Reklama

Reklama

Oživit mrtvou hmotu a stvořit z ní živou bytost dokázali zatím jen Bůh a Viktor Frankenstein. A právě o tom druhém vypráví náš příběh odehrávající se ve století, kdy se čerstvě probuzená věda, nové technologie a tradiční víra a náboženství sbližují, aby změnily zákony, jimiž se řídí život a smrt. V časech, kdy se zdá, že nic není nemožné. Radikální vědec Dr. Viktor Frankenstein (James McAvoy) a jeho pomocník Igor (Daniel Radcliffe) mají společnou vizi o uměle stvořeném životě, který může změnit svět. Victorovi se však výsledky jejich společné práce vymknou kontrole a dokonce hrozí, že se dostanou do rukou lidem, kteří s nimi budou chtít uspokojit své mocenské choutky. Zatímco Frankenstein chce ve vynalézání pokračovat bez ohledu na možné následky, Igor si uvědomuje, k jakým hrůzným koncům mohou vést. Jedině on může nakonec Viktora zachránit před sebou samým a svět před smrtelně nebezpečným monstrózním stvořením. (CinemArt)

(více)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (311)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem takový miniprequel ke starším adaptacím, ale když se blížila premiéra, bylo mi jasné, že mě čeká jakýsi paskvil, co ukuchtili v laboratořích u Foxů. McAvoy i Radcliffe jsou oba fajn a těžko říct, jestli čekali béčko, ale pokud se člověk smíří s faktem, že to opravdu žádná sláva není, dá se to brát jako taková pohodová béčková jednohubka s příslibem toho, že další díl nebude...6/10 ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby USA $5,775,076Tržby Celosvetovo $34,140,474Tržby za predaj Blu-ray v USA $586,951Tržby za predaj DVD v USA $1,198,914║ hlavný problém je že si režisér nevybral tú správnu polohu pre danú tému, chcel to pojať uvoľnenejším spôsobom ako Ritchiho Sherlock Holmes, čím dobre potom nevynikne dusnejšia atmosféra okolo oživovania výtvorov Victora Frankensteina, herecky v pohode, dokonca aj Daniel Radcliffe sa dal, aj keď detská tvárička a lá Harry Potter sa len tak ľahko nevymaže, trošku mi vadil vizuál, tam sa malo uberať určite cez iné filtre, lebo takto to vzhľadom má bližšie k TV filmu než k dusnému kino hororu /videl v kine: 60%/ ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Herecké trio Radcliffe & McAvoy & Scott bez chyby (nikdy jsem neviděl jediného Harryho Pottera, takže moje první konfrontace s Danielem Radcliffem proběhla až zde s už coby dospělým hercem a hodně mě bavil), a Jessica Brown Findlay jejich společnost velmi příjemně oživuje. Společně nechali vzniknout filmu, který je velkolepě zábavný a nečekaně působivý - z premiér poslední doby mě tenhle nový Frankenstein bavil možná nejvíc a chvíli jsem uvažoval i o 5 hvězdách. Z předlohy nezůstal kámen na kameni, ale co na tom - osobně mě právě nadchlo, jak invenčně si scénář pohrál s touto zaprášenou viktoriánskou klasikou a oživil ji pro nové tisíciletí - ten film je plný nejrůznějších filmových hrátek a výtečných momentů, které nedají v kině ani na chvíli pocítit nudu (nutno zmínit i skvělou trikovou a hudební stránku, jakož i výtečné kostýmy). Filmu bych snad vytknul určitou nechutnost, k níž se v některých scénách uchyluje ("odstranění hrbu", apod.), jakož i, řekněme, velmi svérázné zacházení s poznatky o lidské anatomii - každý student medicíny, který má za sebou 1. ročník a výš, se musí nad tou hromadou nesmyslů ve filmu docela pobavit. Jinak ale za mě velké nadšení a radost z osvěžujícího závanu filmařské invence. Nejen všem fandům Jamese McAvoye vřele doporučuji - jeho ztvárnění titulní postavy budu z hlavy dostávat dlouho. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Já tušil správně, proč s projekcí nespěchat. Díky tomu, že většina dolarový munice šla na výpravu a dva známý ksichty, co můžou holky nalákat do Cinestaru, se tak trochu zapomnělo na detail, kterej z hororu dělá horor. A jsme doma. O atmošku tu člověk nezakopne, masky nahradily CGI (zhouba moderního hororu!) a samotný monstrum, co vypadá jako směs Terminátora s Hulkem, se zrodí až deset minut před koncem. Jediný napětí je tak smrsknutý na palčivou otázku, jestli si ti dva gentlemani přece jen nevjedou do kalhot. Jaksi taksi povedenou scénkou je ta s probuzenou opicí, ale to je skoro na dvou hodinovou nudu dost málo. Nechte Frankensteina spát a zfilmujte radši pořádnýho Lovecrafta, kurva drát. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Nakonec to nebylo nic moc. Hlavně mi tan vadil Viktor Frankenstein v podání Jamese McAvoye, který byl dost nesympatický. Daniel Radcliffe byl jako jeho pomocník Igor rozhodně lepší. A Andrew Scott je neustále otravoval jako všetečný policista. Jako tohle téma je už hodněkrát zpracované, ale přece jen jsem asi čekal menší průser. Začátek je dobrý, ale pak to jde dolů. Je to moc dlouhé. A monstrum taky není moc zajímavé. Prostě docela promarněná šance. Co už. Snad se to příště podaří líp... Aspoň pohledná Jessica Brown Findlay to občas zachraňovala. :) "Henry je váš bratr?" ()

Galerie (38)

Zajímavosti (18)

  • Shawn Levy se měl původně účastnit natáčení, ale nakonec z projektu vycouval. (BloodMax)
  • V októbri 2016 sa podľa webu PrettyFamous umiestnil film na 65. priečke v rebríčku "Najhoršie horory všetkých čias". (Zdroj: ČSFD)
  • Ve finále netvora ztvárnil 1,90 m vysoký herec Guillaume Delaunay, který si nasadil protézu navrženou Robem Mayorem ze společnosti Millennium FX, jedné z předních evropských firem, které se soustředí na make-up pro speciální efekty. Aby zachytil ztracený a znovu nalezený život, Delaunay se na roli pečlivě připravoval ve spolupráci s pohybovým koučem. "Prométheus je novorozenec; pamatuje si, jak se má hýbat na ryze instinktivní úrovni," říká McGuigan. (Zdroj: CinemArt)

Související novinky

Radcliffe u FBI

Radcliffe u FBI

01.08.2015

Představitel Harryho Pottera neusíná na vavřínech. Zatímco si řada herců z kouzelnické ságy stále užívá dovolenou, Daniel Radcliffe víceméně jen přebíhá mezi natáčecími placi. Ještě letos ho uvidíme… (více)

Reklama

Reklama