná a v kině by hned bylo i více místa. Takhle narvané kino jsem zažil pouze jednou a to na Avatarovi. Tato skutečnost je též až k neuvěření. Čtyři hvězdy v rámci tvajlajtu, dvě v rámci filmů jako takových. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Melissa Rosenberg, Stephenie Meyer / Námet: Breaking Dawn by Stephenie Meyer | Hudba: Carter Burwell | Produkcia: Wyck Godfrey, Karen Rosenfelt, Stephenie Meyer | Distribúcia: Summit Entertainment | Štúdio: Temple Hill, Sunswept Entertainment | Rozpočet: 120 miliónov $ | Tržby: 821,816,683 $ || Našťastie, tento diel nabral znovu pravý smer Twilightu: Je to tak patetické a umelé, že sa na tom dá s chuťou zasmiať :) Z predošlého dielu totiž hrozilo, že sa z toho stane seriózna záležitosť - bolo to tým pádom málo zábavné. Finálny diel však disponuje s obrovským zmyslom pre humor - tvorcovia si uvedomili, že sa už niektoré veci fakt nedajú brať vážne, a tak si np z vyzliekania Jake-a robia srandu naschval. Až do konca finálnej bitky to bolo za poctivé tri * ako pilotný diel, no happy endig posral značku Twilight ako sa patrí. Ps: Aj ked Kristen Stewart ukázala v Snehulienke a lovcovi strašný výkon, bol určite lepší, než v ságe. Tu sa ale potrvdilo, že to bol len klam, a je fakt hodná svojej nominácie na Zlatú Malinu za najhorší ženský herecký výkon v roku 2012 ;) ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Určitě dobré zakončení celé ságy. Závěrečná bitva byla nejlepší z celého filmu a de facto skutečný konec příběhu to korunoval. Každá pohádka má mít dobrý konec :-) celkem to ušlo, hodnotím 75% ()

Reklama

Reklama