Zwart water

Two Eyes Staring

Horor

Nizozemsko / Belgie, 2010, 112 min

V první půli film technicky, herecky i atmosféricky prosí o čtyři hvězdy, ale v polovině druhé je ztrácí kvůli podivuhodně neuspokojivému zakončení. V otázkách co/kdo/proč/jak se v průběhu filmu stalo nemám vůbec jasno a dost pochybuju, že sami tvůrci mají.(3.2.2012)

,,TVŮJ NOS JE MŮJ NOS. TVŮJ HLAS JE MŮJ HLAS. TVOJE UŠI JSOU MOJE UŠI....BYLA JSEM TO OPRAVDU JÁ? NEBO TO BYLA ONA?“..... /// Díky dědictví se rodinka ,,přesype“ z Holandska do Belgie. Máma má práci (dizajn či co...?), táta má práci (nějakej humus...) a 9ti letá Lisa má... ducháčky! Tohle nešťastný malý děvčátko má vlastně kliku. Jinak by se unudilo k smrti... TAK CO, BAVÍŠ SE?... No já celkem jo. Husina mi běhá po zádech (po čem taky jiným...) dokonce jsem se i 2x (slovy: ,,dvakrát“) lekl. Opravdu to byla dlouhou dobu sympatická duchařina, která mě bavila, přestože to není extra ,,novum“ příběh (tož v noci nejsu nikdy hrdina...). A rodinka sama musí zjistit, že přestěhovat se byla obrovská chyba, což dokazuje závěrečná (osvětlující) 20ti minutovka, která ubírá na tempu, strachu i příběhu. Škoda, myslím, že dlouho se nikdo nedostane na podobnou úroveň! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Hledám názornou ukázku, jak vysvětlit dětem, že nesmí chodit do sklepa. 2.) Koupil jsem dcerce králíčka a ona se místo žrádla shání po špagátu. 3.) Thx za titule ,,RICCI“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ **(7.2.2012)

Jéj, takú mám radosť, keď narazím na neznámy, ale o to kvalitnejší kúsok. Takmer prehliadnutá duchárska pecka, ktorá obsahuje všetky štandardy subžánru: Obrovské sídlo, do ktorého sa nasťahuje manželský pár s malou dcérou, a jeden duch, ktorý sa jej zjavuje, aj keď tomu nikto neverí. Veľmi zručne nakrútený hororík so skvelou atmosférou a hudbou, a sympatickými postavami. Tu je pre mňa dôležité, že hlavná detská hrdinka ma vôbec neotravovala. Zase druhej strane bola strašne nevýrazná, a asi čoskoro zabudnem, ako vlastne vyzerala. Nič to. Spočiatku nás čaká slušná šoková terapia (párkrát som si podskočil), avšak v druhej polovici, keď sa už začnú odhaľovať karty a dozvieme sa, o čo tomu duchovi vlastne ide, to tempo dosť poľaví, ale napriek tomu si film udržuje slušnú dávku napätia. No a keď už má divák pocit, že sa už všetko vysvetlilo, príde zaujímavý zvrat. Krása. Páčilo sa mi to približne rovnako ako obľúbený španielsky Sirotinec, takže pre milovníkov duchárin jasná voľba.(20.1.2012)

Někdo zasel zlo, a zlo také sklidil i když dost nečekaně. 70%.(6.2.2012)

• sochoking

Holanďania sú tak nesympatickí, že v ich filmoch by mali na konci pokapať všetci, vrátane malých detských hrdinov !(1.2.2012)

Duchársky horor z holandsko-belgickej koprodukcie, ktorý je svojim poňatím vo viacerých ohľadoch dosť netypický. Duch, ktorý sa tu zjavuje hlavnej hrdinke pôsobí strašidelne iba spočiatku, neskôr by sa ich vzťah dal s určitou nadsádzkou nazvať priateľským. Film je plný dejových zvratov a viacvýznamových vysvetlení, tajomné vidiecke sídlo, v ktorom sa príbeh odohráva má ponuré čaro a mne osobne sa pozdával aj výkon ústrednej hereckej protagonistky, ktorá napriek tomu, že je v detskom veku podala niektoré emočné stavy presvedčivejšie než dospelí herci.(9.2.2012)

Další snímek z holandské produkce, který jsem za poslední dobu viděla a který mě přesvědčil o tom že holanďani prostě umí !!! Belgie samozřejmě taky :). Skvělá i když pomalejší atmosféra, výborná hudba, napětí a typově docela zajímavý herci podali velmi slušné výkony. Párkrát mě zamrazilo, ukápla slza... prostě to na mě působilo a o tom to je, škoda že se mi to tak často nestává. Poslední půlhodinka a konec mě přesvědčili, že nepůjdu pod čtyři hvězdičky - byl to skvělý zážitek. 80%(3.6.2012)

Z mého pohledu docela průměrná duchařina, kterou bych se asi zdráhal nazvat hororem. Strašidelné to totiž moc není, spíš je to takové rodinné drama, ve kterém se matka vypořádává s vlastní pohnutou minulostí a jejím problematickým vztahem ke své sestře, kterou úplně vymazala ze svého života. Jenomže co čert nechtěl, její vlastní dcera toho kostlivce vytáhne ze skříně a no a drama je nasnadě. Co je na filmu celkem fajn, je nelineární způsob vyprávění, který nabízí mnoho alternativ, takže výsledné rozuzlení je docela překvapivé (alespoň já jsem ho nečekal) a snímek tak ve finále zanechá v divákovi docela silný dojem. Každopádně to je první holandská duchařina, kterou jsem viděl, a napoprvé to nebylo úplně zlé.(4.2.2012)

Už to vypadalo skoro jako film sestavený ze samých profláklých duchařských klišé, třebaže celkem působivě naservírovaných, ale pointa zvedla hodnocení o hvězdičku. A ještě nutno ocenit hudební doprovod, místy skoro mahlerovský (hlavně při ojedinělé scéně jízdy dívenky s otcem na motorce).(27.4.2012)

• McDom

Nechápu teda ani omylem, jak někdo může dát téhle Sračce 4 hvězdy! Ten film si sotva zaslouží 1 maximálně 2.. Nebylo v něm nic! Herecké obsazení opravdu příšerné a velmi nesympatické.Duch mi nepřišel vůbec strašidelný .. Ani nevím jestli tam vůbec byla nějaká atmosféra.. protože jsem se na film musel dívat dvakrát .. na poprvé jsem usnul samozřejmě.. Nedoporučuju ! 15%(10.2.2012)

Priemerný horor, sem tam klišé, nesympatickí herci, ale tak boli tam momenty kde som sa fakt trhol....(7.2.2012)

Překvapivý konec filmu pro mě znamená i lepší hodnocení než jsem původně chtěl dát. Řemeslně i hororově jasný průměr mezi ostatními horory. Ovšem konec mě velice potěšil. Čekal jsem klasickou duchařinu a dostal něco trochu odlišného. Z tohoto filmu mám velmi dobrý pocit. Musím přiznat, že herečka mi byla hodně nesympatická. Film ovšem i tak hodnotím jako lehce nadprůměrný mezi horory. Pro mě ze zemí Benelexu je to příjemné překvapení.(17.2.2012)

• NostraMovies

No tak zase som dopozeral nejaky film ktory za to ani nestal..Toto by kludne mohly vysielat v TV v nedelu poobede.Mna to teda vobec nebavilo,je to nuda..Atmosfera stala za nic a celkovo cele spracovanie mi prislo take nekvalitne.Hovadina.(5.2.2012)