Mnich (festivalový název)

Monk, The

Thriller

Španělsko / Francie, 2011, 101 min

Dominik Moll

Těžko říct, o jaký žánr se v tomto případě jedná, protože z toho, co jsem pochopila z vyprávění pana režiséra během diskuzní sekce, která následovala po promítání filmu, neměl ani on sám moc ponětí, co vlastně točí. Škoda. Mnich má totiž v jistých scénách přesně tu zvláštně temnou atmosféru, kterou bych od něj čekala (Ambrosiova otázka po mši s trnovou korunou týkající se toho, jak dobře si vedl, nebo nejistota z příchodu nového, maskovaného mnicha), nikdy si ji ale nedokáže dlouhodobě udržet. Ano, pan Dominic Moll má cit pro hezkou kameru (krásná balance mezi slunečnými a temnými částmi), pro dobré obsazení, hezké lokace, slušný hudební podkres. Bohužel vše dohromady nevysílá žádnou zprávu; tedy minimálně ne tak silnou, jak by ve srovnání s předlohou mohlo. Tomuto filmu totiž chybí jasné určení toho, jak chce na diváka zapůsobit, čímž nakonec přichází i o intenzivitu. [Glasgow Film Festival 2012](23.2.2012)

• Tess92

Když jsem na film šla, tak jsem spíše netušila, co mě čeká. První, co mě překvapilo bylo, že film odehrávající se ve Španělsku je ve francouzštině. Myslím, že ve španělštině by působil mnohem lépe. Celkový děj film byl hodně zdlouhavý, popravdě mohl skončit v polovině a každý by si nějaký závěr domyslel. Celkově mi přišel děj dost nevyužitý, hlavně dost předvídatelný. A plný logických nesrovnalostí, ze všeho nejvíc vystupovala pouť, které se neúčastnil ani mnich Ambrosio, který by logicky měl vést své mnichy průvodem, ani Antonia, která byla tak silná křesťanka. To, že její matka vstala z postele, jako by se nechumelilo, je stejně zvláštní. Závěr byl sice vyřešený zajímavě, ale film to zachránit nemohlo.(28.3.2012)

Atmosféra filmu mi přišla skvělá, zvlášť díky obsazení. Některé "dramatické" převraty byly hodně překvapivé (v dobrém slova smyslu), na druhou stranu, některé z nich byly uskutečněny díky nelogickým obratům ve filmu samotném. Sám Ambrosius je velmi kontroverzní postava - možná má být ale jen odrazem přístupu středověké katolické církve, to pak ano...(31.3.2012)

Tak tento film pro mě byla absolutní "bomba". Doporučuji všem pro které duchovno není něco jako sprosté slovo. Bez ohledu na to jestli se jedná o křesťany, buddhisty, islamisty atp. Ale nejvíce asi pro ty kteří kdy něco slyšeli o celibátu a nebo se dokonce o něj pokoušeli ... pro všechny tyto bude mít tento film několik rozměrů, které se bohužel nedají popsat -- tohle se prostě musí prožít / vidět!(30.5.2012)