Reklama

Reklama

Sirota Dorotka vyrastá u svojej tety a strýka na ich farme v Kansase, kde žije jednotvárny a obyčajný život, sníva však o úplne inom svete, až ju raz tornádu spolu s jej psíkom Totom odnesie do zázračnej krajiny Oz. Až tam zistí, ako jej rodina chýba a chce sa vrátiť späť k svojmu bežnému životu. Spolu s novými priateľmi sa vydáva do Smaragdového mesta, kde žije mocný čarodejník z krajiny Oz, ktorý by jej mohol pomôcť vrátiť sa domov. (STV)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (317)

classic 

všechny recenze uživatele

Čarodejník z krajiny Oz”, je zásadný a nekompromisný fantasy film/muzikál KINEMATOGRAFIE, ktorý každým pozretím iba viac zbožňujem, že si stále myslím : „Neustále dozrieva, ako víno” ! Je tak skvostne zrežírovaný, ale nie komplet iba Victorom Flemingom (ešte boli zapojení mnohí ďalší, čo našťastie negatívne neovplyvnilo celkový výsledok, ktorý je naprosto bravúrny) a nasnímaný Haroldom Rossonom, že som z toho absolútne v nemom úžase, keď ten úplne prvý, povestný, slávny, a legendárny „prechod” z čieno-bieleho do farebného formátu mi normálne vyrazil dych, lebo vtedy už veľmi dobre viem, že postava DOROTHY GALE už nie je viac v jej zbožňovanom Kansase, ale v krajine Oz, so všelijakými dobrými (čarodejnica Glinda) i zlými čarodejnicami, medzi ktorými najviac vyčnieva - The Wicked Witch of the West, s ktorou si bude mať naša neplnoletá hrdinka ešte čo vysvetľovať, pokiaľ príde na lámanie chleba... _Predtým mi ešte nanešťastie stihla zaspievať - “Nad dúhou” , čím sa mimochodom - už navždy zapísala do dejín ! Je to vôbec zrejme najlepší filmový song, aký som si v živote vypočul, a to už nespočetnekrát, že ma asi nikdy neomrzí ? Bol by som nespravodlivý filmový kritik, ak by som nespomenul, nepochválil - výpravu Cedrica Gibbonsa, keď praví, nefaľšovaní znalci už dávno tušia, koho mám na mysli... ? Ozaj, viete to ? A k tej sa bezpochyby hodí aj choreografia, ako sa naše f. charaktery po celý čas pohybujú... A koho všetkého stretne (Strašiak, Plechový muž a Lev) počas cesty k čarodejníkovi, kto jej inak bude robiť gardé, alebo, kto sa jej bude snažiť skrížiť cestu, tak to len málinko naznačím, aby potenciálni diváci mali akú-takú predstavu o vývoji deja hlavnej protagonistky. Predstaviteľka Dorotky, čiže Judy Garland sa narodila najmä preto, aby sa s touto postavou stala už navždy nesmrteľnou ! Všetky sekvencie „hamiltonky” sú pre mňa veľkým potešením, pretože im dáva neuveriteľný zápal po veci ! V roku 1939 sa režisér Victor Fleming pomerne VIAC venoval i nemenej dôležitému monumentálnemu veľkofilmu, ktorý ovláda mnohé filmové rebríčky dodnes, keď som si viac z tejto dvojice obľúbil práve tento, ako, ten, štvor-hodinový kolos, nekonečný, predlhý !!! Optimisticky vás dokonale naladí, ako nič iné, teda, mňa osobne, určite vždy ! Je to P.E.R.L.A. medzi filmami, ako takými ! Úcta, rešpekt... ! PS: Takých, minimálne 40-60 % úspechu tejto nespochybniteľnej klasiky, tvorí hudba Herberta Stotharta, ktorý ju okorenil špičkovými hudobnými vychytávkami, ktoré sú extrémne podstatné, bez nich by to nebolo to pravé orechové ! APROPO: Skúste si teraz tipnúť, koľko postáv stvárnil vo filme „charakterný” Frank Morgan ? Stavím sa, že to neuhádnete, aj keď - možno sa mýlim... ? ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Čaroděj ze země Oz (1939) VS. Alenka v říši divů (2010): Dva srovnatelné pohádkové motivy, dva způsoby vyprávění a také dvě zcela odlišné doby vzniku filmů. Oba jsou i žánrově téměř synonymní, jen "Čaroděj" je navíc "ještě" muzikál. Oba filmy znamenaly ve své době inovaci, i když každý jinak mocnou. Mohli bychom tu vyjmenovat grafické pojetí obecně, počítačovou grafiku v "Alence" či technicolorové zpracování v "Čarodějovi", tím bychom však začali srovnávat nesrovnatelné. Filmy dnešní doby by tak podobnou optikou zákonitě musely být lepší než filmy předválečné, a filmy, které přijdou za padesát let, přinesou kvantitativně propracovanější zábavou než ty dnešní. Podívejme se však na oba příběhy pohledem filmově naivním, ohodnoťme, jak na nás působí jako celek bez nutnosti či možnosti preparovat jednotlivé složky jejich výroby. Hodnocení pak napovídá, že hudebně, obrazově, trikově a "maskově" vousatější "Čaroděj" neztratil nic ze svého kouzla, a až na výjimky dodnes nezestárl. Burtonova "Alenka" je film, který si už druhý den po zhlédnutí "moc nepamatujete". A jsou to dost možná právě masky hlavních postav, které mě tolik ovlivnily - do detailu vypiplané obličeje lva, plecháče a strašáka (toho zvláště!) proti počítačově baňatým "merunám" či nevkusným kýčovkám v "Alence", které ať se na mě tvůrci nezlobí, vypadají spíš odfláknutě než přelomově. Údajně téměř sto násobně vyšší rozpočet (hádejte pro koho..). ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Když uslyšíte o Čaroději ze země Oz, tak už uvidíte nejdříve přicházet pověst a až za několik hodin se dokulhá film. Ze všech směrů jsem o tomto snímku začal slýchávat, což pro mě byl jasný signál k tomu, abych tento kult uviděl i já. Musím se přiznat, že jsem byl většinu stopáže nadšený. Pokud se někdy rozhodnu vypustit své pulce do rybníku a obohatit tak lidstvo o dalšího mimořádného, úžasného, skvělého, krásného, inteligentního a vtipného člověka, tak to bude právě tento film, který vytvoří dítěti základy jeho myšlenkového systému. V této zdánlivě obyčejné pohádce je totiž téměř vše, co by mohlo být pro dítě takovou nutnou prerekvizitou pro vstup do úspěšného života. Tedy minimálně drtivou většinu stopáže to tam bylo. Neskutečně mě zklamal závěr, ve kterému byla partička přátel podvedena a obdařena bezcennými tretkami. Je klidně možné, že jsem nepochopil, co se básník pokoušel říct. Ano i toto se mi jednou až dvakrát za 10 let stává. Nicméně, přišlo mi to nesmírně laciné, povrchní a ubohé zakončení pohádky, která do té doby měla pořádnou hloubku. I přes tento omyl se ovšem jedná o skutečně mimořádnou pohádku, na které se absolutně nepodepsal pověstný zub času. Ani se mi nechce věřit roku vzniku filmu. Těžce nadčasové dílo, které je mnohými právem vynášeno do nebes. A v pozadí všeho nás doprovází jedna z nejnádhernějších písní. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Vizuální nádhera. Opravdu je tomuto snímku téměř pětasedmdesát let a nezestárne ani o fous za dalších pětadvacet? Nadčasová filmařina v báječných kulisách se sympatickými (malinko přehrávajícími herci) postavami a geniálními efekty (u tornáda jsem ztrácel dech). A příběh, který potěší každého: "Jehož srdce je mladé". Silné čtyři a jelikož tento film nevidím naposledy, tak věřím, že ta pětka přiletí. // Jdu si sehnat Baumovu předlohu. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Plechový mužíček, divný panák, jakýsi chlupatý mutant, stará mladá holčička s pejskem jdou za zpěvu a tanců do zámku čaroděje, který je všechno možné, jen ne čaroděj. Nejlepší na tom byl ten pes. Jako dítěti při prvním zhlédnutí mi to připadalo opravdu hodně špatné. Kreslená verze, kterou jsem viděla dřív mi oproti tomu připadala okouzlující. Ve starším věku jsem dokázala ocenit muzikálový rozměr pohádky a jistou líbeznost provedení, ale moje oblíbená pohádka to není a z podstaty své nepohádkovosti ani být nemůže. ()

Galerie (174)

Zajímavosti (190)

  • Rubínově červené pantofle z filmu se později vydražily za 660 000 dolarů. (Mr.Critic)
  • Film je zařazen na seznamu "nejvýznamnějších filmů", který vydal Vatikán v roce 1995 na přání papeže Jana Pavla II. Nachází se v kategorii filmů, které jsou významné svou uměleckou hodnotou. (gjjm)
  • První a poslední scény filmu - černobílý Kansas - se točily úplně naposled. Byla to součást původního plánu, Dorothyino nevlídné bydliště mělo kontrastovat se zářivým Ozem. Stejně tak dobře to mohl způsobit fakt, že většina technicolorových kamer byla potřebná jinde - na natáčení Jihu proti Severu, David Selznick jej právě začal točit ve spolupráci s MGM. Selznick sebral kamery a dostal i režiséra. Kansaské scény točil King Vidor. Stal se pátým režisérem Čaroděje ze země Oz a šestým, pokud budete počítat i producenta. Mervyn Le Roy, který se vrátil k režii brzy po dokončení Čaroděje ze země Oz, měl totiž jasnou představu, co chce. Richarda Thorpa a Lewise Milestonea se zbavil velmi rychle a kromě Fleminga a Vidora se na filmu z režisérů podepsal jedině G. Cukor. (Wences)

Související novinky

Stranger Things dostanou další sérii

Stranger Things dostanou další sérii

30.09.2019

Přestože to tak nějak všichni očekávali, teprve nyní Netflix oficiálně oznámil, že prodlužuje fanoušky milovaný seriál Stranger Things o čtvrtou sérii. Zároveň s tím přišla zpráva, že tvůrci seriálu,… (více)

Čaroděj ze země Oz se dočká převyprávění

Čaroděj ze země Oz se dočká převyprávění

18.07.2018

Americká klasika Čaroděj ze země Oz z roku 1939 se v průběhu let dočkala již mnoha remaků a různých převyprávění. Chystaný animovaný film od studia Warner Bros. má ale ambice jít ještě dál. Bude… (více)

Renée Zellweger si zahraje Judy Garland

Renée Zellweger si zahraje Judy Garland

24.10.2017

Každá hollywoodská legenda se časem dočká biografie. A momentálně je řada na Judy Garland, hvězdě Čaroděje ze Země Oz, která vynikala hlavně zvučným pěveckým hlasem. Její filmová pocta se bude… (více)

Reklama

Reklama