Reklama

Reklama

Byl jednou jeden

  • Francie C'era una volta... (více)
Trailer

Obsahy(1)

Popelka, jak ji neznáte... V odpočinkové pohádkové komedii pro dospělé se zarputilý odpůrce ženění princ Rodrigo (Omar Sharif) místo některé z nabízených princezen zamiluje do temperamentní venkovanky Isabelly (Sophia Lorenová). Jeho ztřeštěná vyvolená ho však omylem zaklela, zmizela kdoví kam a princ se marně snaží ji vypátrat. Než se rozezní svatební zvony, musí oba překonat ještě mnohé nástrahy v podobě nepřejících cizích princezen, sedmi kouzelných knedlíčků či hromady nádobí, které volá po umytí. Dvojici naštěstí nenápadně napomáhá skupina potrhlých čarodějnic, kterým zdatně sekunduje létající světec nápadně připomínající Františka z Assisi... Režisérem rozverného snímku je poněkud překvapivě Francesco Rosi, kterého si český divák vybaví spíše v souvislosti s jeho pozdějšími temnějšími díly s tematikou korupce a mafie (Ctihodné mrtvoly, Případ Mattei) či zdařilými adaptacemi náročných literárních předloh (Kristus se zastavil v Eboli, Kronika ohlášené smrti). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (18)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Pohádkově laděný příběh z produkce Carla Pontiho se Sophí Loren a Omarem Sharifem. Bohužel jediné, co stojí mimo klišé, je zajímavě obsazená stárnoucí mexická legenda Dolores Del Rio v roli královny matky. Nadto filmu škodí, že vděční zákazníci LK DVD tentokráte nedostanou ani ten dabing... Ale co chtít po létajících fráteřích a nalomených talířich? ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Je možná těžké smířit se s tím, že existují i jiná pojetí pohádek než je to české, to, které máme vžité natolik, že jakoby bylo pod naší kůží. I se skutečností, že jsou také pohádky pro dospělé, které jsou z větší části mimo pochopení dětského publika. Víc mi vadí jiná skutečnost: nedotaženost motivu sedmi noků, míra provinění, které se měla dopustit ženská postava tím, že jeden z nich snědla v rozporu s božím zadáním španělského "chuďáčka božího" ztělesněného levitujícím mnichem. Jakoby tu základem byla renesanční novela ne špatná, ale co do propracovanosti a kvality zřetelně zaostávající za špičkou žánru jak ji ztělesnil např. Boccaccio. Obdobné pocity mnou prostupovaly i při scéně se světci a výkladu psychologie a motivace princova počínání. Nedostatky námětu ovšem z větší části překrývá opravdu velkorysá výprava a špičkové výkony obou protagonistů, z nichž zřetelný prim hraje Lorenová (v jejím pojetí role princezny cítíme celou řadu souzvuků a asociací z jejích sicovských filmů s Mastroiannim). Srovnání se soudobou srovnatelnou tvorbou dále posiluje váhu kladných a silných stránek této pohádkové férie pro dospělé, k nimž se postupně přidává přitom zase ne tak suveréní kamera, jíž se více daří detailové než krajinné záběry. Ani pověstná šedesátá léta nemohla bez ustání chrlit špičková díla, i ona nemohla neprodukovat filmy oddechové a ne vždy ve všem dokonalé. Což ovšem neznamená, že špatné a podprůměrné. ()

Reklama

d-fens 

všechny recenze uživatele

skôr ako "fantasy, komedie, romantický" mi to pripadalo ako klasická rozprávka (snáď až na to že výstrih S.L. je až príliš sexy :). Film je pomerne nudný, má ale peknú, veľkorysú kameru, exteriéry, kulisy aj kostýmy, a zarputilost Sophie Loren mi tu prišla aj milá, aj komediálna + zopár podarených nápadov ako lietajúci reholný brat, oslík ktorý "kadí zlato" alebo preteky princezien v umývaní riadu dokážu aj pobaviť... ľahký, nenáročný "veľkofilm" rozprávkového ladenia na nedelné ospalé popoludnie... 40-50% ()

Marci 

všechny recenze uživatele

Slabší tři *. Nějak jsem tomuhle příběhu nepřišla na chuť. Není to pohádka jak ji známe my, i když nadpřirozeno (létající mnich) a nadpřirozené postavy (čarodějky) se tu vyskytují, klasický romantický příběh to taky není - je to něco mezi tím. Navíc tu princ nebojuje o Isabellu, nýbrž ona o něj - ale vzhledem k tomu, že on se zrovna nechová moc ukázkově, tak nevím, zda bylo o co bojovat. Zkrátka tenhle styl vyprávění není můj šálek čaje. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Hodně divná pohádka. 1) Italská uřvanost trochu připomíná historický film, trochu western a trochu love story._____ 2) Především však obsahuje spoustu nesmyslů, na které jsem koukal s otevřenou pusou. Jsem na ně zvyklý z českých pohádek, ale tyhle jsou jiné - jinak hloupé a jinak nesmyslné._____ 3) Snímek působí, jakoby ho natáčeli v prostojích při tvorbě jiného, hlavního filmu. Scénář si spíchla skriptka ve chvílích volna, hudbu přejali ze zrušeného scifi thrilleru, odkud převzali i půvabné čarodějnice a Lorenová si na chvilku odběhla od svých postneorealistických sociálních rolí, aby se kapku proskotačila v této bláznivé feérii._____ 4) Pokud sud i s jeho obsahem do večera nenajdeš, předhodím tě svým gryfům. Ještě, že nemusím čelit výhrůžkám podobného typu. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Omar Sharif ke scéně, kde dá facku Sophii Loren: „Vzpomínám si na scénu, kdy jsem jí měl uhodit. Chtěla, abych ji udeřil co nejvíc. Nedokázal jsem to. Ruka se mi zastavila. Nechtěl jsem ji doopravdy bít. Řekli mi: No tak Omare, neblbni! Najednou to do mě vjelo a pořádně jsem ji udeřil. Scénu dokončila, ale její tvář natekla. Nemohla pak asi pět dní natáčet.“ (GilEstel)

Reklama

Reklama