Přesídlenci (TV film)

Dokumentární

Česko, 2010, 57 min

Proč, proč, proč...proboha, proč jen do tohoto dokumentu tvůrci nacpali tu odpornou nepoužitelnou havlistku? Život krajanů v Norsku je nesmírně zajímavý a jejich názory rovněž, odmyslíme-li si debilní multietnické průjmy budoucího politologa Krause. Ale proč zasírat obraz a zvuk výblitky nějaké zbytečné Šiklové? To je divákům za trest, nebo jaká jiná obsese vedla autory snímku k tomuto zkázonosnému kroku? Dost možná jde o pouhou úlitbu sponzorům, v souvislosti s podivným multi-kulti spolkem, který za celým aktem stojí. Doufám, že to bylo naposled. Když zvracet, tak jedině z nevhodného jídla. Dva body nekompromisně dolů.(23.8.2010)

Hezký - pokud jste ale otevřený člověk, který nepotřebuje být paní Šiklovou ani jinými sociology přesvědčován o vstřícném postoji vůči cizincům - tak zbytečný dokument. Škoda však, že se režisér přiblížil pouze Čechům žijícím na norském venkově a maloměstě, kdežto multikulturní urbánní prostředí - stejně jako norský pohled na věc - bylo opomenuto. Vzorek imigrantů žijících v Česku se naopak týkal pouze hlavního města Prahy. Být režisérem, nechám ve filmu pouze výpovědi cizinců (Čechů?) v Norsku; a natočím ještě jeden film - o imigrantech v ČR a o Češích ve světě - a nejenom v Norsku.(24.8.2010)

Vzhledem k tomu, že se sama chystám přesídlit do Norska, tak mi dokument trochu pomohl otevřít oči a nevidět to všechno, tak moc růžově. Ale řeči Šiklové mi přišly zbytečné a čekala jsem, že se třeba zaměří na Nory žijící v Česku.(29.8.2010)