Budování říše (TV seriál)
Jak vzniká impérium
Engineering an Empire
Dokumentární / Historický
USA, 2006
Christopher CasselHrají:
Peter WellerPlakáty
Pohled do doby, kdy mohutná impéria byla v prvopočátcích svého rozpuku. (oficiální text distributora)
Zeck
Kvalita dokumentů se diametrálně liší říši od říše. Například hned první díl o Římu zajímavě popsal skoro celé císařské období Říma a doplnil ho o zajímavosti z osobního života stavitelský nejpotentnějších císařů. Na druhou stranu, Mayská říše byla čirá nuda, která jen přežvýkala všeobecně známé informace. Osobně jsem od tohoto dokumentárního cyklu čekal něco diametrálně odlišného. Nadějně a mylně jsem očekával, že každá říše bude popsána od svého roku 0 přes svůj největší rozmach až po její konec. Celý dokument se ovšem věnuje pouze architektuře a rozebírání největších nebo nejzajímavějších staveb. Žádné rozbory bitev, pučů a vládních intrik od toho neočekávejte, pořadem provází vystudovaný architekt a podle toho to také celé vypadá. 65%(6.4.2012)
sima275
Zde je původní recenze do dějepisu: Historický dokument budování říše natočil Christopher Cassel a hraje v něm Peter Weller jako příležitostný komentátor. Jedná se o osmi dílný seriál a vybral jsem si část pojednávající o počátku Egypta. Dokument začíná v době 2700 let př.n.l. a končí v době 1800 let př.n.l. ----- Budování říše je velmi dobře zpracovaný a taky hodně poučný dokument. Dokument má jednak hrané ukázky ze života lidí tehdejší doby, jednak počítačově zpracované rekonstrukce pyramid a archeologických nálezů a jednak tam také byly ukázky současné podoby těchto míst. Výběr faraónů, o kterých se v dokumentu pojednává, mě zaujal. V první fázi nás seznámí s faraonem Djoserem a Djoserovou pyramidou. Ve druhé fázi nás seznámí s faraonem Snefruem a jeho třemi pyramidami a nakonec s válčivým faraonem Sesostrisem III. Co mě velmi zaujalo, byla grafická rekonstrukce pyramid a jejich vnitřních prostor. Líbil se mně poutavý komentář, hodně nového jsem se kvůli němu dozvěděl. Občas mi vadilo vystupování herce Petera Wellera. Dokument příjemně zpestřila hudba. Budování říše je jeden z lepších historických dokumentů. 85%(9.1.2012)
Colour
Znova raz sa Američania pustili do opisu európskych (ázijských) dejín so svojím veľkolepým štýlom a nedopadlo to zase až tak zle! 3D animácie pamiatok boli úžasné (najviac ma dostal hipodróm v Byzantskej ríší), no hrané pasáže boli akési strnulé, neprirodzené. I keď tu na spoluprácu boli univerzitní profesori zo všetkých svetoznámych univerzít, občasné historické lapsusy sa nevyhli (Nemecko v dobe Byzantskej ríše? haha). Čo mi ešte vadilo bol Peter Weller ako príležitostný komentátor. Inak výborný dokument. 71%(7.12.2011)
Lukoh
Jednoducho zhrnuté: "Naozaj dobrý dokument"... :)(5.2.2012)
| Na levném DVD od: | 29.07.2010 DVD Hit |
|---|---|